Biskupija Krk
 08. listopada 2012.

Održan Međunarodni znanstveni skup „Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju“

U organizaciji Staroslavenskog instituta, Krčke biskupije i Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u krčkom Hotelu Dražica održan je međunarodni znanstveni skup „Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju“, organiziran povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije, te 60. Obljetnice Staroslavenskog instituta.

Predavanja su se održavala tijekom petka i subote, dok je nedjelja 07. listopada, rezervirana za zajednički glagoljaški izlet po otoku Krku. Ovo značajno događanje međunarodnog predznaka svečano su, prigodnim programom, otvorili polaznici Male staroslavenske akademije, istaknuvši kako njihova vrijedna inicijativa, koja traje već petnaestu godinu za redom, ima za cilj pomno analizirati i otkriti mnoge zanimljivosti vezane uz zavičajnu povijest i kulturnu ostavštinu otoka Krka, ali i njegova šireg okruženja, i to kao dijela nacionalne i europske baštine. Nakon što su mali povjesničari obilježje ovogodišnje Male staroslavenske akademije predali dr. Marici Crnčić, ravnateljici Staroslavenskog instituta i jednoj od organizatora skupa, riječ je preuzeo dr. Milan Mihaljević, također član organizacijskog odbora i djelatnik Staroslavenskog instituta.
Ovim prigodnim programom, ističe Mihaljević, svečano je obilježen početak naše proslave, proslave 110. obljetnice Staroslavenske akademije, znanstvenoga društva koje je utemeljeno 1902. na inicijativu krčkog biskupa Antuna Mahnića, a sama Akademija na otoku Krku djelovala je do 1927. kada je prenesena u Zagreb i priključena tamošnjoj Katoličko bogoslovnoj akademiji, odnosno današnjem Katoličko bogoslovnom fakultetu, i to kao njegov Staroslavenski odsjek. Akademija je s radom prestala 1939., da bi nakon 1948. doživjela svoju revitalizaciju, a onda je iz čisto praktičnih razloga 1952. zaključeno kako treba prerasti u znanstvenu instituciju, pa je upravo te godine odlukom vlade Narodne Republike Hrvatske s radom prestala Staroslavenska akademija, a kao njezin sljednik utemeljen je Staroslavenski institut, čiju 60. obljetnicu, uz onu 110. Staroslavenske akademije, sada slavimo. Upravo temeljem ovih činjenica, naglašava Mihaljević, postaje jasno ujedinjenje triju u organizaciji okupljenih strana - Krčke biskupije kao utemeljiteljice Staroslavenske akademije, Staroslavenskog instituta kao njezinog sljednika, te Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kojeg je Akademija djelovala dvanaest godina. Obilježavanje ovakvih obljetnica započelo je prije dvadeset godina, kada je organizirana proslava 90., zatim 100., a sada i proslava 110. obljetnice Staroslavenske akademije, te s ponosom ističem kako smo dvije prethodne, kao i ovu obljetnicu, proslavili pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, te se nadam kako će ova suradnja i ubuduće biti nastavljena – zaključio je dr. Mihaljević.
Domaćin ovog međunarodnog skupa krčki biskup mons. Valter Župan okupljenima se obratio u ime Krčke biskupije svima poželjevši dobrodošlicu u ovaj starodrevni biskupski grad koji je počašćen da je za svog biskupa imao velikog Mahnića čijom je hrabrošću i dalekovidnošću dobio značajnu instituciju - Staroslavensku akademiju. Želim odati priznanje, nastavlja mons. Župan, svim djelatnicima Staroslavenskog instituta koji nastavljaju tradiciju Staroslavenske akademije koja je mučenički završila svoj život u Krku, u nemilim događajima na završetku Prvog svjetskog rata. Staro(crkveno)slavenski jezik i Staroslavenska akademija predstavljaju stupove koji su podržavali hrvatski identitet naroda jadranskih otoka - Primorja i Istre - u osjetljivim, sudbonosnim i teškim prvim desetljećima prošlog stoljeća. To je vrijeme ne samo jakog zamaha liberalizma, već i imperijalističkih težnji koje su smatrale da na ovom području mogu ostvariti svoje zamisli. Tisućljetna tradicija vlastitog liturgijskog jezika bila je nepremostiva zapreka ostvarivanju takvih planova, zato se htjelo sam jezik i sve s njime povezano prikazati kao nešto retrogradno što treba zamijeniti kulturnijim sadržajima i formama. Takav pristup, nažalost, ni do danas nije iščeznuo, te se u nekim izričajima javlja otvoreno i bez srama. Zato smatram da je potrebno našoj i međunarodnoj javnosti ovakvim stručnim skupovima što temeljitije osvijetliti ulogu i značenje hrvatskog glagoljaštva s posebnim naglaskom na mjesto koje mu pripada u europskom kulturnom krugu, istaknuo je mons. Župan.
Ravnateljica Staroslavenskog instituta dr. Marica Čunčić okupljene je pozdravila u ime svoje institucije, osobito goste koji su pristigli iz Rusije, Makedonije, Bugarske, Austrije, Italije, Češke i Slovenije. Cilj Staroslavenskog instituta, nastavlja Čunčić, jest ojačati hrvatski identitet, te se nadam kako će i ubuduće hrvatski narod, društvo, ali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, prepoznati naš rad, kao i teme kojima se bavimo.
Nakon kratkog upoznavanja s povješću Staroslavenskog instituta koja započinje 1952. s prvim direktorom mons. dr. Svetozarom Ritigom, okupljenima su se obratili dr. Petar Barišić kao predstavnik Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te akademici Josip Bratulić i Petar Strčić kao predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić istakao je kako se ovaj međunarodni znanstveni skup održava na pravome mjestu, u gradu i na otoku koji pamti početke staroslavenskog jezika, glagoljske baštine i glagoljskog pisma. Od Krčkog natpisa, Bašćanske ploče, kojeg nazivamo i krsnim listom Hrvatske i hrvatstva, pa sve do vrbničkih misala, brevijara i Vrbničkog statuta, te biskupa Antuna Mahnića utemeljitelja Staroslavenske akademije čiju 110. obljetnicu danas ponosno slavimo, ali i zbog velikog broja glagoljaških zapisa koji su pronađeni na području našeg otoku, Krk s ponosom zovemo kolijevkom hrvatske glagoljice.
Posljednji se tijekom svečanosti otvorenja skupu obratio podpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić dodavši kako su upravo jezik i pismo, uz povijest i životni prostor, dio identiteta svakog naroda. Glagoljica je u prvim stoljećima slavenske pismenosti po rasprostranjenosti bila ravnopravna ćirilici, no kasnije će kontinuirano živjeti samo na hrvatskom narodnom prostoru, a njezina povremena javljanja na drugim stranama slavenskoga svijeta posljedica su djelovanja hrvatskih glagoljaša. U ovoj prilici valja istaknuti, zaključuje Stazić, kako zanimanje za glagoljaštvo kao karakterističan segment hrvatske kulture, dominantan u Srednjem vijeku, ne prestaje ni danas, a uz stručnjake, povjesničare, za taj se fenomen zanimaju i svi ljubitelji kulturne prošlosti hrvatskog naroda. Održavanje ovog trodnevnog skupa financijski su pomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, te Grad Krk.
 28. studenog 2013.

