Misno slavlje povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja R Hrvatske

U nedjelju 15. siječnja 2017., na dan proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je  u krčkoj katedrali koncelebrirano zahvalno misno slavlje za Domovinu. Koncelebriralo je desetak krčkih svećenika i redovnika, a na misno slavlje posebno su bili pozvani branitelji iz Domovinskog rata. Pjevanje je animirao krčki katedralni zbor.

Biskup Petanjak u propovijedi se bazirao na pročitanom evanđelju (Iv 1, 29-34) u kojem Ivan evanđelist donosi svjedočanstvo Ivana Krstitelja koji Isusa naziva Jaganjcem Božjim koji odnosi grijeh svijeta. Isus umire na križu u trenutku kada se u Jeruzalemskom hramu kolju janjci koji će se blagovati za Pashu,  taj spomen-čin davnog događaja kad su Izraelci, izlazeći iz egipatskog ropstva, krvlju jaganjaca mazali dovratnike svojih kuća i bili sigurni da će po tom znaku biti spašeni od ropstva i smrti. Isus, koji svjesno odabire umrijeti na križu kako bi iz čiste ljubavi spasio ovaj svijet od ropstva grijeha i smrti, nadomješta sve starozavjetne žrtve. Jaganjac Božji tako nije samo drugo ime za Isusa – ono otkriva njegov identitet: tko je on i kako će se ponašati kao Mesija.

No, biti jaganjac nije samo odrednica Isusa. On. šaljući svoje učenike, dvojicu po dvojicu ispred sebe da idu svijetom propovijedati evanđelje, kaže: „Šaljem vas kao janjce među vukove“ (Lk 10,3). Isusovi učenici zauvijek moraju biti poput janjaca pa makar ih „vukovi“ – svijet – htjeli rastrgati. Nikada ne smijemo d

opustiti da od ovoga svijeta budemo tako isprovocirani da postanemo kao vukovi, da postanemo zvijeri. Dok god smo poput jaganjaca, nad nama počiva ruka Božja i blagoslov njegov.

U istoj se rečenici iz Ivanova evanđelja primjećuje još jedna specifičnost: ne spominju se grijesi već grijeh – u jednini. Ivan Krstitelj kaže da je Isus došao odnijeti grijeh svijeta. On koristi jedninu a ne množinu („grijehe“) jer u naravi svih grijeha jest jedno: opredijeljenost protiv Isusa Krista. Svaki naš čin, svako naše ponašanje spram drugoga pa tako i spram Isusa Krista otkriva samo jedno: što ta osoba, taj drugi znači u našem životu, koliko ga volimo. „Jesam li ja veliki ili mali grešnik i imam li puno ili malo grijeha, sve ovisi o tome tko je za mene Isus Krist.“ Iz toga što on za tebe znači, prihvaćaš li ga kao svoga Spasitelja i Otkupitelja ili ne, proizlazi i sve tvoje ponašanje prema njemu.

Osvrnuvši se na 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, biskup je napomenuo kako je važno cijeniti sve žrtve, patnje, sve ljudske živote Domovinskog rata ugrađene u temelje ove države, ali i to da je ova država plod nebrojenih žrtava kroz cijelu njezinu povijest, njezinih stoljetnih težnji i vapaja tolikih generacija, plod molitava i vjere tolikih malenih i neznatnih. Podsjetio je kako mnogi brojčano veći narodi u svijetu nemaju svoje države, a mi je imamo. „Vjerujem da je tome tako i zato što se nikad kao narod nismo pretvorili u vukove, nismo se pretvorili u zvijeri. Nismo vraćali na isti način, nego su u našoj zemlji, u našim bolnicama, u našim Caritasima, utočište, medicinsku njegu, hranu, odjeću i obuću dobivali i naši neprijatelji i oni koji su se protiv nas borili i naše ubijali i naše razarali. Naš Domovinski rat je očigledan primjer kako se može po evanđeoskim načelima pobijediti svaku vrstu neprijatelja. Unatoč svim patnjama i žrtvama možemo pogledati svakome u lice, a to je najvažnije. Imati čisti obraz i čistu savjest, jer se samo u istini može graditi novi svijet.“ No upravo je na nama sada, istaknuo je biskup Petanjak, velika odgovornost da ono što se u ratu dobilo u miru ne  izgubi. „Kako se to postiže? Tako da volimo svoju zemlju, da ostanemo u njoj, da je izgrađujemo. U suprotnom bi neprijatelji mogli hodati po grobovima branitelja koji su svoj život ugradili u temelje ove zemlje. Tada bismo mi bili najveći neprijatelji svog naroda i svoje države. Neka nam sam Bog bude u pomoći da se nikad ne dovedemo u stanje vlastitog samouništenja.“

Posvetna molitva sv. Josipu

Krčki biskup zatim je predmolio posvetnu molitvu sv. Josipu, zaštitniku hrvatskog naroda. Uz izvedbu himne „Lijepa naša domovino“ zaključeno je ovo svečano misno slavlje.

Biskup Petanjak pozvao je prisutne branitelje da se po završetku misnog slavlja, okupe u Biskupskom domu u Krku na prigodno druženje.

 

Print Friendly, PDF & Email