100 godina sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj (1917-2017)

Svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, 30. listopada 2016. u samostanu karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu započela je duhovna priprema za početak proslave jubileja. Na misnom slavlju uz okupljene sestre bio je i velik broj pridruženih članova karmelske zajednice; Zajednica karmelskih laika i Mladi Karmela. U našoj biskupiji djeluju sestre već 56 godina u Puntu. Plodne su to godine u kojima su sestre odgajale djecu kroz dječji dom i dječji vrtić te su neko vrijeme brinule i o staricama. Duhovna priprema za Jubilej biti će kroz nadolazeće mjesece organizirana i u zajednici u Puntu te je otvorena za sve zainteresirane. U veljači sljedeće godine imat ćemo milost dolaska svetičina relikvijara u župu Punat te vas na to slavlje već i sada ovim putem pozivamo.

UTEMELJIČIN ŽIVOTOPIS
Bl. Marija Terezija od sv. Josipa, krsnim imenom Anna-Maria Tauscher van den Bosch, rodila se 19. lipnja 1855. godine u njemačkom gradiću Sandowu kraj Frankfurta na Odri. Bila je najstarija od osmero djece, a pripadala je evangeličkoj obitelji. Otac joj je bio pastor, a njegova crkvena služba obilježila je i život obitelji. Odgajana u vjeri i ljubavi prema Bogu i bližnjima, Ana-Marija već kao djevojčica postaje mali Božji apostol i navjestiteljica vjere svojim vršnjacima. Zajedno s majkom okuplja djecu na biblijsku grupu u njihovom domu te joj pomaže u služenju siromasima i prikupljanju pomoći za misionare.

Odbačenost ju je dovela do Božjega Srca

Nakon majčine smrti, u svojoj 19-oj godini, Ana-Marija preuzima brigu za obitelj i nastavlja sa karitativnim radom. Kao mlada djevojka bila je istinska tražiteljica smisla života i punine vjere. Produbljivala je svoju vjeru i odnos s Bogom kroz svakodnevnu molitvu i čitanje Svetog pisma. Tražila je svoj životni put na kojem će moći najbolje služiti Bogu. U želji da mu dokaže svoju ljubav zaposlila se u Kölnu kao voditeljica psihijatrijske bolnice. Tamo je kroz susrete s katolicima upoznala katoličku vjeru te u svojoj 33-oj godini, 30. listopada 1888. ulazi u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom. Tada započinje novo poglavlje njena života u nerazumijevanju i odbačenosti od strane obitelji i prijatelja, bez posla i krova nad glavom. Kao beskućnicu primaju je redovnice u jedan samostan gdje provodi dane u radu, molitvi i traženju volje Božje za svoj život. Svoje slobodno vrijeme i skromni prihod daruje za pomoć siromasima. Njena povezanost s Kristovim Srcem koje postaje središte njene duhovnosti, postaje sve snažnija.

Karmel i samo Karmel!

Odlučujuću ulogu u tom razdoblju njezina života odigrala je sv. Terezija Avilska. Čitajući njenu knjigu „Moj život“ Ana-Marija se oduševila životom u Karmelu te je sv. Majku Tereziju odabrala za svoj uzor i duhovnu Majku. Govorila je: “Karmel i samo Karmel! Tamo sam morala ići. Ta poniznost, ta ljubav prema Bogu! Sveta Terezija je postigla cilj za kojim sam težila.” No, nadahnuto nadodaje: “Zašto je ne bih smjela slijediti bez stroge klauzure?! Vrijeme se mijenja, ali duh, ljubav i revnost u radu za spas duša ostaje uvijek ista. Naime, u njoj je sve više sazrijevala misao da osnuje novu redovničku zajednicu u kojoj bi povezala duhovnost Karmela sv. Terezije Avilske s djelima milosrđa prema siromasima. Od djetinjstva ju je pratio san o domu za beskućnike, a ubrzo se počeo i ostvarivati kroz njezinu brigu za napuštenu djecu, često u novinama ponuđenu na prodaju. U Berlinu je 1891. godine otvorila prihvatilište za djecu i tako postavila temelj Karmelu Božanskog Srca Isusova. Tom plemenitom radu pridružuju se uskoro mnoge djevojke i tako nastaje nova Družba pripojena Redu bosonogih karmelićana kao samostalni ogranak. Uzima redovničko ime Marija Terezija od sv. Josipa, a svoj Karmel posvećuje Božanskom Srcu Isusovu jer u srcu Crkve želi živjeti molitvu, zadovoljštinu i djelotvornu ljubav. Njezina je misao i životni program: „O da mogu trpjeti, raditi i žrtvovati se za svetu Crkvu, za spas duša, za proširenje Kraljevstva Božjega na zemlji.“ Vrijeme je to industrijske revolucije i radničkog pitanja. Uočavajući potrebe ljudi, sestre su se posvetile odgoju siromašne ili ostavljene djece, brizi za stare i nemoćne. Odlaskom u kućne misije dolaze do duhovno i materijalno zapuštenih radničkih obitelji, nastoje im pomoći i potaknuti ih na vjerski i sakramentalni život.

