55. Teološko-pastoralni tjedan

55_tptKatolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira 55. teološko-pastoralni tjedan s temom “Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom” koji će se održati od 27. do 29. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106 u Zagrebu.

Otvaranje TPT-a je u utorak 27. siječnja u 9 sati. Uvodnu riječ uputit će dekan KBF-a prof. dr. sc. Tonči Matulić, nakon čega slijede pozdravi.

Prvo predavanje “Brak i obitelj u promijenjenom društveno-kulturnom kontekstu” održat će dr. sc. Ivan Bubalo. Nakon rasprave, u 12 sati će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvoditi euharistijsko slavlje.

U popodnevnom dijelu od 15.30 sati predavanje “Muško i žensko stvori ih” održat će dr. sc. Darko Tepert, a prof. dr. sc. Anton Tamarut govorit će o temi “Suvremena teologija braka i obitelji”.

Drugoga dana u srijedu 28. siječnja rad započinje u 9 sati. U prijepodnevnom dijelu održat će se tri predavanja “Doprinos sistemskih psihoterapija pastoralu braka i obitelji” (izv. prof. dr. sc. Ivan Štengl), “Mijenjaju li se bitne vrednote za brak u Hrvatskoj i Europi” (izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović) i “Razarajući čimbenici braka i obitelji” (prof. dr. sc. Ivan Koprek). Euharistijsko slavlje je u 12 sati.

U 15.30 sati prof. dr. sc. Josip Grbac održat će predavanje “Rastavljeni i ponovno oženjeni: stanje i perspektive”. Panel diskusija s temom “Demografski slom Hrvatske” na programu je u 16.30 sati, a sudjeluju prof. dr. sc. Anđelko Akrap i prof. dr. sc. Anto Bajo (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te prof. dr. sc. Josip Baloban (KBF).

Posljednjega dana u četvrtak 29. siječnja rad počinje u 9 sati predavanjem prof. dr. sc. Aleksandre Korać Grabovac “Brak i obitelj kao vrijednost u hrvatskom obiteljskopravnom sustavu”. U nastavku rada slijede još dva predavanja “Kanonsko-pravni aspekti priprave za ženidbu i prevencija ništavnosti” koje će održati izv. prof. dr. sc. Josip Šalković te “Odgoj vjere u obitelji u hrvatskoj teološkoj periodici od 1994. do 2014.” izv. prof. dr. sc. Jadranke Garmaz.

Rad TPT će se završiti plenarnom raspravom uz sudjelovanje svih predavača te zaključnom riječju dekana KBF-a.
Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnih temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupa, prezbitera i đakona, redovnika i redovnica te vjernika laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.

Obavijesti u vezi s održavanjem TPT-a zainteresirani mogu dobiti u Tajništvu KBF-a, Vlaška 38, na tel. 01 4890 402, telefaks 01 4814 704 ili putem elektroničke pošte kbf@theo.kbf.hr.

Rezervacije smještaja mogu se obaviti u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106, p.p. 110, Zagreb, telefonski na broj 01 4697 222 ili na telefaks (01) 4680 441.

 

Print Friendly, PDF & Email