Upute za vrijeme pandemije koronavirusa (COVID-19)

Draga braćo i sestre!

Budući da su nadležne službe Republike Hrvatske donijele nove odluke i upute vezane uz pandemiju koronavirusa, i mi sa svoje strane želimo doprinijeti općem dobru društva i njegovoj što bržoj normalizaciji, te pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da se nastoje toga pridržavati. Iz svega je vidljivo da nitko od ljudi nema i ne zna pravi ključ rješenja, ali se svi trude da ga pokušaju naći. Iz toga onda proizlaze i mjere predostrožnosti koje se svako malo mijenjaju. Tim više ponavljam ono što sam napisao u prošlim uputama.

Naša se kršćanska civilizacija u svojoj dugoj povijesti puno puta suočila s bolestima koje su iza sebe ostavile teške posljedice. No, to nije bilo vrijeme samo izbjegavanja zaraženih mjesta i bolesnika, nego i hrabrog kršćanskog služenja, sve do polaganja i darivanja vlastitog života, kako bi se spasilo život bolesniku.
U takvim vremenima organizirane su pokorničke procesije, pozivalo se vjernike na obraćenje, na intenzivniji sakramentalni život, utjecalo se svecima zagovornicima, nastale su mnoge crkvene bratovštine, davali su se zavjeti i vapilo prema Nebu da Gospodin Bog skrati vrijeme kušnje i podari željeno zdravlje.
Uz praktične mjere i instrukcije koje nam upućuju odgovorne državne institucije, pozivam sve vjernike naše biskupije da se pridržavaju danih uputa, ali da imaju na pameti ono što je govorio naš sveti Leopold Bogdan Mandić: »Bog je liječnik i lijek.«

Stoga potičem sve svećenike, redovnike, redovnice i sav kršćanski puk da ovo vrijeme kušnje bude i vrijeme našeg intenzivnijeg kršćanskog života i bratskog služenja, i da na euharistijama i osobnim pobožnostima molimo nebesku pomoć i zaštitu naših svetih, kao i našeg sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića.

U nadi što skorije normalizacije života i smirivanja pandemije virusa donosim slijedeće odredbe:

Svete mise ostaju kao i do sada.

U Molitvi vjernika neka se doda zaziv za oboljele, kao i za sve bolničko osoblje koje skrbi za bolesnike, kao i sve one koji traže lijek teškim bolestima. Neka se euharistijska klanjanja i pobožnosti križnog puta također namjene na ovu nakanu.

Ispovijedi neka budu u sakristijama ili drugim prikladnim pastoralnim prostorijama gdje se može držati određeni razmak (oko jedan metar) između ispovjednika i pokornika, a neka se izbjegavaju ispovjedaonice koje se ne mogu dovoljno prozračiti.  Potičemo vjernike da ne odgađaju uskrsnu ispovijed nego to učine što prije, a svećenike da odrede vrijeme kroz tjedan i nedjelje kad će biti na raspolaganje vjernicima.

Daje se oprost od nesudjelovanja na nedjeljnim misama svim osobama koje imaju simptome povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkog daha; kronični bolesnici srčano žilnog ili dišnog sustava, šećerne i maligne bolesti, kao i osobe koje su bile u doticaju s oboljelima.

Njima i onima koji iz drugih razloga nije moguće sudjelovati na nedjeljnim euharistijama preporučamo da svetu misu prate na radiju ili televiziji.

Svećenici sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkog daha neka ne slave mise s narodom niti dijele sakramente, a ako nisu u mogućnosti pronaći zamjenu, neka svete mise otkažu.

Koliko je moguće, vrata crkve držite otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve; a prije i poslije bogoslužja provjetrite.

Posude za blagoslovljenu vodu neka budu prazne, a pri ulazu/izlazu u/iz crkvu pokloniti se pred Presvetim i napraviti znak križa.

Neka se na svetim misama izostavi davanje mira pružanjem ruke, a pričest neka se dijeli samo na ruke kao u najstarija kršćanska vremena.

Neka se djeci ne stavlja križić tijekom pričesti.

U koncelebriranim misama neka se svi, osim zadnjeg celebranta, pričeste umakanjem hostije u kalež.

Budući da se zatvaraju osnovne i srednje škole, te fakulteti, dok god traje obustava redovite nastave i predavanja odgađaju se sve biskupijske i župne kateheze i vjeronauk.

Do daljnjeg se obustavljaju slavlja sakramenta svete potvrde u lošinjskom i vrbničkom dekanatu, kao i vizitacije koje su uz njih povezane.

Isto tako i korizmena hodočašća na grob sluge Božjeg biskupa Mahnića, kao i hodočašće djece uoči Maslinske nedjelje.

Što se tiče preduskrsnog svećeničkog sastanka predviđenog za 1. travnja, bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Ove odredbe stupaju na snagu od nedjelje, 15. ožujka 2020., te vrijede do opoziva ili do izdavanja novih. Neka se pročitaju na treću korizmenu nedjelju prije svetih misa i izvjese na vidljivo mjesto.

Sve pozivam na zauzetiju molitvu i primjereniji kršćanski život i želim plodonosan nastavak korizmenog vremena, te na sve zazivam blagoslov Trojedinog Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga.

† Ivica Petanjak, biskup krčki

Print Friendly, PDF & Email