Renesansa treba započeti u obitelji

Izvještaj sa proslave prvog Biskupijskog susreta obitelji u Krku, 6. travnja 2014.

Biskupijski susret obitelji, 6. travnja, započeo je programom u dvorani Srednje Škole u Krku. Moderator programa bio je bračni par Walter i Sonja Salković iz Cresa. Na samom početku Susreta prisutnima se svojom pastirskom riječi obratio mons. Valter Župan koji je svima zaželio dobrodošlicu te radost i zahvalnost obiteljima što su došle na susret.

Bračni par Salković uveo je prisutne u razmišljanje o povijesti susreta obitelji u Hrvatskoj. Uslijedilo je svjedočenje više obitelji s područja krčke biskupije. Svjedočanstva su bila isprepletena molitvom. Svjedočili su tako: bračni par Sandra i Petar Mrakovčić, Silvio i Gabrijela Jurešić, Anton i Danica Matić, Dario i Ivana Jedretić, Petar i Slavica Milčetić te Šime i Jadranka Paparić. Svi su oni posvjedočili o važnoj ulozi vjere, zajedničke molitve ali i povezanosti s drugim parovima kroz obiteljske zajednice i bračne susrete u obiteljskom rastu u vjeri, povjerenju i suočavanju s poteškoćama i kušnjama.
Vlč. Marin Dašek, župni vikar Dubašnice, govorio je o zajednici Neokatekumena u kojoj se i sam odgajao i pripremao na svećenički put. Iznio je povijest i karizmu Neokatekumenskog Puta.

Sva su svjedočanstva su bila neposredna, autentična i vrlo uvjerljiva te su se svi složili kako bi ubuduće trebala biti više zastupljena.
Nakon svjedočanstava obitelji, gost predavač, Michael D. O’ Brien održao je predavanje koje je temeljio na apostolskoj konstituciji pape Ivana Pavla II. Familiaris Consortio. «Moderna obitelj trpi mnoge nutarnje i vanjske napade. Možda kao nikad dosad svjedoci smo mnogih napada na obitelj. Tijekom pontifikata Ivana Pavla II., Crkva je izdala puno smjernica za obitelj. Od kada smo se 1975. godine oženili, moja supruga i ja u potpunosti smo se predali Bogu i životu. Stalno smo molili da Bog bude sukreator naše ljudskosti. Kao rezultat toga imamo šestero djece. Troje nam je nažalost umrlo, inače bismo imali devetero djece. U životnoj trci, lako je udaljiti se od tajanstvene stvarnosti braka. Enciklika Familiaris Consortio kaže da budućnost čovječanstva proizlazi iz obitelji. Ne misli se pritom samo na biološki proces, već na puno dublju stvarnost. Bog nas zove na sveti poziv, da na svijet donosimo nove duše. To je velika odgovornost. Bog koji dobro poznaje naše slabosti, računa na nas kao roditelje, i poziva nas da njegujemo obiteljski život. Tko stvarno duboko voli, shvaća da je ljubav žrtva iz koje raste potpuno predanje za druge». Potom je kanadski pisac nastavio: «Kako sudjelovati u toj ljubavi? Zar ne znači to svaki dan biti pred izazovom najmanjih svakodnevnih stvari? Zamislite mijenjanje pelena šestero djece, ili kada se djeca i njihova majka razbole. Kroz takve male stvari učimo jezik ljubavi. Ljubav nije filozofija, nešto apstraktno. Ljubav ima tijelo, suze, smijeh, šale, priče, ona često znade zaprepastiti. Put prave ljubavi pomaže nam da se dignemo kad padnemo i da praštamo. U obitelji se učimo o svojim slabostima, učimo praštati i davati bezuvjetan oprost. Ljubav ponekad košta vrlo mnogo, do davanja vlastitog života. No obitelj nam pruža mogućnost života s Kristom, pruža nam život u misteriju Presvetog Trojstva.“

Print Friendly, PDF & Email