Sa nacionalnog susreta mladih u Dubrovniku

Na slobodu pozvani

Na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac na kamenu je upisano: «Non bene pro toto libertas venditur auro», što na hrvatskom znači «Sloboda se ne prodaje ni za sve zlato». Slobodu koju nam je Krist darovao i na koju nas poziva, uistinu se ne prodaje. Slobodu koja nam je darovana trebamo vrednovati i braniti, jer bez nje smo ništa. Gubimo vezu s Kristom i sa životom na koji nas je pozvao, a zbog kojega je on trpio i umro.

Trideset i pet tisuća mladih Hrvata iz Hrvatske i dijaspore okupilo se 26. i 27. travnja u Dubrovniku slaviti tu darovanu nam slobodu i primiti poruku da ne budemo robovi današnjice kada smo već slobodni. U tom velikom broju našlo se i nas 190-ak mladih iz krčke biskupije. U pet autobusa, uz svećenike koji su nas pratili, krenuli smo iz skoro svih župa naše biskupije: Novalje, Luna, Banjola, Mundanija, Kampora, Raba, Dubašnice, Vrha, Krka, Punta, Linardića, Rasopasna, Polja, Vrbnika, Cresa, Valuna, Nerezina, Ćunskog, Malog Lošinja,Velog Lošinja i Ilovika.

Krenuli smo u petak, 25. travnja u večernjim satima kako bi stigli razgledati Dubrovnik u koji smo stigli u subotu u ranim jutarnjim satima.

Mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, rekao je «Dubrovačka biskupija vam otvara svoje srce, a Dubrovnik svoje zidine», i uistinu je bilo tako. Ljudi su nas dočekali uz veselje i neizostavne osmijehe. Dubrovački ugostitelji su nam stupili u susret i snizili cijene u restoranima za mlade hodočasnike. Pravoslavna, židovska i islamska zajednica otvorile su vrata svojih hramova i domova mladima, ne praveći vjerske razlike. Pri svakom upitu za informaciju, naišli smo na osmijeh i strpljivost. Kiša koja je neprestano padala od ranog jutra nije nam pokvarila raspoloženje. Mokrih nogu, naoružani kabanicama ili kišobranima nastavili smo svoj put po Dubrovniku, prisustvovali bogatom programu i razgledali još bogatiju povijest te se u konačnici uputili prema luci Gruž na vrhunac susreta – misno slavlje.

Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. Sveta misa obilovala je pjesmom mladih, koja se nastavila i nakon nje, iskrenom i nadahnjujućom propovijedi i najavom susreta u Vukovaru 2017. godine.

Nakon mise, napustili smo Dubrovnik i krenuli prema župama dubrovačke biskupije u kojima smo bili smješteni. Domaćini u župama: Trsteno, Ošlje, Nova Mokošica, Kliševo dočekali su nas radosno i s nestrpljenjem i potrudili se da se osjećamo kao kod kuće.

U nedjelju 27. travnja, nakon svete mise na kojoj su sudjelovali svi mladi te župljani, zaputili smo se, neki na obiteljski ručak, drugi svojim kućama a treći u razgledavanje. Mladi iz Novalje i Luna koji su bili smješteni u župi Trsteno pošli su u posjet Arboretumu Trsteno, najstarijem na svijetu. Osvrnuvši se na susret ostaju nam samo prekrasne uspomene.

Na ovakvim i sličnim susretima, uvijek me iznova iznenadi količina Božje ljubavi prema nama. Toliko nas voli da se trideset i pet tisuća hodočasnika i svjedoka njegove ljubavi odjedanput našlo na istome mjestu da tu ljubav posvjedoči. Bilo je prekrasno pogledati u svako od tih lica i u njemu vidjeti lice Uskrslog Krista. Osjećaj je predivan kada vidiš da naša mala Hrvatska odiše mladima koji slijede Krista i njegove riječi, žive njegov put i shvaćaju vrijednost njegove muke bez koje ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Završila bih riječima mons. Uzinića: «Svojom mladošću, vedrinom, unatoč oblacima i kiši, strpljivošću, molitvom, pjesmom, pokazali ste da Crkva, ovaj narod i ova zemlja imaju budućnost. Neka uskrsnuli Gospodin, koji nas je na slobodu pozvao, ohrabri svaki vaš korak, da smjelo idete ususret životu koji je pred vama.»

Paola Samaržija

Print Friendly, PDF & Email