Najave događaja (veljača – travanj 2017.)

DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA
— Punat, 4. veljače 2017. —

U subotu 4. veljače 2017. godine u župnoj crkvi u Puntu održat će se susret redovnika i redovnica povodom Dana posvećenog života. Taj će događaj između ostalog, biti duhovno osnažen i obogaćen čašćenjem relikvija blažene Marije Terezije od svetog Josipa. Predprogram započinje u 17 sati predstavom »A di si ti?« u izvedbi članova zajednice Mladi Karmela iz Hrvatskog Leskovca, nakon čega slijedi projekcija kratkog filma o povijesti i karizmi Družbe. U 18 sati bit će sveta misa koju predvodi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Nakon svete mise, bit će prigoda za osobno čašćenje blaženičinih relikvija.

Dan poslije, u nedjelju 5. veljače 2017. godine relikvije će biti izložene na čašćenje u župnoj crkvi u Puntu u 10.30 sati kada započinje župna sv. misa koju animiraju Mladi Karmela, a nakon mise mogućnost je za osobno čašćenje relikvija. Toga dana čašćenje relikvija i sv. misa bit će i u 18 sati kada će svim okupljenim vjernicima ponovno biti prikazan i kratki film o povijesti i karizmi Družbe Karmelićanki BSI.


TEČAJEVI PRIPRAVE ZA BRAK

Tečaj priprave za brak za područje otoka Krka ponovno je ponuđen u dva termina i to od 6. do 10. veljače te od 6. do 10. ožujka 2017. godine. Zainteresirani se prijavljuju popunjavanjem obrasca koji je objavljen na ovim web stranicama te slanjem istoga na e-mail adresu Ureda za obitelj.

 • Za područje otoka Lošinja tečaj će se održati od 6. do 10. veljače i nastavit će se 13. i 14. veljače 2017.
 • Za područje otoka Cresa odvijat će se od ponedjeljka 27. veljače do subote 4. ožujka.
 • Za područje otoka Raba tečaj će biti od nedjelje 5. ožujka do četvrtka 9. ožujka.
 • Tečaj priprave za brak održat će se i u Novalji od 6. do 10. veljače 2017.

STEPINČEVO U KRČKOJ KATEDRALI
— Krk, 10. veljače 2017. —

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodit će na Stepinčevo, 10. veljače o.g. svečano euharistijsko slavlje u 18 sati u krčkoj katedrali.
U 17,30 sati prikazat ćemo film o blaženiku: Moja je savjest čista. A nakon svečane mise bit će mogućnost čašćenja relikvija bl. Alojzija Stepinca.


DUHOVNE OBNOVE ZA MLADIĆE I DJEVOJKE

Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja planira duhovne obnove za mladiće i djevojke, polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce.

Duhovne obnove održat će se u Domu za duhovne susrete »Betanija« u Ćunskom, na otoku Lošinju. Pozvani su svi mladići i djevojke koji pokazuju želju za rast u vjeri i produbljivanje odnosa s Bogom.

Datumi susreta:

Od 10. do 12. veljače 2017.: za mladiće 7. i 8. razreda.
Od 3. do 5. ožujka 2017.: za mladiće srednje škole.
Od 10. do 12. ožujka 2017.: za djevojke 7. i 8. razred.
Od 24. do 26. ožujka 2017.: za djevojke srednje škole.
Susreti započinju petkom u 20 sati, a završavaju u nedjelju sa ručkom u 13 sati.

Troškovi susreta su 100 kuna po osobi. Sudionici se prijavljuju svojim župnicima.


DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE I ŽENE CRESA I LOŠINJA

Duhovna obnova za djevojke i žene otoka Cresa i Lošinja održat će se u »Betaniji« od 24. – 26. veljače 2017. godine. Zainteresirane mogu sudjelovati cjelodnevnim boravkom u »Betaniji« ili samo dolaženjem na pojedine dijelove, ovisno o njihovim mogućnostima. Bez obzira na način sudjelovanja, neka se prijave svojim župnicima koji će prijave proslijediti voditeljici Mirjani do uključivo srijede, 22. veljače. Pri prijavi treba ostaviti i broj telefona kako bi vas voditeljica mogla kontaktirati u vezi detalja samog programa.


GODIŠNJICA SMRTI BISKUPA KARMELA ZAZINOVIĆA
— 6. ožujka 2017. –

U nedjelju 5. ožujka biti će 20. godišnjica smrti biskupa Karmela Zazinovića. Svetu misu zadušnicu za pokojnog biskupa Karmela slavit će biskup u miru mons. Valter Župan u ponedjeljak 6. ožujka o.g., u krčkoj katedrali, u 18.00 sati. Kanonici i svećenici grada Krka pozvani su koncelebrirati na ovom misnom slavlju.


