Posveta oltara u obnovljenoj crkvi u Kamporu

U nedjelju 22. rujna svečanom svetom misom pod kojom je naš biskup mons. Ivica Petanjak posvetio novi oltar, proslavljen je završetak dvogodišnjih radova na vanjskoj i unutarnjoj obnovi crkve sv. Bernardina Sijenskog, središnjeg zdanja župe i samostana Sv. Eufemije u Kamporu.

Izrazivši radost zbog uspješnog završetka radova, uvodnu pozdravnu riječ nazočnima uputio je župnik i predstojnik samostana fra Ivan Gavran. Naglasio je kako su ovi radovi bili najopsežniji od posvete crkve davne 1466. godine, a sve što se događalo u procesu obnove sažeto je u tekstu urezanom u kamenu ploču koji glasi:

„Povodom temeljite obnove ove crkve sv. Bernardina,
tijekom 2018. i 2019. godine,
na slavu i hvalu Bogu Svevišnjemu i sv. Bernardinu,
mons. Ivica Petanjak, krčki biskup,
posvetio novi oltar, dana 22. rujna 2019. godine.“

Fra Gavran je posebno pozdravio voditeljicu Odjela za graditeljsku baštinu Anu Škevin Mikulandra, voditeljicu Odsjeka za konzervatorsku dokumentaciju nepokretne baštine Krasanku Majer Jurišić, arhitekticu i višu stručnu savjetnicu, konzervatoricu za nepokretna kulturna dobra Zavoda iz Rijeke Lilian Stošić, voditeljicu izvođenja konzervatorskih i restauratorskih radova tvrtke Neir d.o.o. iz Splita inžinjerku Kristinu Vlašić. Zatim je pozdravio i nazočne predstavnike  Grada Raba  na čelu s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem te direktoricu TZG Raba Ivanu Matušan i ravnateljicu Psihijatrijske bolnice u Kamporu prof. dr. Vesnu Šendula Jengić. Od predstavnika Crkve posebno je pozdravio fra Andriju Bilokapića, provincijala franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, kojoj pripada Samostan, fra Stjepana Žužića, predstavnika samostana s Košljuna čiji je kamporski samostan sastavni dio, kao i bivše župnike i samostanske predstojnike: fra Nedjeljka Jerkana i fra Josipa Vidasa, te nazočne svećenike otoka Raba. Na posljetku je pozdrav uputio našem biskupu mons. Ivici Petanjku i njegovom tajniku vlč. Saši Ilijiću te zamolio biskupa da započne misno slavlje.

Biskup je na početku srdačno zahvalio domaćinu, pridružio se pozdravima upućenima civilnim i crkvenim predstavnicima, te župljanima Kampora i svima koji su na bilo koji način uzeli udjela u obnovi crkve. Pozvao je da pobožno i pozorno pratimo svete obrede koji se sastoje od dva dijela i u kojima ćemo vidjeti bogatstvo, značenje i smisao posvete oltara. Pozvao je da s vjerom slušamo Božju Riječ, s radošću se pričestimo kod stola Gospodnjeg i svetom nadom ohrabrimo srce. Sabrani uz oltar pristupimo Kristu živom kamenu. U njemu i mi rastemo u sveti hram. Rekao je biskup i zazvao Božji blagoslov na vodu kojom je najprije oprao novi žrtvenik, a zatim prošao crkvenim zdanjem i poškropio vjernike u znak pokore i u spomen krštenja.

Koliko se Bogu obratimo, toliko ćemo biti sretni i zadovoljni

Na početku svoje homilije biskup mons. Ivica Petanjak najprije je približio bogatstvo poruka nedjeljnog evanđelja – prispodobu o bogatašu koji otpušta svog nepoštena upravitelja. Biskup je istaknuo činjenicu kako gospodar hvali snalažljivost nepoštena upravitelja koji je, kad više nije imao izlaza, pronašao način da se spasi i potkupivši dužnike svog gospodara, sve okrenuo u svoju korist.

