U Rabu održano predavanje iz niza “Znanost i vjera“ na temu „Hrvati, politika i vjera“

Što je to politika? Koliko može biti opasan „zagrljaj“ politike i vjere?  Kako živjeti u društvu  kroz politiku na ispravan i moralan način?  Koju ulogu ima Crkva u svemu tome? Na ova i brojna pitanja koja često intrigiraju javnost i  izazivaju brojne polemike, pokušao je odgovoriti  dr. sc. Damir Jelić gost predavač nove tribine na temu: „Hrvati, politika i vjera“ u organizaciji Krčke biskupije i rapskog dekanata, koja se održala u srijedu 25. siječnja u kongresnoj dvorani hotela Padove.Dr. sc.  Damir  Jelić  je u javnosti poznat kao bivši karlovački  gradonačelnik i  župan u nekoliko mandata, te predsjednik gradskog i županijskog HDZ-a. Političar s bogatim iskustvom, koji je doktorirao s područja menadžmenta u politici i sada radi kao profesor predavač na karlovačkom Veleučilištu. U sklopu programa Političke akademije kroz interdisciplinski pristup polaznike upoznaje sa svakodnevnom političkom praksom i najnovijim  trendovima u svijetu politike. 

U  svojoj  najavi i pozdravnom govoru  voditelj  predavanja vlč. Saša Malović, župnik i upravitelj župe Supetarska Draga između ostalog je istaknuo : „Dr. sc. Jelić pokušava svima koji se bave politikom osvijestiti i pomoći da shvate da se zaista može živjeti na ispravan način i kroz politiku. Crkva ima veliku ulogu u svemu, želi sudjelovati u svim  porama ovog društva, pokazuje da je otvorena za bilo koga i bilo koje društvene znanosti pa time svakako i za politiku.“

Dr. sc. Jelić na samom početku obrazložio je tko su Hrvati i što nas karakterizira rekavši: „Sve upućuje na to da naše ime govori o nekoj logici koja u sebi ima elemente i efekt braniteljskog kao što su pastir, čuvar, branitelj, nešto što ima defenzivni karakter. U konačnici domovinu su  stvarali naši vojnici, naši branitelji…..  Isto tako, karakterizira nas da smo jedina nacija u svjetskoj povijesti koja je svoj vlastiti bitak i hrvatski jezik branila nadređenom kulturom odnosno latinskim jezikom u vlastitom političkom tijelu,a to je Hrvatski sabor, pod naletom germanizacije i mađarizacije. U  biti,  prije nego se došlo do hrvatskog pisma, mali krug intelektualaca, plemstvo i svećenstvo koristilo je latinski jezik, i to je bio naš početak.

Rijetkost je da jedna nacija  koristi s jedne strane staroslavenski jezik, s druge strane hrvatski i latinski jezik, dakle, sva su tri jezika živjela paralelno….“  Isto se odnosi i na koegzistenciju tri pisma kad su se u „mračnom“ srednjem vijeku izrodila dva „svjetla“ – pismo: latinica, hrvatska glagoljica, i bosanica odnosno hrvatska ćirilica – te pokrštavanje čime smo postali dio kršćanske kulture… 

U nastavku predavanja dr. sc. Jelić je istaknuo kako je politička djelatnost istinski plemenita i lijepa samo treba duboko zaroniti. Ističe  sv. Tomu Akvinskog kao najvećeg atoriteta na koji bi se čovjek mogao pozvati u definiciji  da je politika najuzvišenija znanost radi svoga  objekta – čovjeka. Politika je javna djelatnost, ona teži definiranju i upravljanju i nema pore gdje politička djelatnost ne ulazi … Ako se čovjek i ne bavi političkom djelatnošću, politika se bavi njime na razne načine.    

Blaženi  Ivan Merz kaže da je politika znanost upravljanja društvom, ali politika nije nepoštenje, prijevara i druge negativnosti. Isto tako kaže da je politička djelatnost imperativ, da su indiferentizam i ateizam jedna te ista stvar, da svećenik mora voditi vjernike da politički djeluju, a priprava  mora  sadržavati motivaciju, učenje i djelatnost…. Prema Lavu XIII. Crkva je duša, a država tijelo… 

Dr. sc. Jelić prisutnima je ukazao koliko je važno imati političke motive, shvatiti da je politička djelatnost afirmativna, uočiti kolika je potreba djelovanja vjernika u političkom životu, kreirati a ne kritizirati… Služiti društvu, hrvatskoj naciji, služiti općoj dobrobiti, imati osobnu odgovornost… Objašnjava koliko je važno podizanje duhovne razine svoje svijesti, osnaživati katolički duh i vjeru, moliti za  političare, za ljude koji nas vode ….  „Sa sekularizacijom se odvojio  vjerski dio od političkog dijela i politički dio nema apsolutnosti. U njemu pravila igre sa zakonima koji su postavljeni ne prate crkvene zakone koji su visoko norminirani.  

Iz prakse se vidi da je puno puta prisutno nerazumijevanje na relaciji svećenik- političar. Svećenik osim sakramentalne potpore treba podržati i političare u zauzetosti, angažiranosti, ispravnom djelovanju. „Ako ne djelujemo mi koji imamo neki svjetionik, tko će? Tko zauzima te prostore?  Čega se bojimo?  Pitanje je da li  imamo vjere i to živimo ili živimo u strahu od kušnji? Uvijek smo na kušnji.“ – rekao je pri kraju svog izlaganja dr.sc  Damir Jelić.

Nakon predavanja  dr. sc Jelić je odgovarao na  pitanja publike o demokraciji, slobodi vjeroispovijesti i slobodi govora, pojmu ultra desnice…

Rapski župnik i dekan, vlč. Mladen Mrakovčić izrazio je svoje veliko zadovoljstvo  zbog teme ovog predavanja, ali i žaljenje da vrijeme nije iznjedrilo karizmatične političare, neke nove ljude, za što treba uvijek moliti… Zaželio je dr.sc. Jeliću mnogo predavanja na ovu temu koji ga uistinu čine ponosnim.  

Svoje zadovoljstvo i zahvalu svima na dolasku i sudjelovanju, posebno gostu-predavaču izrekao je i voditelj vlč. Malović ističući da je potrebno puno više moliti za ljude u politici, isto tako i djelovati. Svatko od nas je pozvan uložiti svoje snage i raditi na boljitku svoga otoka, ali i šireg društva.

Predavanje je obogaćeno i animirano pjevanjem crkvenog zbora iz Banjola, uz sudjelovanje vjeroučiteljice Nade Pereze.

Tekst: Lela Vidas
Foto: Josip Badurina
Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email