SLAVLJE SVETE POTVRDE U ŽUPAMA RAPSKOG DEKANATA

U župama Rapskog dekanata sveta će Potvrda biti podijeljena prema sljedećem rasporedu:
Banjol i Barbat: 5. ožujka;
Mundanije: 11. ožujka;
Lopar i Supetarska Draga: 12. ožujka;
Rab: 26. ožujka;
Kampor: 23. travnja.

Zajednički susret za krizmanike, njihove roditelje i kumove svih rapskih župa biti će u subotu, 4. ožujka u Rabu.


PASTISKI POHOD ŽUPAMA KRČKOG DEKANATA

U župama Krčkog dekanata Pastirski pohod i podjela svete Potvrde odvijat će se kako slijedi:
Poljica: pastirski pohod 7. i 8. ožujka, a sveta Potvrda 23. travnja;
Krk: 15. – 19. ožujka:
Vrh: 5. – 7. svibnja;
Kornić: 12. – 14. svibnja;
Punat i Stara Baška: 19. – 21. svibnja;
Linardići: 26. – 28. svibnja.


OBLJETNICE REĐENJA BISKUPA ORDINARIJA IVICE (22. ožujka)
I BISKUPA U MIRU VALTERA (15. ožujka)

U mjesecu ožujku obilježavamo obljetnice biskupskih ređenja našeg biskupa ordinarija mons. Ivice Petanjka, kao i biskupa u miru mons. Valtera Župana. Biskup Ivica 22. ožujka slavi drugu godišnjicu svoje biskupske službe, a biskup Valter 15. ožujka devetnaestu obljetnicu svog biskupskog ređenja. Zahvalni za njihovu službu na dobro biskupije, preporučamo ih Gospodinu!


MOLITVENA INICIJATIVA U KORIZMI
»24 SATA ZA GOSPODINA«

— 24. i 25. ožujka 2017. –

Na poticaj Svetog oca Franje prošle smo godine u krčkoj katedrali početkom ožujka održali molitvenu inicijativu »24 sata za Gospodina«. Tu je inicijativu papa preporučio u buli najave Jubileja Lice milosrđa, ali nas na nju poziva ponovno i u Apostolskom pismu Misericordia et misera koje je uputio prigodom njegova zaključka.

Sjećamo se da je prošlogodišnje održavanje ove molitvene inicijative u katedrali okupilo lijepi broj članova molitvenih zajednica, pokreta, redovnika i redovnica ali i ostalih župljana koji su sudjelovali u molitvi, euharistijskom klanjanju, misi te iskoristili priliku za pristup sakramentu ispovijedi koji im je bio omogućen tijekom cijelog trajanja molitve.

Inicijativu »24 sata za Gospodina« ove godine planiramo održati 24. i 25. ožujka, s petka na subotu uoči 4. korizmene nedjelje. Ovih 24 molitvenih sata biti tako podijeljeno da se svaki sat odvija u nekoj od naših župa te tako u molitvi povežemo cijelo područje biskupije.


PREDUSKRSNI PLENARNI SVEĆENIČKI SASTANAK
– Krk, 29.  ožujka 2017. −

Ovogodišnji preduskrni plenarni svećenički sastanak održat će se u srijedu 29. ožujka u Biskupskom dvoru u Krku. Iduću pastoralnu godinu (2017. /2018.) posvetit ćemo molitvi i radu oko novih duhovnih zvanja u našoj biskupiji. To je tema koja zahtjeva naše promišljanje ali i djelovanje i zauzetost, stoga će joj biti posvećen i naš predstojeći svećenički sastanak. Predavač će biti mr. Ivan Grbešić, duhovnik Međubiskupijskog dječačkog sjemeništa na Šalati.

Pozvani su na sudjelovanje svi svećenici, redovnici s boravištem na području Krčke biskupije, te naši bogoslovi, s dozvolom mjerodavnih poglavara.

Dnevni red

09.30 sati: u katedrali pokorničko bogoslužje sa svetom ispovijedi (predvodi: vlč. Ivan Grbešić). Za vrijeme ispovijedi bit će izloženo Presveto sa zajedničkim zaključkom klanjanja;
10.30 sati: odmor uz osvježenje;
10.45 sati: u dvorani Biskupije predavanje vlč. Ivana Grbešića: Klice zvanja i danas su darežljivo posijane na njivi Crkve;
11.45 sati: rasprava;
12.30 sati: obraćanje o. Biskupa, izvještaji povjerenikâ i obavijesti;
13.30 sati: ručak i završetak sastanka.


