Hodočašće povjerenja na zemlji

Taizè Strasbourg

Hodočašće povjerenja na Zemlji. Kao doček Nove godine? Bez navedene akcijske cijene pića, bez najave zagarantirane zabave, bez epiteta mjestu održavanja, bez video-pozivnica sa snimkama prošlog dočeka iz kluba na pet katova?! Bez svega toga. Hodočašće povjerenja. Dvije riječi, jedna zahtjevnija od druge. Hodočašće znači put; znači odricanje, prihvaćanje žrtve i spremnost na prilagodbu. Povjerenje se, znamo, teško stječe i lako gubi. I tko bi onda uopće otišao na nešto takvo? 25 tisuća mladih kršćana iz cijele Europe, među njima i nas 43 iz Krčke biskupije. Eto tko.

Biti zajedno u pomirenju, povjerenju i prijateljstvu
Zajedno s našim povjerenikom, vlč. Sašom Ilijićem uputili smo se 27. prosinca preko Ljubljane put Strasbourga. Mladi su tijekom susreta bili smješteni s obje strane rijeke Rajne, i u Francuskoj i u Njemačkoj. Upravo nam je ta ta činjenica solidarnosti bez obzira na povijest i državne granice, bila izvrsna kulisa za promišljanje o pomirenju, povjerenju i prijateljstvu. Te smo teme obrađivali u malim skupinama u jutarnjem dijelu programa koji se odvijao u župama gdje smo tih dana živjeli. Poslijepodneva smo koristili za produbljivanje gorućih pitanja ostvarivosti kršćanstva danas u raznim radionicama po cijelome Strasbourgu. Tom smo prilikom posjetili Europski parlament te se susreli sa sutkinjom Suda za ljudska prava. Ipak, u središtu okupljanja svakako je bila molitva na velesajmu Wacken ili u katedrali koju su predvodila braća iz Taizéa.

Biti zajedno u molitvi
Na Staru godinu okupili smo se s ostalih 1,500 mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na regionalnom susretu. Ondje smo zajedno s bratom Ulrichom, zaduženim za našu regiju, podijelili iskustva ovogodišnjeg Taizé susreta i proslavili zahvalnu Misu za proteklu godinu. Doček Nove godine održan je s domaćinima u župama. Nakon molitvenog bdijenja za mir uslijedio je Festival naroda, zabavni program u kojem svaka nacija izvodi neku pjesmu, ples ili igru svojstvenu svom jeziku i kraju iz kojeg dolazi.

Biti zajedno s Marijom
Na dan Nove godine oprostili smo se s domaćinskim župama i Strasbourgom te se uputili u švicarski Winterthur, nedaleko Züricha. Podijelili smo radost zajedništva s Hrvatima koji tamo žive i rade već dugi niz godina, a idućeg smo dana proslavili Svetu Misu u baroknoj bazilici u Einsiedelnu, svetištu s kapelom i kipom Crne Madone.

Biti zajedno uvijek
U Strasbourgu, prijestolnici Europske unije, mladi su uistinu bili simbol ujedinjene Europe, Europe s vidljivim i živim kršćanskim temeljima. Bili smo jasan znak da Krist i Evanđelje nisu staromodni i zaboravljeni, već da upravo s Kristom želimo graditi svaku nadu u bolju europsku budućnost. Do idućeg susreta u Pragu, držimo se riječi iz posljednjeg nagovora priora Taize zajednice, brata Aloisa: ‘’Kada se vratimo kućama, u naše različite zemlje, budimo, radi Krista i Evanđelja, među hodočasnicima mira i povjerenja.’’

Matea Vidulić

Print Friendly, PDF & Email