Preduskrsni svećenički sastanak u Krku

U srijedu, 9. travnja, u Krku je održan plenarni preduskrsni sastanak svećenika Biskupije Krk. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u katedrali koje je predvodio vlč. Silvio Španjić, župnik Ćunskog i župni vikar Malog Lošinja. Potom su u dvorani Biskupskog dvora o stanju i perspektivama pastorala obitelji na području biskupije govorili Josetta Blažić, voditeljica Ureda za pastoral braka i obitelji Biskupije Krk, te vlč. Anton Valković, povjerenik za pastoral obitelj.
Uvodnu molitvu predvodio je krčki biskup mons. Valter Župan, a nakon pozdrava svima okupljenima, podsjetio je kako pastoral obitelji dobiva sve više na važnosti. Nedavno je u Rimu sudjelovao na znanstvenom skupu o obitelji, a na istu je temu papa Franjo sazvao izvanrednu i sljedeću redovnu biskupsku sinodu. „Sve to govori koliko Crkva stavlja naglasak na obitelji, jer su neke institucije zakazale, a obitelj je temelj i Crkve i naroda“, rekao je biskup Župan.
Josetta Blažić je na početku svog predavanja podsjetila da je upravo obitelj „temeljna stanica ljudskog društva, središte čovjekove povijesti, njegov najpouzdaniji temelj i najveći uspjeh“, danas uzdrmana, poljuljana i u krizi, pa Katolička crkva na čelu s papom Franjom sve skupa poziva na produbljivanje teologije obitelji. Navela je nove problematike, do prije nekoliko godina još nepoznate: činjenične zajednice koje ne ulaze u brak i katkad na to ni ne pomišljaju, istospolne  zajednice kojima je nerijetko dopušteno posvajanje djece, mješovite i međureligijske brakove, jednoroditeljske obitelji, oblici feminizma neprijateljski nastrojeni prema Crkvi; migracijski problemi, relativistički pluralizam u shvaćanju braka, utjecaj medija na način shvaćanja braka i obiteljskog života, misaoni pravci koji se kriju iza zakonskih prijedloga koji obezvrjeđuju postojanost i vjernost bračnog saveza, širenje pojave surogat majki, ali prije svega, na užem crkvenom polju, slabljenje ili napuštanje vjere u sakramentalnost braka i ozdraviteljsku moć sakramentalne pokore.
Osvrnula se na upitnik kojeg su za potrebe izvanredne biskupske sinode trebali ispuniti svećenici u suradnji s bračnim parovima u svojim župama, ali je relativno malen broj  odgovora stigao u Ured za obitelj. I to pokazuje koliko se svećenici ne snalaze u svim stvarnostima kojima su okruženi, smatra Blažić koja je poručila: „Šteta, bila je to prilika koja se mogla iskoristiti za zbližavanje. Pokazatelj nam je to da nam je raditi, koliko je to god moguće, na međusobnom zbližavanju i gradnji povjerenja jer ćemo jedino na način zajedništva moći živjeti i otkrivati naša poslanja, bilo kao svećenici, bilo kao bračni drugovi“.
U nastavku svog predavanja naglasila je kako „uvjeti života i rada obitelji danas kako u svijetu, tako i kod nas ponajčešće ne pogoduju obiteljskom životu. Užurbanost, nepoštivanje temeljnih potreba ljudskog i obiteljskog života, nego tek potrebe „funkcioniranja“ na određenoj razini, radno vrijeme koje nastoji uzeti od čovjeka sve što je moguće, utjecaji masmedija koji zadiru u život obitelji namećući se kao mjera, dovode do prekida veza unutar obitelji. No to ne lišava roditelje odgovornosti za obitelj niti tu odgovornost umanjuje. Roditelji su dužni izboriti se za obiteljski život, za svoj svijet i svijet svoje djece. Za Božji svijet. No sve obitelji u tome ne uspijevaju“.