BISKUPIJSKI SUSRET OBITELJI
− 2. travnja 2017. −

U Malom Lošinju će se u nedjelju 2. travnja 2017. godine održati Drugi biskupijski susret obitelji. Pripremom ovog susreta uključili smo se u hod cijele naše domovinske Crkve jer se u ovom razdoblju po svim našim biskupijama organiziraju slični susreti obitelji. Kao što je već više puta u raznim prigodama bilo rečeno, ovaj naš susret obitelji nastavak je trogodišnjeg ciklusa pastoralnog rada s obiteljima koji svoju kulminaciju ima na Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će na kraju ovog drugog trogodišnjeg ciklusa biti u Solinu 2018. godine. Naš će se biskupijski susret održati pod temom Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja.

Program Biskupijskog susreta obitelji

 • u 9.30 u Osnovnoj školi Marija Martinolića započet će predprogram koji je zamišljen kao svjedočanstva života u vjeri naših obitelji prepleten molitvom i pjesmom;
 • u 10.30 obiteljima će se obratiti gost našeg susreta svećenik Zbigniew Formella, prof., salezijanac koji dolazi iz Rima te će s nama podijeliti svoja razmišljanja o ulozi roditelja u odgoju djece;

U tijeku ovog radnog dijela susreta s roditeljima, biti će organiziran i rad s djecom i/ili njihovo čuvanje.

 • u 12.00 svi ćemo se zajedno okupiti na glavnom trgu u Malom Lošinju gdje ćemo jednim znakom i na vanjski način posvjedočiti svoju odlučnost da roditelji ne smiju i ne žele biti isključeni iz odgoja svoje djece;
 • nakon toga, uputit ćemo se prema župnoj crkvi gdje će u 13.00 sati biti Sveta misa;
 • nakon mise, u 14.30 sati za sve sudionike susreta biti će organiziran ručak u Osnovnoj školi Marija Martinolića;
 • u 16.00 sati biti će moguće razgledati izložbu radova djece na temu obitelji o čemu će djeca promišljati u sklopu svojih vjeronaučnih susreta.

Poticaji, dodatne informacije i prijave obitelji i volontera

 • Kvarnerski vez donosit će sve detalje u vezi samog susreta kao i intervju s voditeljem susreta.
 • Formella će već 31. ožujka u večernjim satima u Cresu, te jednako tako sljedećeg dana, 1. travnja u Malom Lošinju održati tribine o obiteljskoj problematici. Tribina u Lošinju na taj će način biti dodatni sadržaj za one sudionike koji, sa udaljenih otoka, na susret dođu već u subotu kao i za obitelji iz Lošinja.
 • Obitelji će se prijavljivati kod svojih župnika do nedjelje 26. ožujka 2017. godine. Prijave će župnici do 27. ožujka proslijediti Uredu za obitelj Biskupije Krk.

Prijave su važne iz više razloga:

 • Naime, za obitelji koje dolaze s otoka Krka biti će organizirani autobusi.
 • Za obitelji koje dolaze s otoka Raba i Paga (Novalja i Lun) ali i za sve ostale koji bi došli dan ranije, bit će u Malom Lošinju osiguran smještaj. Stoga je važno da se obitelji koje će doći već u subotu i kojima treba organizirati smještaj prijave do 6. ožujka 2017.
 • Potičemo i mlade koji se žele u ovaj susret uključiti kao volonteri da se jave svojim župnicima. Jednako tako u pripremu i organizaciju susreta pozvani su i stariji odnosno bračni parovi ili obitelji koje su voljne na taj način doprinijeti susretu. Prvi sastanak volontera predviđen je za prvu polovicu ožujka.
 • Povjerenstvo za katehizaciju s povjerenikom vlč. Antonom Peranićem preuzelo je brigu za animaciju vjeroučitelja i vjeroučenika da pišu ili crtaju na temu obitelji.
 • Vjeroučitelji koji žele pomoći u čuvanju i animaciji djece za vrijeme predavanja prof. Formelle (9.00 – 11.30) mogu se javiti Uredu za obitelj.

STUDIJSKO HODOČAŠĆE SVEĆENIKA
− 21. travnja 2017. −

U prigodi 120. obljetnice imenovanja krčkim biskupom sluge Božjega Antuna Mahnića i 50. obljetnice smrti biskupa Josipa Srebrnića organizira se studijsko putovanje – hodočašće svećenika i redovnika naše biskupije u Štanjel i Solkan (Slovenija).
Hodočašće će biti u petak 21. travnja 2017. s polaskom u ranim jutarnjim satima.
Prvo zaustavljanje bit će u Solkanu, rodnoj župi biskupa Srebrnića gdje će svećenici  slaviti svetu misu i posjetiti njegovu rodnu kuću. Nakon svete mise predviđen je posjet biskupijskom svetištu Sveta Gora gdje će biti organiziran ručak.
Nakon ručka, krenut će prema Štanjelu, župi sluge Božjega Antuna Mahnića gdje će moliti Večernju.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email