Pojasnio je pojam sinova svjetla i sinova ovoga svijeta te istaknuo da Isus u ovoj prispodobi na neki način izražava svoju gorčinu i žalost što su sinovi ovoga svijeta snalažljiviji od sinova svjetla. „Sinovi svjetla smo mi koji smo upoznali evanđelje i dobili spoznaju o smislu i pravome načinu života te kako evanđeoske vrednote provesti u svoj život. Sinovi ovoga svijeta za materijalno bogatstvo spremni su na sve. O kad bi tako bilo i među sinovima svjetla! Da svoje darove, talente, sposobnosti koje nam je Bog dao, koristimo do maksimuma zalažući se živjeti i provoditi evanđeoske vrednote koje nisu samo za ovaj svijet nego i za vječnost. Isus nam želi reći: draga braćo i sestre, moji učenici, otvorite malo vrata svoga srca, kopajte malo u dubinu svoga bića, pitajte se koliko ste spretni i koliko želite uložiti truda da evanđeoske vrednote obogate ovaj svijet, kao što se to trude bogataši ovoga svijeta. Isus želi da uistinu živimo svoje kršćanstvo punim plućima, da budemo svjesni za kim smo krenuli, koga slušamo, tko nam je učitelj i vođa koji nam omogućuje život ovdje na zemlji i otvara vrata vječnosti. Isus želi budnost, otvorenost ljudskoga srca, uma i intelekta. Iskoristiti ono što ti je Gospodin Bog dao za dobro tebi i bližnjemu, za spasenje tvoje i spasenje drugoga.

Što god je na ovome svijetu manje od Boga, ne može ispuniti i usrećiti čovjeka! Čovjek je stvoren na sliku Božju i samo toliko koliko se u Bogu obogatimo, toliko ćemo biti sretni i zadovoljni. Isus Krist je došao da nam objavi i obnovi u nama tu sliku Božju na koju smo stvoreni. I zato smo svi mi sinovi i kćeri u sinu Isusu Kristu. Otac nebeski svakoga od nas promatra kroz svoga Sina Isusa Krista kome danas posvećujemo ovaj oltar“, zaključio je biskup prvi dio homilije.

Oltar predstavlja Isusa Krista

U nastavku nam je biskup Petanjak pojasnio značenje posvećenja novog oltara. „Oltar kao stol je središte okupljanja jedne kršćanske zajednice. Blagoslovili smo oltar i ljude, a sad ćemo ga pomazati sa svetim uljem kao što smo se pomazali kad smo kršteni i krizmani, kao što se pomazuju svećenici, kraljevi… Čovjek i stvari koje služe Bogu pomazuju se i time postaju Božje vlasništvo. Od trenutka kad se ovaj oltar posveti: blagoslovi svetom vodom, pomaže uljem, zapali tamjan, ako ga tko oskvrne, čini svetogrđe. Oltar predstavlja Isusa Krista. Isus Krist je i žrtvenik i žrtva. On koji se na križu privio za naše spasenje. Pristupiti oltaru znači pristupiti samome Isusu Kristu. Tu smo zajedno s Isusom Kristom u čiju čast, slavu i zahvalu posvećujemo danas ovaj oltar koji neka i nas i vas podsjeća da smo Božja svojina, Božje bogatstvo, Božje blago i da se Isus raduje svakome od nas koji dolazi na ovaj svijet. Jer je on došao radi nas i našega spasenja.“

Slijedila je zajednička molitva litanija koje je predvodio župnik fra Ivan Gavran, a nakon litanija molitveni zazivi biskupa te mazanje oltara svetim uljem.
Liturgijsko pjevanje predvodila su dva župna zbora, oba iz Kampora uz pratnju klavijature i gitare.
Nakon obreda posvete, na oltar je položen svečani oltarnjak, a ispred raskošni cvjetni aranžman i upaljene su svijeće te je započela služba euharistije. Zahvala nakon svete pričesti izražena je zajedničkim pjevanjem zahvalne pjesme „Tebe Boga hvalimo“.

