Održana 12. Obiteljska škola Riječke metropolije

Obiteljske vrijednosti bitne su za kontinuitet života svakog naroda

Znatno manji broj sudionika, aktualna tema i intenzivan rad u radionicama obilježili su 12. Obiteljsku školu Riječke metropolije koja je pod nazivom «Obitelj i pravo danas – snaga obitelji u zajedništvu» održana od 14. do 16. studenog u hotelu «Malin» u Malinskoj. Odbor za obitelj Riječke metropolije, organizator ovog obiteljskog okupljanja i ove se godine potrudio pripremiti sadržajno bogat program za cijele obitelji kojeg je na samom početku susreta ukratko predstavio vlč. Ivan Nikolić, voditelj Ureda za pastoral obitelji Riječke nadbiskupije. Okupljene obitelji pozdravio je i mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, izrazivši žaljenje i zabrinutost zbog manjeg broja sudionika. Naglasio je kako je manje važno tko je predavač i o kojoj se temi govori, «važno je zajedništvo koje ovdje ostvarite i nosite sa sobom dalje kako biste jedni drugima bili podrška». Nadbiskup Devčić pozvao je na aktivnu pripremu obitelji za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 19. travnja 2015. održati na Trsatu podsjetivši kako je ovo obiteljsko svetište dom nazaretske obitelji koja je uzor i ideal svim kršćanskim obiteljima. Predstavio je i logo susreta – kućicu nalik na onu betlehemsku te pozvao okupljene na molitvu jer «samo se uz molitvu gradi obiteljski dom. Molite više i budite bliže jedni drugima, posebice u došašću koje je pred nama» – rekao je nadbiskup.

Drugi dan Škole imao je intenzivan raspored, a dobar početak malim i velikim «školarci­ma» poželio je krčki biskup mons. Valter Župan hrabreći obitelji koje su se prijavile za susret: «Ustrajte u njegovanju obiteljskog života i čuvajte Božji plan u obiteljima jer se obitelj želi ra­zoriti sa svih strana». Naglasio je kako Obiteljska škola obogaćuje život svakog člana obitelji, kako svatko postaje važan, «no s važnošću dolazi i odgovornost. Svatko je odgovoran sam pred sobom, pred svojom obitelji, ali i pred Bogom».

U modernom europskom svijetu za brak i obitelj «bore» se oni koji nemaju istinske veze s obitelji

O pravnom aspektu obitelji i o Obiteljskom zakonu u svoja dva predavanja govorio je prof. dr. Nenad Hlača, predstojnik Katedre obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci. Upozorio je polaznike Obiteljske škole na teška vremena u kojima se obitelj kao temeljna društvena zajednica danas nalazi te objasnio kroz kakve promjene prolazi. Danas se pojedinci ali i određene društvene grupacije bore za neke nove slobode, javno se potiče individualizam pomoću kojeg se lako stvara privid da život počinje s pojedincem koji vlastitim škarama kroji svoju i tuđu budućnost. Predavač je pojasnio i određenu terminologiju iz obiteljskog prava poput riječi obitelj, porodica, ženidba. Upozorio je na činjenicu kako se u modernom europskom svijetu za brak i obitelj «bore» oni koji nemaju istinske veze s obitelji, a to je najopasnije. Potaknuo je kršćanske obitelji na budnost i aktivno zauzimanje za prave vrijednosti poput ljubavi, vjernosti, zajedništva. Upravo bi kršćanske obitelji trebale biti svojevrstan most između prošlosti i budućnosti, trebale bi s ljubavlju čuvati tradicijsku baštinu i prenijeti ju svojoj djeci.

U drugom predavanju dr. Hlača govorio je o Zakonu o pobačaju, potpomognutoj oplodnji te o problemu velikog broja napuštene djece objasnivši kako su ova tri društvena fenomena izuzetno povezana. Naglasio je kako je pravni poredak nemoguće ostvariti kad je potpomo­gnuta oplodnja u pitanju jer se praktički stvara svijet bez granica, svijet u kojem je gotovo sve dozvoljeno jer granice zlouporabe pravnog sustava gotovo da ne postoje. Potaknuo je sve sudionike da promišljaju o ovim delikatnim problemima te da neprestano preispituju svoje moralno-etičke standarde ne zaboravljajući pritom kako je najveća vrijednost svakoga društva svetost ljudskog života. «Ne eksperimentirajmo» – poručio je dr. Hlača – «ne živimo život ispočetka u svakoj novoj generaciji, razmislimo koliko su obiteljske vrijednosti bitne za kontinuitet života svakog naroda».

Subotnju svetu misu predvodio je vlč. Nikolić u koncelebraciji sa vlč. Ivom Zečevićem, pročelnikom Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije i mons. Nikolom Radićem. Svoju pro­povijed vlč. Nikolić povezao je s predavanjem obrativši se obiteljima zamolbom da se ne boje, bez obzira što se u društvu događaju promjene koje nikako ne idu u prilog obitelji. «Možemo pasti u rezignaciju i ne napraviti ništa. A možemo napraviti jako puno jer imamo vjeru koju nam nitko ne može oduzeti, niti jedan ministar ili ministrica. Bog nas je stvorio na svoju sliku i time zagarantirao naše postojanje. Zato je u podnaslovu ovogodišnje škole riječ zajedništvo i zato se ne trebamo nikoga i ničega bojati». Na kraju propovijedi pročitano je i svjedočanstvo pape u miru Bendikta XVI. o ulozi molitve u njegovoj obitelji.

