Biskup Ivica predvodio misno slavlje prigodom zlatnog jubileja HKZ Göppingen-Geislingen

Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina Göppingen i sv. Leopolda Bogdana Mandića Geislingen proslavile su 24. i 25. studenoga 50 godina postojanja.

Prvoga dana prigodni program održan je u Ankenhalle u Kuchenu. Osim vjernika slavljeničkih zajednica, programu su nazočili i dekan Dekanata Göppingen-Geislingen Martin Ehrler te predstavnici gradova Göppingen i Geislingen. Posebni gosti bili su krčki biskup Ivica Petanjak, izaslanik provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić, tajnik provincije, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić te dušobrižnici koji su ranije djelovali u te dvije Zajednice vlč. Mile Miljko i fra Ivan Gavran. Nazočan je bio i konzul RH Ivan Bulaja.

Pozdravljajući okupljene, domaćin sadašnji voditelj Zajednica fra Ivica Jurišić rekao je kako se ovom proslavom želi „malo zastati i osvrnuti se na proteklih pola stoljeća zajedničkoga hoda“. Želimo se sjetiti lijepih trenutaka, ali ne zaboraviti i teškoće koje smo susreli u novom okruženju, kao i one koji su nam na bilo koji način iskazali blizinu, sućut. U proteklih pedeset godina naš hrvatski narod bilježi tri velika egzodusa: onaj krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina kada se napuštalo rodna ognjišta radi boljeg sutra sa čvrstom željom vratiti se. Drugi bolniji odlazak zbio se devedesetih godina kada su mnogi napuštali zgarišta svojih domova. U njihovoj sjeti ostala su rodna sela i gradovi, razrušeni domovi, tuga za onima kojih više nema. Treći egzodus događa se danas, pred našim očima. Tisuće i tisuće onih bez posla, ali i onih razočaranih u sustav, ali i u čovjeka odlaze s gorčinom, i odlukom, nadam se ipak ne definitivnom: ne vratiti se! No, bilo koji razlog napuštanja domovine bio, svi oni nalaze utjehu, skrovište u domu, Očevu domu! I to nas raduje! Raduje činjenica da vjera naših predaka živi u našim srcima, i da ju prenosimo na nove generacije, jer u konačnici katolička vjera je jedno od naših obilježja, nešto po čemu nas prepoznaju i drugi, rekao je.

Fra Ivica je istaknuo da su u odnosu na 2013. godinu do danas ove dvije zajednice narasle više nego duplo, a djece na vjeronauku, prvopričesnika i krizmanika samo ove godine ima više od stotinu, a od njih manje od 15% rođeno je u Njemačkoj.

Biskup Petanjak rekao je kako je slavlje jubileja vrijeme koje je posvećeno Bogu i čovjeku, vrijeme zahvalnosti za proteklih 50 godina i vrijeme novoga početka. „Pred vama je novi početak, ali početak da ne zaboravite svoju zemlju iz koje ste potekli, da ljubite ovu zemlju u kojoj jeste, ali također da budete svjesni kome pripadate“, istaknuo je biskup.

Čestitke su između ostali izrekli ravnatelj Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu vlč. Ivica Komadina, nekadašnji voditelj Misije Göppingen, kao i fra Damir Pavić, koji je predvodio trodnevnicu. On je vjernike potaknuo da sačuvaju svoju vjeru i da ne zaborave kome pripadaju: katoličkoj vjeri i hrvatskome narodu.

U programu su sudjelovali zborovi obje Zajednice, folklorna skupina „Hrvatski pleter“ Geislingen i folklorna skupina Croatia Filstal Göppingen te djece koja pohađaju hrvatsku nastavu.

Za proslavu je napravljena i himna „Mi smo narod Tvoj“ čiji tekst i glazbu potpisuje Marija Perković. U drugom dijelu programa nastupili su Mato Bulić, Dražen Zečić i grupa „Delta“ iz Ploča.

Misu zahvalnicu u povodu zlatnog jubileja 25. studenoga u crkvi Krista Kralja u Göppingenu zajedno su predvodili krčki biskup Ivica Petanjak i pomoćni biskup biskupije Rotterburg-Stuttgart Matthäus Karrer u zajedništvu s četrnaest svećenika.