Aktualno: Razgovor s povodom

Mons. Nikola Radić već dugi niz godina prati i proučava aktualna globalna društvena pitanja. Među prvima je na hrvatskom prostoru upozoravao na tzv. gender ili rodnu ideologiju.

Pročitaj više!

 07. veljače 2013.

Tribine o rodnoj ideologiji

U Malom Lošinju i Krku održane tribine, a o temi govorio je mons. Nikola Radić

Pročitaj više!

 03. veljače 2013.

Dan života u krčkoj katedrali

Svečano misno slavlje i obred krštenja u povodu Dana života u katedrali predovdio krčki biskup.

Pročitaj više!

 02. veljače 2013.

Dan posvećenog života

Blagdan Gospodinovog Prikazanja u hramu, 02. veljače, slavi se i kao Dan posvećenog života. Svečano koncelebrirano misno slavlje u katedrali predvodio je biskup Valter Župan.

Pročitaj više!

 26. prosinca 2012.

Kvarnerski Vez: Sa vrata vjere Jesmo li izašli iz pelena?

Tko je ovo već proživio, neka pročita kao zgodan vic. Tko nije raspoložen za dječje teme, neka preskoči, jer upozoravam da slijedi pričica o odvikavanju djece od nošenja pelena.

Pročitaj više!

 17. prosinca 2012.