Obitelj je snaga, baština i budućnost Hrvatske

U nedjelju ujutro gost-predavač bio je dr. sc. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Govorio je o snazi obitelji u zajedništvu ustvrdivši kako je obitelj snaga, baština i budućnost Hrvatske. Govorio je i različitim oblicima obitelji – obitelji povjerenja, atomističkoj i domaćoj obitelji, ukratko objasnivši najznačajnije osobine svakog od tipova obitelji. Naglasio je kako je domaća obitelj najpoželjniji tip obitelji jer je sama sebi dovoljna kao institucija te kako ni jedna civilizacija ne može opstati bez ovog tipa obitelji. To je obitelj koja prenosi kulturu prošlosti u budućnost. Objasnio je kako preljub, visoka stopa razvoda brakova ili homoseksualizam nisu razlozi raspada obitelji nego posljedica raspada sustava vrednota i vjere u vječno i uzvišeno. Dr. Batarelo na kraju svoga predavanja dao je i neke konkretne smjernice za život suvremene katoličke obitelji u Hrvatskoj, svjestan da živimo u ostacima zapadne civilizacije u kojima je masovna kultura izuzetno antiobiteljska. Naglasio je kako je od neprocjenjive važnosti odbaciti kulturu razvoda i prihvatiti temelje katoličke vjere, pažljivo njegovati obiteljske odnose te se udružiti s istomišljenicima i braniti zakone vezane uz obitelj i prosvjetu. U svome se predavanju pozvao i na Pavlovu poslanicu Timoteju u kojoj kaže «bori se u dobroj borbi vjere», a završio ga je pozivom okupljenima: «Ustani!, Istupi!, Ostani čvrst!».

Uoči nedjeljne svete mise koju je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan, bračni par Baždar iz Zagreba predstavio je Roditeljski instutut za odgoj i obrazovanje, a svećenik Nikola Radić progovorio o gender-ideologiji i poruci HBK mladima «Muško i žensko stvori ih».

Stvoreni smo da u svojem mjestu, svojoj biskupiji činimo dobro, da to mjesto učinimo boljim jer smo mi tamo

U propovijedi je biskup Župan podsjetio da se crkvena godina približava svom kraju te se i u misnim čitanjima daje na razmatranje poruka koja se tiče trenutaka kada ćemo morati pred Bogom položiti račun, kao u evanđelju o talentima. Obrazložio je poruku prispodobe i zaustavio se na trećem slugi „u čijoj bismo se koži i sami mogli naći“, rekao je mons. Župan i nastavio: «Sluga je mislio da zna kakav je gospodar i što treba napraviti, ali je pogriješio. Koliko danas ima ljudi koji misle da sve znaju o papi, o biskupima i svećenicima, a temelje svoje znanje na krivim pretpostavkama? To govorim i zbog onih koji su mogli doći na ovu Obiteljsku školu a nisu jer misle da sve znaju, misle da im ne trebaju predavanja, seminari, svećenici».

U nastavku propovijedi biskup Župan je obrazložio zašto je gospodar slugu nazvao «zlim i lijenim». «Čini zlo već i onaj koji ne čini dobro jer smo tu da ispunimo zemlju dobrim djelima. Stvoreni smo da u svojem mjestu, svojoj biskupiji činimo dobro, da to mjesto učinimo bo­ljim jer smo mi tamo», rekao je biskup Župan i podsjetio da se na početku svake mise kajemo i zbog grijeha propusta. «Talente koje nam je Bog dao treba upotrijebiti na dobro zajednice», zaključio je krčki biskup.

Za vrijeme predavanja i održavanja radionica, kao i svake godine, organizirano je čuvanje i rad s djecom. Što su sve naučila i kako su se zabavljala, djeca su pokazala u subotu navečer kada je organizirano obiteljsko druženje i molitva. Svaka grupa djece predstavila se svojom plesnom ili glazbenom točkom. Nešto kasnije zaplesali su i roditelji, a za glazbenu pratnju svih događanja Obiteljske škole i ove se godine pobrinuo riječki bend «Assunta».

Ove godine i djeca su u svojim radionicama djelomično pratila rad roditelja što se, sudeći prema mnogim komentarima, pokazalo jako dobrom idejom organizatora. I roditelji i djeca razgovarali su, crtali i pisali tko što u obitelji radi sam, što rade zajedno, što bi voljeli činiti, a ne čine. Tako su nastale originalne obiteljske slagalice iz kojih je svaka obitelj dobila svojevr­sne „signale“ na čemu treba poraditi u svakodnevnom životu. Čini se da su i roditelji ove go­dine bili još zadovoljniji radom u radionicama. Radilo se puno, gotovo da je i nedostajalo vre­mena, tražila se «minuta više», a voditelji su bili dobro pripremljeni i otvoreni u komunikaciji. Svatko je u raspravama sudjelovao na način koji je njemu kao pojedincu najviše odgovarao.

Još jedna obiteljska škola je završila, a objavljen je datum održavanja sljedeće, od 13. do 15. studenog 2015. Jedan od polaznika na rastanku je parafrazirao riječi nadbiskupa Devčića «važno je zajedništvo koje smo ovdje ostvarili. Ono nas nosi i hrabri u danima koji su pred nama».

Sonja Pokupec Salković

Print Friendly, PDF & Email