U homiliji je biskup Petanjak rekao kako vjernike u Njemačku nisu natjerale nikakve duhovne vrednote, već su došli radi boljega života.

„Drago mi je da vas vidim u ovakvome broju, no žao mi je da vas ovdje vidim. Volio bih vas vidjeti u Hrvatskoj, ali ja vam ne mogu obećati posao koji vam ne mogu dati. No, vi se ovdje morate pitati ‘je li ja živim u istini, jesam li ja slobodan’, jer Isus je rekao ‘istina će vas osloboditi’. Ne dajte se ovdje zarobiti: poštujte ovu zemlju kao svoju drugu domovinu, jer vam daje kruh, bolji standard. Uključite se u ovu zemlju, neka vide Nijemci da mi Hrvati imamo nešto dati, ne samo primati. Imamo mi našu kulturu, pismenost, običaje, tradicije: imamo čime doći pred Europu. Budite pošteni građani, budite dobri radnici, ali nemojte dopustiti da ovdje izgubite svoje kršćanske korijene. Ne dajte se bilo čime i bilo kime zarobiti. Morate biti slobodni, jer Isus želi slobodne ljude, one koji stoje uspravno, koji žive i dišu punim plućima“, rekao je biskup Petanjak.

Čestitku slavljeničkim Zajednicama izrekao je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav dr. Markić, istaknuvši: „ovdje se očituje zajedništvo Katoličke Crkve na poseban način: što su dijecezanski svećenici započeli, to su redovnici franjevci nastavili. Što su započeli svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije, nastavili su franjevci Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, a sada franjevci Provincije Bosne Srebrene, te se tako pokazuje crkveno i narodno zajedništvo“. Voditelju zajednica fra Ivici Jurišiću je dr. Markić o jubileju poklonio sliku bl. Alojzija Stepinca kojem je preporučio ove zajednice, ali je preporučio i vjernicima da mole za njegovo skoro proglašenje svetim.

Obraćajući se okupljenima, biskup Karrer rekao je kako su hrvatski vjernici uz one talijanske, druga najveća skupina s više od 70 tisuća vjernika u biskupiji.

„Danas vam želim od srca reći hvala. Hvala da ste svoju vjeru, svoju tradiciju donijeli u našu biskupiju. Hvala za vaše zalaganje, za vašu solidarnost sa župnim zajednicama ovdje u crkvi Krista Kralja u Göppingenu i Svete Marije u Geislingenu i za vašu zajedničku suradnju. Hvala vam za vaše svjedočanstvo vjere u našoj biskupiji. Uvijek govorimo o tome kako mi katolici danas stojimo pred velikim izazovima. No, usprkos tomu povezuje nas jedno: zajednička vjera u Isusa Krista, zajednička tradicija naše Crkve, a prije svega slavljenje otajstava i zajedno biti jedni s drugima na putu“, rekao je biskup Karrer.

Govoreći pak o jubileju, istaknuo je kako je on prigoda pogledati unatrag, ali pogled usmjerava prema budućnosti. „Pogledom u prošlost možemo vidjeti brojne lijepe događaje i slavlja. Gledajući pak u budućnost razmišljamo o tome kakvi su izazovi pred nama. To činimo zajedno s vama također u biskupiji razmišljajući o tome kako ćemo u godinama koje su pred nama tipično njemačke uredbe uskladiti s katolicima drugih jezičnih skupina te zapitati se što je dobro, a što možda treba promijeniti“, istaknuo je biskup Karrer. Na kraju je kao čestitku najavio i razmatranje mogućnosti dolaska još jednog svećenika, jer se ove dvije zajednice posljednjih godina ubrzano povećavaju.

Čestitku je izrekao i župnik župe Krista Kralja u Göppingenu Stefan Pappelau koji je uveden u službu prije tjedan dana. Prenoseći čestitke njemačkih crkvenih zajednica, voditelju hrvatskih zajednica o. Jurišiću predao je u znak suradnje dar: sliku pročelja crkve Krista Kralja.

Na kraju mise vjernici su predvođeni združenim zborom sastavljenim od zborova obje Zajednice otpjevali „Tebe Boga hvalimo“, te himnu „Lijepa naša domovino“.

Izvor: ika.hkm.hr

Print Friendly, PDF & Email