Kako bi ilustrirala tu izjavu iznijela je podatke dobivene od centara za socijalnu skrb koji se odnose na obitelji u postupku posredovanja prije razvoda braka, te na mjere primijenjene u obiteljima u kojima su uočene poteškoće. Konstatirala je da su djelatnosti centara usmjerene na sekundarnu prevenciju (planiranje sadržaja i aktivnosti programa usmjereni su prema „rizičnoj“ populaciji), a manje na primarnu prevenciju koja se bavi usvajanjem zdravih stilova života, te osposobljavanje timova i pojedinaca za prenošenje znanja i usvajanja vještina i sl.
Podijelivši s okupljenim svećenicima svoje osobno dugogodišnje iskustvo rada u terapeutskoj zajednici za liječenje ovisnika o drogama, zaključila je koliko je važno raditi s mladima i obiteljima koji su još na okupu i njih sustavno jačati. Zbog toga se radi s parovima i pojedincima nudeći im razne radionice o komunikaciji i životnim vještinama jer je bolje prevenirati nego intervenirati.
Josetta Blažić predstavila je petogodišnji rad Ureda za pastoral braka i obitelji koji je od svog osnivanja 2009. godine pomoć i savjet pružio 28 obitelji i u kojem je odrađeno više od 600 sati savjetovanja i psihoterapije. Izvjestila je koja je sve događanja Ured organizirao, pokrenuta su savjetovališta za Billingsovu metodu na Krku, Cresu i Lošinju, tečaj Teen Star u Cresu, podržane razne inicijative u vezi uvođenja Zdravstvenog odgoja u školama i referenduma za obitelj, organiziraju se tečajevi priprave za brak kao i edukacije bračnih parova voditelja, organiziraju se razne edukativne tribine s obiteljskom tematikom. „Ako su sve te aktivnosti  doprinijele tome da se neke obitelji u našoj biskupiji više povežu, obnove svoje saveze, prepoznaju ljepotu darivanja, puno je učinjeno“, rekla je Blažić.
Govoreći o budućim aktivnostima smatra da se u biskupiji treba više implementirati program Teen Star, poboljšati predbračni tečajevi, a željela bi doći i do onih obitelji koje su na marginama Crkve.
Povjerenik Valković osvrnuo se na organizaciju upravo održanog prvog Biskupijskog susreta obitelji. Ocijenio ga je vrlo uspješnim i izrazio nadu da će ubuduće okupljati sve više vjernika. Kao posebno važne odlike susreta naglasio je uključenost djece kroz nagradni natječaj, te sudjelovanje velikog broja mladih kroz volontiranje. Vjeruje da su se njime najviše obogatili oni koji su bili uključeni u razne faze organizacije. Kao najkorisniji i najdojmljiviji dio susreta ocijenio je svjedočenja bračnih parova, te zajedništvo na misi i druženje na ručku. „Ovaj susret se uklapa u novu, trogodišnju strukturu pastorala obitelji. Svake treće godine održat će se biskupijski susret, a njemu će prethoditi priprema u župama kroz redoviti pastoral obitelji. Vrhunac ciklusa bit će nacionalni susret obitelji“, rekao je Valković.
Bogata rasprava koja je uslijedila pokazala je koliko su svećenici svjesni važnosti pastorala obitelji, a posebno su naglašavali važnost priprave za brak i sakramenta ženidbe.
Potom se svećenicima obratio biskup Župan. Podsjetio je na riječi pape emeritusa Benedikta XVI. o svom prethodniku Ivanu Pavlu II. i o njegovoj svetosti: „On je djelovao polazeći od svoje vjere i od svojih uvjerenja i bio je spreman i podnijeti udarce. Hrabrost istine je u mojim očima prvorazredni kriterij svetosti“.  Biskup Župan kazao je da samo onaj koji ima snage reći istinu doista ljubi one kojima govori, a danas prevladava politika nezamjeranja što je u suprotnosti s mentalitetom Ivana Pavla II.
Na kraju sastanka svećenicima su izvješća o radu svojih povjerenstava podnijeli vlč. Tomislav Debelić, povjerenik za misije, te mr. Saša Ilijić, povjerenik za mlade i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Antuna Mahnića.

Josetta_Blazic Plenarni_sastanak_svecenika

Tekst i foto: Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email