Obiteljska škola Riječke metropolije

“Obitelj i pravo danas – Snaga obitelji u zajedništvu“ tema je Obiteljske škole Riječke metropolije koja se u organizaciji Odbora za obitelj Riječke metropolije od petka 14. do nedjelje 16. studenog održala u Hotelu Malin u Malinskoj.

nadbiskup2-web.jpeg

Obiteljsku školu otvorio je riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuvši kako nije najvažnije sve ono što se čuje na Obiteljskoj školi, nego zajedništvo koje se u njoj ostvari te podrška koju jedna obitelj može pružiti drugoj.

 Podsjetio je na pripreme za Drugi nacionalni susret katoličkih obitelji koji će se 19. travnja 2015. godine održati na Trsatu u svetištu Nazaretske obitelji koja je uzor svim kršćanskim obiteljima. Obrazložio je logo nacionalnog susreta rekavši kako simbolizira obitelj u svom domu, te pozvao sudionike Škole da se u predstojećem Došašću prepoznaju u Svetoj Obitelji, više mole i budu bliže jedni drugima.

 Voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić na misi s obiteljima upozorio da se puno toga u društvu događa protiv obitelji. „Zbog toga se može pasti u rezignaciju, ali mi imamo vjeru koju nam nitko ne može oduzeti. Bog je ovako stvorio svijet, muško i žensko je stvorio na svoju sliku i time je zagarantirao naše postojanje. Zato se ničega i nikoga ne trebamo bojati. Snagu nam daje molitva i ako obitelji prestanu moliti, postoji opasnost da upadnu u krizu.“

 Središnja predavanja održali su predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Vice Batarelo i dr. sc. Nenad Hlača s Katedre obiteljskog prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Govoreći o obitelji kao temeljnoj zajednici društva, Hlača je istaknuo kako su i crkvene i svjetovne vlasti uočile promjene te je nužno učiniti nešto u etičkim i moralnim standardima glede pristupa obitelji. Prevladao je individualizam i liberalizam koji potiru ideju zajedništva, solidarnosti i klasičnih obiteljskih odnosa, rekao je. “Stvara se privid da je pojedinac dovoljno jak da može sam uobličiti model vlastitog života.

 Govorimo li o sadržajima povijesnih pravnih riječnika hrvatskog jezika, možemo reći da je primjerenije inzistirati na terminu ‘porodica’ nego ‘obitelj’. Obitelj polazi od zajedništva suživota, a porodica u riječi sadrži, srodstvo, rod, porodiljski i porod. Stoga na ono što je vezano na prirodno pravo i predstavlja kontinuitet vrste, ukazuje upravo termin porodica. “U hrvatskom književnom i pravnom jeziku ona je kontinuitet srodstva kojim se život iz jedne generacije sadašnjim životom prenosi na buduće. Tu moramo biti oprezni jer ‘u početku bjaše Riječ’, ali moramo dosljedno razmišljati o značenju jedne i druge riječi. “Čini mi se da ova relativizacija kroz priznavanje obiteljskog zajedništva i zajednički život relativzira ono što je nama bitno – jedan kontinuitet života u obitelji koja je najprimjerenija zajednica za stvaranje potomstva, za odgoj, za umiranje i za prenošenje modela obitelji na iduće generacije.”, poručio je Hlača.

Posljednjega dana Škole, u nedjelju 16. studenog, misu je predvodio krčki biskup Valter Župan. Podsjetio je da se crkvena godina približava svom kraju te se i u misnim čitanjima daje na razmatranje poruka o trenucima kada ćemo morati pred Bogom ‘položiti račun’, kao u evanđelju o talentima. Obrazložio je poruku prispodobe i zaustavio se na trećem slugi koji je mislio da zna kakav je gospodar i što treba napraviti, ali je pogriješio. (Lk 19, 11-27) „Koliko danas ima ljudi koji misle da sve znaju o papi, o biskupima i svećenicima, a temelje svoje znanje na krivim pretpostavkama? To govorim i zbog onih koji su mogli doći na ovu Obiteljsku školu a nisu jer misle da sve znaju, misle da im ne trebaju predavanja, seminari, svećenici“, zaključio je biskup Župan.

Na radost svih, tijekom trajanja Obiteljske škole dogodile su se zaruke. Robert Brozić zaprosio je svoju dugogodišnju djevojku Ana-Mariju Kuću. Oboje su volonteri Obiteljske škole Riječke metropolije i završili su studij Teologije u Rijeci. Također, sudionicima Škole bračni par Baždar iz Zagreba predstavio je Roditeljski instutut za odgoj i obrazovanje, a svećenik Nikola Radić progovorio o gender-ideologiji i poruci HBK mladima „Muško i žensko stvori ih“.

(preuzeto sa stranice Riječke nadbiskupije)

Print Friendly, PDF & Email