U Malinskoj održana 15. Obiteljska škola Riječke metropolije

U Malinskoj je, u hotelu „Malin“, u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije,  od 10.-12. studenog 2017. održana 15.-a po redu Obiteljska škola riječke metropolije. Tema Škole i ovoga je puta bila vrlo aktualna: „Kako postati i ostati dobar roditelj“, a predavači Darko Sambol, psiholog, Zorica Janković, defektolog te Claudia Juranić Klarić, predsjednica udruge udomitelja djece „Damdom“.

Brojčani prikaz

Ako govorimo u brojevima može se reći da je ovo bila jedno od najposjećenijih Škola dosad. Sudjelovalo je: 57 obitelji iz riječke nadbiskupije, 3 iz gospićko-senjske, 18 iz porečko-pulske, 14 iz krčke biskupije. Sveukupno 92 obitelji ili 520 osoba.

„Radilo“ se u 10 radionica za odrasle i 13 za djecu.

Radni dio

Po već ustaljenoj praksi svaki je radni dio započeo s predavanjem i nastavio se razrađivati s manjoj grupom ljudi u radionicama.

Majčinstvo

Prvo predavanje defektologice gđe. Zorice Janković bilo je o majčinstvu. Predavačica je progovorila o roditeljstvu kao o zanatu koji se uči cijeli život. Naglasila je koliko je stabilnost braka važna u odgoju djece. O tome najbolje govori činjenica da su djeca rođena u nesretnim brakovima pet puta nervoznija i uplašenija od djece rođene u sretnim brakovima. Usporedila je roditelje sa šegrtima koji cijeli život napreduju. Za svoje je predavanje provela i malo istraživanje o tome što djeca različitih uzrasta govore što je za njih mama i to tako da kažu prvo čega se sjete kad pomisle na mamu. Asocijacije su bile šarolike: od onih da je to osoba koja ih voli najviše na svijetu, preko one koja peče najbolje palačinke, pa do one koja gleda turske sapunice. Zanimljivo je da čak ni srednjoškolci uz riječ mama vrlo rijetko vezuju vjeru i molitvu.

 Očinstvo

Drugo predavanje psihologa gop. Darka Sambola nazvano je „Očevi, gdje ste? Predavač je govorio o ulozi oca u obitelji nekad i danas. Današnji otac sebe vidi uključenog u obitelj za razliku od nekadašnjeg oca koji je bio „vrhovni autoritet“, ali često odsutan. Naglašena je prevažna uloga oca u životu djece koja se često zanemaruje. Danas se zanemaruje i uloga oca kao prenositelja vjere u obitelji.

Udomiteljstvo

U trećem predavanju gđe. Claudie Juranić Klarić, predsjed- nice udruge DAMDOM,  bilo je riječi o udomiteljstvu kao jednoj od mogućnosti kako pomoći djeci koja su napuštena ili imaju neadekvatnu roditeljsku skrb. Nažalost, još uvijek ima djece koja čitavo svoje djetinjstvo provedu u institucijama i nikad nisu osjetila toplinu obiteljske atmosfere i pravog doma, nikad nisu nigdje pripadala. Iako su uvjeti koje treba ispunjavati da bi netko postao udomitelj minimalni, parovi se teško odlučuju na udomljavanje pa tako u PGŽ ima samo 25 udomiteljskih obitelji. Ono zahtjeva puno žrtve bez ikakve garancije uspjeha.

 Zabavni dio

Subota uvečer pravo je vrijeme da i djeca pokažu svojim roditeljima što su radila u radionicama. To je njihovih pet minuta. A nakon toga, za one koji još nisu pozaspali, slijedi druženje uz pjesmu i ples.

Onima koji su na Školi sada bili prvi put, teško da će to biti i posljednji, a oni koji se iz godine u godinu vraćaju svjedoče da im je tamo lijepo biti, najviše zato što tu dolaze oni koji ih razumiju, koji se susreću sa sličnim problemima u odgoju djece kao i oni sami i ne žele ih gurati pod tepih. Tu još ima onih kojima je vjera i svakodnevna obiteljska molitva jednako važna kao i kruh svagdašnji koji zarađuju. I što je jako važno,  njihova djeca ovdje mogu vidjeti da ima još obitelji koje se prije jela prekriže i pomole i koje zajednički sudjeluju na misi.

Ljubica i Dean Kosić

Print Friendly, PDF & Email