Biskup Ivica predvodio u katedrali misno slavlje Pepelnice

Koncelebriranim misnim slavljem koje je u krčkoj katedrali na Čistu srijedu predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak započet je četrdesetodnevni korizmeni hod i priprema Crkve na proslavu svetkovine Uskrsa. O tom vjerničkom hodu koje je prvenstveno prožeto pozivom na obraćenje, kao i simbolici pepeljenja kojim taj hod započinjemo, biskup je u svojoj homiliji rekao sljedeće:

Najjače vrijeme u liturgijskoj godini, vrijeme korizme koje nas kroz četrdeset dana priprema za najveće događaje naše vjere: Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, započinjemo malim i jednostavnim znakom posipanja pepela po našim glavama i izgovaranjem riječi: »Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah obratiti!« ili pozivom koji je novijeg datuma u liturgiji: »Obrati se i vjeruj evanđelju!«
Kad god se u životu nešto iščekuje i za nešto ili nekoga priprema počinjemo sebe i ambijent oko sebe dovoditi u određeni red. Treba sebe i sve oko sebe urediti, dotjerati, pospremiti, raskrčiti. I ostaviti o sebi lijepu sliku. To uređivanje i dotjerivanje kroz korizmu zovemo obraćenje, promjena života na bolje i to uz pomoć Isusova evanđelja i vjere da nam Isus uistinu želi dobro.
U isto vrijeme dok sebe dovodimo u red i obraćamo se, iskustveno spoznajemo kako je naš život limitiran, ograničen i uvjetovan s toliko malih detalja koji nas u ime viših ideala i zdravlja mogu učiniti nervoznima, nezadovoljnima, nesretnima i bolesnijima nego što jesmo i to psihički i fizički.
Najprije smo prolazili sve moguće dvogodišnje torture u ime COVIDA gdje je svatko bio pametan na svoj način, a oni koji su imali moć i vlast svoju su pamet pretvorili u zakon, sve dok nije došao netko jači ili umišljeniji i prije tjedan potisnuo COVID u drugi plan kao da ga nije ni bilo, bar što se tiče javnih medija, i sad je njegovo mjesto zauzeo rat između Rusije i Ukrajine. Događaji na svjetskoj razini u sebi međusobno isprepliću: moć, vlast, znanost, tehniku, bogatstvo, interese – a dobrim su dijelom prožeti ljudskom ohološću i umišljenošću. Kad se na koncu sve zbroji i oduzme, rezultiraju time da je svaki čovjek na kraju samo prah i pepeo.
Kreni od svoga kraja koji je zajamčen svima i koji je jedini siguran, bez obzira na kojem se položaju trenutno nalaziš, kojem narodu pripadaš, kako živiš, što posjeduješ… Kreni od tog kraja koji ti može postati uporišna točka i uredi sav svoj život mudro i razborito, jer ćeš o njemu morati položiti račun Bogu, svijetu i sebi samome. Taj kraj kojeg zovemo smrt ili prijelaz u vječnost; nije to kraj razočaranja niti depresivnog očaja, nego je dodatni poticaj za angažiraniji život ovdje na zemlji.
Ova korizma i današnji dan posta, pokore i molitve imaju samo jednu nakanu i jednu želju: prestanak ratnih razaranja, jer je rat najveći grijeh svijeta. U ratu ne postoji grijeh koji se ne počini. Osim što se ljudi podijele na dvije strane, na prijatelje i neprijatelje, rat uzrokuje mržnje, osvete, razaranja, genocid, pljačku, silovanje, mučenje, glad, korupciju; jedni propadaju drugi se bogate, ratni profiteri cvjetaju…  Rat je grijeh protiv gladnih svijeta, siromaha, bolesnika, tolikih pogođenih elementarnim nepogodama, protiv života naprosto, jer je za naoružanje korištena najsuvremenija tehnika u koju je utrošen silan novac, a koja ne služi ničemu nego uništenju života na zemlji i svim mogućim uzrocima nevolja i nesreća.
Ova nas korizma poziva na post i molitvu, na slušanje i prihvaćanje riječi Božje, na naše osobno obraćenje i obraćenje silnika ovoga svijeta koji svojim pomračenim umom režu granu na kojoj sami sjede.
Ova je korizma vapaj zemlje prema nebu da nam se Bog smiluje i da svojim Duhom prosvijetli pomućene pameti moćnika kako bi shvatili da su i oni samo prah i pepeo koji će vjetar raznijeti, ali da mogu biti i velikani duha koji će svojom humanošću svijet spasiti i oplemeniti.
U čovjekovu srcu je dobro i zlo, i u svojoj slobodi svaki od nas bira put spasenja ili propasti, života ili smrti, blagoslova ili prokletstva. Molimo da nam ova korizma bude blagoslovljena i da nas nikakvo zlo ne smete na putu našeg obraćenja i obraćenja i posvećenja svega svijeta.

Biskup je pozvao sve da ovo vrijeme korizme posebno posvete nastojanju oko svog obraćenja te molitvi za prestanak pandemije i uspostavu mira kako u Europi tako i u cijelom svijetu.

Print Friendly, PDF & Email