Sakralna izložba u crkvi sv. Kvirina – IN SIGNV CRVCIS

2015. godine u prostoru romaničke crkve sv. Kvirina u Krku tematski je posvećena križu. Križ je najrašireniji i najizrazitiji simbol kršćanstva jer je Krist mučeništvom i smrću na križu postao Spasiteljem čovječanstva. Spravu poniženja, sramote i smrti pretvorio je u znak i simbol slave. Kao takav već je od prvih kršćanskih vremena simbol vjere i ikonografski motiv par excellence, prikazan u mnoštvu oblika i funkcija te izrađen od različitih materijala. Ujedno je i simbol ljudskog postojanja koje je obilježeno patnjom, žrtvom i na kraju umiranjem. U duhovnom iskustvu svakog vjernika bez susreta s križem nema susreta sa sobom, poniranja u sebe i otkrivanja vlastite nutrine. Bez „iskustva križa“ ne može se dogoditi duhovni rast i obnova.

In signv crucis-ikKrčka biskupija ove je godine u svom središnjem izložbenom prostoru raspelo ponudila kao izložak, ali i kao motiv koji potiče na sabranost, molitvu i promišlja­nje. Izložba IN SIGNV CRVCIS približava svakom posjetitelju samoga Krista. Daje mu mogućnost susreta s Kristom jer su osim umjetnina izloženi i relikvijari – moćnici sv. Križa. Šest izloženih moćnika, iz šest različitih župa biskupije, tih spremljenih, sačuvanih i pokazanih komadića drva Kristova križa odvode u Veliki petak, u Muku. To da je „Krist sasvim do nas“ izražava i izložena 11. postaja osorskog križnog puta. Umjetnica Jadranka Fatur neuobičajenom perspektivom i svijetlim inkarnatom Kristova tijela, kao i sami moćnici, poručuje: smrt Spasiteljeva je u vidu Uskrsnuća, zbog toga jer se ima dogoditi vječnost, jer je moć križa: Bog bliz čovjeku i vječnost u svjetlosti. I dok je čovjek, uvijek pa i danas, kao oni tamni likovi koji pribijaju Kristovo tijelo, kao crna sjena koja zabija čavle drugom čovjeku, raspeti Krist i njegov križ su izvor svjetlosti na istoj liniji sa obzorjem nade i izlaza iz boli. Impozantna, skoro živa, Golgota u središnjoj apsidi također omogućuje osobno i pobožno sudjelovati u Kristovoj muci i umiranju.

Izložba je otvorena 3. lipnja nakon svečane pjevane večernje koju je u čast zaštitnika grada Krka i naše biskupije u zajedništvu s kanonicima In Signv Crvcis 2predvodio otac biskup mons. dr. Ivica Petanjak a animirao župni katedralni zbor.
U prigodnom programu sudjelovali su akademski slikar Robert Mijalić, profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koji je okupljene proveo kroz izložbu i ukazao na umjetničke stilove u rasponu od 9. do 21. stoljeća, restaurator Miroslav Pavličić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, predstavivši faze dugogodišnje restauracije središnjeg eksponata, velikog gotičkog raspela iz katedrale te pučki pjevači iz Vrbnika s napjevima Velikog petka: Puče moj, Božji plač i Pojubica. Vrlo su zanimljivi i simboli muke prikazani na prozorima: bičevanje, suze, haljina i drvo života, koje je idejno osmislio i izradio katedralni župnik vlč. Anton Valković. Izložbu je otvorio biskup mons. Petanjak istaknuvši kako je ona izraz ljudske vjere kroz stoljeća i doprinos vrednovanju kulturne baštine.

Zvonimir Seršić

Izlošci izložbe IN SIGNV CRVCIS

 1. RASPETI KRIST, MARIJA I IVAN, autor nepoznat, 1370. g., Katedrala Krk
 2. MRTVI KRIST, autor nepoznat, 18. st., Jurandvor, crkva sv. Križa.
 3. ISUSA PRIBIJAJU NA KRIŽ, Jadranka Fatur, 1993. g., Župna crkva Osor
 4. KRIST, Valerije Michieli, 20. st., Župna crkva Osor
 5. ISUS UMIRE NA KRIŽU, Živko Haramija, 1987. g., Župna crkva Osor
 6. ANTIPENDIJ SA SREBRNIM RELJEFIMA, venecijanska radionica, 16. st., Katedrala Krk
 7. ULOMCI PREGRADE SCHOLAE CANTORUM, 9. st., Katedrala Krk
 8. RASPELO, autor nepoznat, 20. st., Župna crkva Osor
 9. RASPELO, Tomislav Ostoja, 2008. g., Župna crkva Osor
 10. RASPELO, autor nepoznat, 14. st., Katedrala Krk
 11. FRANKOPANSKA PALA, venecijanska radionica, 1477. g., Katedrala Krk
 12. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 1471. g., Katedrala Krk
 13. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 19. st., Župna crkva Veli Lošinj
 14. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 1857. g., Župna crkva Mali Lošinj
 15. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 15. st., Župna crkva Cres
 16. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 19. st., Župna crkva Vrbnik
 17. RELIKVIJAR SV. KRIŽA, 18. st., Župna crkva Baška

Pogledajte kako je proteklo otvaranje izlože i pripadajuću fotogaleriju.

Print Friendly, PDF & Email