Katedralna riznica u Krku

Dulčićeve Košljunske boje

KATEDRALNA RIZNICA smještena je u dvokatnoj romaničkoj sakralnoj građevini s kraja 12. st, u gornjoj crkvi sv. Kvirina u Krku. Ove se godine u njoj nalazi izložba pod naslovom Dulčićeve košljunske boje. Uz stalni postav: dva kamena ulomka scholae cantorum  iz 9. st. Frankopanske pale, djela venecijanske radionice iz 1477. te Raspetog Krista s Marijom i Ivanom iz 1370., izložbu čine liturgijski predmeti iz 20. st., tragovi i uspomene na krčke biskupe i plod stvaranja u vremenu moderniteta i postkoncilskih promjena, te križni put akademskog slikara Ive Dulčića koji čini središnju temu ovog postava. Taj križni put koji privlači svojim ekspresionističkim izričajem i poznatim Dulčićevim bojama dolazi iz crkve Navještenja Marijina na otočiću Košljunu gdje se nalazi od 1961. godine.

IVO DULČIĆ (1916. – 1975.) ubraja se među najznačajnije hrvatske sakralne umjetnike 20. st. Rodom iz Dubrovnika, formira se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Omera Mujadžića i Ljube Babića, ali zbog političkih okolnosti na samom kraju studija udaljen je s Akademije.
U hrvatskom slikarstvu ističe se po osobitom smislu za bogat i karakteristični kolorit utemeljen na nanosima čiste boje u ekspresivnom i figurativnom likovnom izrazu i psihološkom portretiranju. Jedan je od rijetkih slikara koji trajno njeguju sakralne teme u vrlo zahtjevnom povijesnom trenutku, često neshvaćen, marginaliziran i kritiziran. I prije promjena u Crkvi nakon 2. Vatikanskog sabora, freskama i vitrajima unosi modernitet u sakralni prostor.

Izložbu možete posjetiti tijekom ljetnih mjeseci, svakog dana od ponedjeljka do subote, od 9.30 do 13.30 sati.

Print Friendly, PDF & Email