Korizmene meditacije

Uz 2. korizmenu nedjelju

Zborna molitva:
Bože, ti nam zapovijedaš da slušamo tvoga ljubljenog Sina. Krijepi nas svojom riječi i čisti nam pogled duha, da se radujemo s gledanja tvoje slave.

Meditacija:
Osluškivati Božji glas je umijeće na koje smo svi pozvani i koje je kao mogućnost dano svim članovima Božjeg naroda, ali njegova blaga zahtjevnost i beskompromisnost čini da se (pre)često oglušujemo o njega.

Nježni zov na svetost, poštenje, iskrenost, čistoću nastojimo u sebi ugušiti različitim sredstvima – od lažnih i površnih isprika i opravdanja do bezvoljnog slijeganja ramenima koje najčešće znači mirenje sa situacijom u «kojoj nitko tako ne živi pa ne moram ni ja».

U borbi protiv napasti mlakog i nedosljednog življenja evanđelja ostatak molitve nudi nam najsigurniji lijek – to je riječ našeg Gospodina koja čeka sa svom  bistrinom i jasnoćom da ju oživotvorimo.

Molitvom nadalje vapimo našem dobrom nebeskom Ocu da nam čisti pogled duha kako bismo ovaj život koji nam je darovan gledali Njegovom dioptrijom.

Kako bi to uistinu i bilo tako, On nas pokušava očistiti, ali mi u svojoj slobodi, od Njega darovanoj, prečesto tim sredstvima govorimo tvrdo i odlučno «ne».

Jer sva se ta sredstva mogu nazvati jednom riječju – križ.

U toj je riječi sadržan sav naš bol u procesu umiranja samom sebi, kako bi Gospodin iz nas izveo bolji plod na spas svijeta.

Neka ova korizma učini da nam taj duhovni put čini radost  i da smognemo toliko vjere u Boga da križ nama namijenjen zagrlimo te da ga i u agoniji i suzama nosimo put svoje Golgote.


Uz 1. korizmenu nedjelju

Zborna molitva:
Svemogući Bože, udijeli da godišnjom proslavom korizme napredujemo u spoznaji Isusa Krista i u životu slijedimo njegov primjer. Koji s tobom.

Meditacija:
Zborna molitva kojom započinjemo korizmeno vrijeme u vrlo malo riječi sadrži ne samo naš korizmeni već i životni program.

Što znači napredovati u spoznaji našeg Brata i Gospodina?

Ulaziti u taj odnos milosti i mudrosti iskustveno i  razumski, ali jednako i još više činiti ono što govori ostatak molitve – slijediti Njegov primjer.

U te tri riječi nalazi se «definicija» kršćanstva i života istinskog kršćanina.

U odnosu prema Bogu, sebi i bližnjemu slijediti Njega, biti kao On!

Što čovjek dublje ponire u beskrajne dubine Božje riječi, što više prodire u ono što je vrlo bitno za ovo (korizmeno) vrijeme – post, pokoru i molitvu, to više postaje sličniji Njemu.

Čovjek koji je krenuo tim putem neće se izrugivati s nemrsom jedući najskuplju oboritu ribu i glodući dušu svoga bližnjega, neće raditi karikaturu od posta odričući se neke sitnice a živeći i dalje u mržnji, svađi, neslozi, bludu, kocki, psovci…

Vjernik koji je krenuo za Njim neće izmoliti «šleper» molitvi i ostati nepromijenjen i nedotaknut Onim koji je «sama nježnost i milosrđe».

Takva će korizma biti onima koji je prožive s Tobom, moj Gospodine.

Nama ostalima ostaje utjeha da se ti «nad zlom ražališ»…

ZBD

Print Friendly, PDF & Email