Betanija: Susreti za djevojke

U kući za duhovne obnove Betanija na otoku Lošinju održane su dvije obno­ve za djevojke iz škola Krčke biskupije. Prva duhovna obnova održana je od 14. do 16. studenog, na kojoj su sudjelovale 33 djevojke sedmih i osmih razreda, a druga od 21. do 23. studenog, na kojoj je sudjelovala 31 djevojka srednjoškolske dobi. Duhovne obnove vodi­le su sestre Službenice Milosrđa na čelu sa s. Brankom Plenča i našim svećenikom Lukom Paljevićom uz pomoć sestara Miljenke Petrak, Ane Kamalić, novakinje Vlatke Topalović, po­stulantice Katarine Mikić i animatorice Jelene Kamalić.

Sol zemlje i svjetlo svijeta
Tema duhovne obnove za mlađe djevojke bila je Sol zemlje i svjetlo svijeta te je u sa­mom centru bila važnost nas samih kao svije­tla i soli u ovome svijetu, ali i Isusa koji je naše svjetlo. Kada nas On rasvjetljava možemo vi­djeti tko smo i što smo, kada se ogrijemo na Njegovom svjetlu i kad nas On sam „zapali“ onda možemo biti drugima svjetlost. Sve je započelo veselom večeri tijekom koje su se djevojke kroz igru, smijeh i veselje međusob­no upoznale te je večer završila večernjom molitvom. Slijedeći dan započeo je, naravno, molitvom, nakon koje su uslijedile dvije ra­dionice, trenutak tišine u kojem su djevojke promišljale o svom odnosu s Gospodinom i rad po grupama. Popodne je organizirana šetnja do mora i kreativna radionica, nakon čega je uslijedilo pokorničko bogoslužje i misa. Dan je završio zajedničkim klanjanjem pred Presvetim Sakramentom. Posljednja radionica održana je u nedjelju ujutro čime je zaključena duhovna obnova. Djevojke su prisustvovale svetoj misi u župnoj crkvi te je nakon ručka uslijedio rastanak.

Evo me
Duhovna obnova za srednjoškolke održana je na temu Evo me. Započela je gledanjem fil­ma Školovanje, a nastavak je uslijedio u subo­tu u obliku radionice u kojoj je naglasak bio na Starozavjetnom odlomku o Samuelu i pozivu koji mu je Gospodin uputio. Nakon uvoda dje­vojke su imale dva sata za promišljanje o svom životu i gdje je u njemu Gospodin bio prisutan. Imale su zadatak da napišu tzv. Knjigu života, promatrajući svoj život od rođenja. Nakon šutnje, uslijedila je molitva Srednjeg časa, ru­čak, izlet te pokorničko bogoslužje, ispovijed i sv. misa. Nakon večere, održan je rad po gru­pama gdje su djevojke izrekle kako im je bilo promišljati o svom životu i o šutnji. Uslijedilo je klanjanje i predanje života Isusu. Nedjeljno prijepodne ispunila je zaključna radionica i sudjelovanje na sv. misi u župnoj crkvi. Kao i uvijek, nakon obiju duhovnih obnova uslije­dio je rastanak koji je pomalo tužan, ali i rado­stan zbog želje za ponovnim susretom jednih s drugima, ali i s našim
Gospodinom.

A.K i J.K.

Print Friendly, PDF & Email