Spoj akcije i duboke molitve

Već za njena života Karmel BSI se proširio po Europi i američkom kontinentu. Upravo u Americi susrela se s hrvatskim iseljenicima od kojih je došla inicijativa za dolazak sestara u Hrvatsku. U dogovoru s nadbiskupom Antunom Bauerom, sestre dolaze iz Beča 1917. godine, najprije privremeno na zagrebački Ksaver, a zatim u Hrvatski Leskovac kraj Zagreba. Marija Terezija od sv. Josipa je s puno interesa pratila prve korake novog osnutka u Hrvatskoj te je nakon povratka iz Amerike 1920. godine i sama posjetila Hrvatski Leskovac.
Kroz tolika putovanja i osnutke samostana i domova otkrivamo njezinu revnost i ljubav za Boga, apostolski žar i nasljedovanje Isusa Krista. To je karizma Karmela BSI: kontemplativni i misijski duh Karmela spojiti s apostolatom i konkretnom brigom za čovjeka u duhovnoj ili materijalnoj potrebi. Majka Marija Terezija, umrla je 20. rujna 1938. god. u Sittardu u Nizozemskoj, gdje se i danas nalazi generalna kuća Karmela BSI i njezin grob. Kako je glas o svetačkom životu Marije Terezije dopirao sve dalje, raslo je i pouzdanje u njezin zagovor. Uz brojna uslišanja osoba koje su se utjecale u njen zagovor, čudo ozdravljenja je okrunilo njen postupak za proglašenje blaženom. Po nalogu pape Benedikta XVI. njena se beatifikacija dogodila 13. svibnja 2006. g. u katedrali u Roermondu (Nizozemska) preko kardinala Adrianus Simonisa. Liturgijski blagdan bl. Marije Terezije Tauscher slavi se 30. listopada.

O njoj su rekli

Možete biti ponosne na svoju Utemeljiteljicu, za koju mogu izreći sud ovim riječima: vrijedna je da je sv. Crkva uzdigne na čast oltara radi njezinih izvanrednih kreposti, i držim da se sv. Crkva, vođena Duhom Svetim, to jednoga dana doista i učiniti … Napose me dirnula njezina velika ljubav prema sv. Crkvi, za koju je čitav život tako divno radila i za koju je bila spremna žrtvovati i svoj život.

Bl. Alojzije Stepinac

Utemeljiteljica je bila majka za 1 000 sestara i 10 000 ostavljene djece. To je bio život u najvećoj mjeri blagoslovljen od Boga!

Bl. Bernhard Lichtenberg, dekan katedrale sv.Hedvihe
koji je 1943. bio ubijen u koncentracijskom logoru Dachau

M. Marija Terezija je živjela u potpunoj predanosti Božjoj ljubavi i službi ljudima. Ona je bila redovnica u punom smislu riječi: redovnica navezana na Boga, na Krista, koja se dala voditi-nadahnuti od Duha Svetoga da bude svima sve. Zahvaljujemo Bogu za tako dragocjen život.

Kardinal Simonis
prigodom
sv. Mise beatifikacije 13. svibnja 2006.

Majka Marija Terezija od sv. Josipa možda je mnogima nepoznata. A ipak se čini da je kao utemeljiteljica reda i nasljednica sv. Terezije Avilske jedna od najvećih i najčudesnijih žena ovoga stoljeća.

Joseph Hubertus Willem Lemmens,
Biskup Roemonda

Print Friendly, PDF & Email