Obilježena 92. obljetnica smrti sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića

Svečanom misom u krčkoj katedrali koju je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan u petak 14. prosinca obilježena je 92. godišnjica smrti sluge Božjega mons. dr. Antuna Mahnića krčkog biskupa.

Pročitaj više!

 08. prosinca 2012.

Susret mons. Valtera Župana s ravnateljima odgojno obrazovnih institucija

Krčki biskup susreo se u srijedu, 05. prosinca, s ravnateljima odgojno obrazovnih institucija na području Krčke biskupije

Pročitaj više!

 26. studenog 2012.

Sluga Božji Antun Mahnić - Učitelj vjere u godini vjere (2)

O 50. obljetnici proglašenja dogme o Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije, 1904. godine, biskup Mahnić uputio je vjernicima svoje biskupije pretkorizmeno pismo.

Pročitaj više!

 30. listopada 2012.

Susret mladih na temu "Vjerujem u jednoga Boga"

Putem internetske audio-video veze susret u Krku pratili su mladi otoka Cresa, Krka, Lošinja, Paga i Raba, a uključili su se i otočki studenti koji studiraju u Zagrebu.

Pročitaj više!

 27. listopada 2012.

Znanstveni skup povodom 20. obljetnice djelovanja Pokreta za život

Tom prigodom u subotu 27. studenog održan je znanstveni skup u hotelu «Malin» u Malinskoj

Pročitaj više!

 09. listopada 2012.

Hodočašće žena na grob Službenice Božje Marice Stanković

Tom prigodom biskup Župan objavio je primitak dopisa Kongregacije za kauze svetaca kojim se ovlašćuje da smije pokrenuti i voditi postupak za proglašenje blaženim i svetim biskupa Antuna Mahnića

Pročitaj više!

 04. listopada 2012.

Proslavljena 50. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Bašku

Već 5o godina sestre samozatajno svojim djelovanjem svjedoče da ljubav i primjer sv. Vinka još i danas živi, da je njegova baština još i danas privlačna i djelotvorna.

Pročitaj više!

 01. listopada 2012.

Zazivom Duha Svetoga započela akademska godina

Svetom misom i zazivom Duha Svetoga te inauguralnim predavanjem započela nova akademska godina na Teologiji u Rijeci.

Pročitaj više!

 01. listopada 2012.

Svečani zavjeti fra Bojana Rizvana

U samostanskoj crkvi Navještenja Marijina na otoku Košljunu u petak 28. rujna proslavljeno svečano zavjetovanje fra Bojana Rizvana koji je rodom iz župe sv. Fuske - Linardići.

Pročitaj više!

 23. rujna 2012.

Teološko-pastoralni tjedan na Teologiji u Rijeci - 24. rujna 2012.

Tema ovogodišnjeg TPT-a za svećenike i redovnike riječke metropolije je: «Uzroci nevjere i krize vjere na našim prostorima»

Pročitaj više!

 23. rujna 2012.

Biskupijsko hodočašće mladih u Svetište Majke Božje Goričke

Na hodočašću je sudjelovalo tridesetak mladih Krčke biskupije

Pročitaj više!

 23. rujna 2012.

Hodočašće s ikonom Gospe Čenstohovske "Od oceana do oceana" u krčkoj katedrali

Ikona Gospe Čenstohovske na putu od Pacifičkog oceana do Atlantskog oceana tijekom 2012. godine proći će kroz 23 države i prijeći 18.000 kilometara uz molitvenu nakanu za obranu ljudskog života.

Pročitaj više!

 15. rujna 2012.

Blagoslov obnovljene crkvice sv. Nikole u Loparu

Crkvica sv. Nikole na rtu Sorinj u Loparu spominje se davne 1447. godine.. Obnova i rekonstrukcija crkvice trajala je četiri godine.

Pročitaj više!

 21. srpnja 2012.

Ljetni dvobroj Kvarnerskog Veza

Krajem srpnja na stolićima pri dnu naših crkava moći ćete kupiti novi, ljetni dvobroj, Kvarnerskog veza. I ovaj broj, nešto opsežniji nego inače, donosi raspored misa po župama Krčke biskupije ...

Pročitaj više!

 21. srpnja 2012.

Rim – San Giovanni Rotondo – Loreto

Zahvalno hodočašće u Rim u godini vjere (5. – 10. studenog 2012.)

Pročitaj više!