Usklađeni zahtjevi struke i bogoslužja urodili lijepim zdanjem

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ivan Gavran u prigodnom govoru zahvale je rekao: Našu hvalu na kraju dvogodišnje obnove crkve sv. Bernardina i posvete oltara, upućujemo najprije Gospodinu Bogu od kojega nam dolazi svako dobro. Uzalud se muče graditelji, ako Gospodin kuću ne gradi. Zatim je zahvalio Upravi franjevačke provincije sv. Jeronima koja je materijalno i moralno podržavala projekt, Ministarstvu kulture RH na sufinanciranju, Hrvatskom restauratorskom zavodu iz Zagreba te konzervatorskom i restauratorskom zavodu iz Rijeke na stručnoj pomoći. Zahvalio je Gradu Rabu, splitskom poduzeću Neir d.o.o na dobro izvedenim radovima te ing. Franku Gambiraži na stručnom vođenju i nadzoru nad radovima. Fra Gavran je uputio zahvalu i župljanima i župnom pastoralnom vijeću koji su pomagali tijekom cijele obnove.

Riječima zahvale biskupu mnos. Ivici Petanjku na posveti oltara i predvođenju svečanog misnog slavlja, obratio se provincijal fra Andrija Bilokapić. Rekao je da ovaj posvećeni oltar Gospodin priređuje da buda tamo gdje smo mi, da nas ovdje poučava mudrošću, kao što nas je danas poučavao po našemu biskupu, te da nas s ovog stola hrani. „Ovdje je on domaćin a mi smo uzvanici, on je zaručnik a mi njegovo otajstveno tijelo Crkve. Isus je ovdje uvijek učitelj, a mi smo učenici. I on nam uvijek želi dati od sebe kao što roditelji uz stol svojoj djeci žele prenijeti svoju ljubav i mudrost, žele sebe izručiti svojoj djeci. S ovog posvećenog mjesta, Bog prenosi svoje božanstvo, svoju svetost, nama i ovdje. Kad se tako nešto otajstveno i veliko događa, onda je primjereno da i prostor bude lijep. Ovo mjesto susreta Crkve s Isusom Kristom mom je skromnom umjetničkom oku zaista lijepo. Ne znam koliko je struci lijepo, ali drago mi je da smo se uspjeli dogovoriti. Zahtjeve struke s jedne strane i naše zahtjeve iz iskustva bogoslužja s druge strane, uskladili smo i dobili ovo lijepo zdanje. I vi mještani župe Kampor i vi svi s otoka, imat ćete što ljudima kad dođu ovdje pokazati. Vidjet će da ovaj narod njeguje ljepotu, sklad, vidjet će što se tu čuva, da tu ima nečega neizrecivog. I zato svima na kraju hvala. Hvala župniku i dosadašnjem predstojniku samostana fra Ivanu Gavranu i fra Tomislavu Ćuriću koji su dosta sebe uložili u ovu obnovu, a posebno im hvala na posvećenju ljudi, na onom božanskom što će dolaziti ovdje i nas ljude uzdizati.“

Biskup pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja

Na kraju se biskup obratio mladima i djeci te svima zajedno rekavši da nije dovoljno samo obnoviti crkvu i posvetiti oltar. „Vi sada sklopite ruke i molite se da se iz ove župe, iz ove sredine netko odazove u svećenički i redovnički stalež, poziv. Da imate svećenika koji će slaviti sveta otajstva, tumačiti riječ Božju, da ne bude ova crkva samo spomenik za turiste nego da bude mjesto gdje ćete se moći okupljati. Daj Bože da ove riječi padnu na plodno tlo i da vi kao zajednica shvatite vrijednost i važnost svećeničkog i redovničkog poziva, da se molite na tu nakanu i ako se netko od vaše djece odazove da ga poduprete na tom putu kako bi naša Crkva, naša biskupija i vaša provincija dobila nove svećenike i redovnike. Vjerujem da će to biti najveći plod ovoga današnjega slavlja i posvete oltara.“- zaključio je biskup i nad svih zazvao Božji blagoslov.

Svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem u klaustru samostana.


Najopsežnija obnova u povijesti crkve i samostana

Crkva sv. Bernardina Sijenskog središte je samostana i župe. Radovi na obnovi vanjskog dijela crkve započeli su prije dvije godine, a rezultat su višegodišnjih usklađivanja stajališta s konzervatorima i vlasnikom kulturnog dobra, franjevcima. Nakon dovršetka potrebne projektne dokumentacije obnove i  prethodnog odobrenja konzervatorskog zavoda iz Rijeke, te nakon što su osigurana sredstva financiranja, u jesen 2017. pristupilo se izvođenju radova koje je u ime franjevačke provincije Sv. Jeronima vodio građevinski ing. Franko Gambiraža. Radove je izvršilo poduzeće Neir d.o.o. iz Splita. Među najznačajnije radove na vanjskome dijelu crkve spada zamjena dvaju dovratnika i nadvratnika na ulaznim vratima. Izrađeni su od jednog komada rapske breče, kamena od kojega su bili izrađenii i originali, koje je višestoljetni zub vremena uništio preko 80%. Postavljena su i nova drvena ulazna vrata. Na pročelju crkve nalazili su se originalni kipovi sv. Franje i dva anđela, hrvatskog kipara Andrije Alešija koji su skinuti, temeljito obnovljeni i pohranjeni u muzej. Na njihovo mjesto su postavljene replike.

Na pročelju crkve skinute su stare, cementne kamene priljubnice (fuge) i stavljene nove, izrađene na bazi vapna.
Isto je učinjeno i s ostalim vanjskim zidovima cijele crkve. Temeljito je obnovljena preslica, elektrificirana su zvona, a krov crkve i kapele, bio je također nedavno obnovljen. U jesen prošle godine, pristupilo smo puno zahtjevnijim radovima na uređenju interijera crkve. Najprije je bilo potrebno zaštititi inventar koji je premješten u crkvu Sv. Eufemije. Ondje se za vrijeme obnove deset mjeseci odvijalo bogoslužje. Radovi su započeli skidanjem starog poda crkve, ispod kojega su se otvorile mnoge grobnice. Arheološki su sve ispitane, popisane, snimljene, izolirane i ponad njih je postavljena betonska ploča za novi kameni pod. Zidovi crkve su injektirani dvjema sadržajima, tako da se zaštite od kapilarne vlage. Porušena je betonska ploča od kora i postavljena nova od drvenih greda, po uzoru na izvornu. Također je skinut i oslik kora, preventivno zaštićen i čeka restauraciju. Sve kamene priljubince u crkvi su dobro očišćene od cementne žbuke, a postavljene su nove na bazi vapna. Postavljena je nova električna instalacija za rasvjetu i razglas te nova žbuka debljine 2-3 cm. Od restauratorskih radova, koji su bili najzahtjevniji obnovljeni su gotski lukovi i kameni rebrasti lukovi u prezbiteriju, kao i bifore i ulazna vrata iz bivše sakristije. U prezbiteriju je postavljen novi stipes na kojemu je postavljen obnovljeni stari tabernakul, ovog puta u sredinu, prema liturgijskim uputama. Zamijenjen je stari oltar i ambon, novim od rapske breče, te postavljena nova osmokutna krstionica. Cijeli prostor prezbiterija i crkve, zajedno s kapelama, popločan je novim bijelim kamenom. Kapela Gospe Grčke je vraćena u izvorno stanje, posebno strop, ali na oltar nisu vraćene figure anđela, jer se planira slijedeće godine cijeli oltar poslati na restauraciju. S njega je već odnesena Gospina slika na obnovu. U kapeli Sv. Križa postavljen je i novi strop, te zaštićena pozadina oltara. Uklonjene su stare betonske stube koje vodu u sakristiju i postavljene nove od drveta. Korska sjedala su ostala nepromijenjena. U cijeloj crkvi je sada digitalna električna rasvjeta, instaliran dojavljivač požara i postavljan novi kvalitetni razglas. U crkvu je vraćen križni put, autora Ambroza Testena ali bez drvene pozadine. Postavljena je nova kamena spomen ploča s tekstom o učinjenom obnoviteljskom zahvatu.

Brankica Pahljina
Foto: Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email