Biskup Petanjak otvorio Vrata milosrđa u Svetištu Majke Božje Goričke

Na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja 2016., u poslijepodnevnim satima, krčki biskup mons. Ivica Petanjak otvorio je Sveta vrata milosrđa u Svetištu Majke Božje Goričke kod Baške koje ove godine obilježava 600. godina svojeg postojanja. Na samom početku riječi dobrodošlice uputio je rektor Svetišta mr. Marinko Barbiš. U koncelebraciji je bilo više svećenika uključujući i župnika vlč. Ivicu Katunara u čijoj se župi Baška nalazi Svetište.

Otvaranje svetih vrata u Svetištu Majke Božje Goričke

Želja biskupa Petanjka bila je da Vrata milosrđa u ovom najstarijem marijanskom svetištu u krčkoj biskupiji otvori na Novu godinu odn. na svetkovinu Blažene Djevice Marije Bogorodice. Jednako tako željelo se ujediniti i s papom Franjo koji je u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u isto vrijeme otvorio Vrata milosrđa.

Obraćajući se vjernicima koji su pristigli iz mnogih župa otoka Krka ali i šire kako bi se na početku nove godine utekli Marijinom zagovoru, biskup Petanjak istaknuo je: “Podsjetimo se da u litanijama Majke Božje jedan od zaziva kojim se Marija naziva jest i ‘Vrata nebeska’. Na koji je način Marija ‘Vrata nebeska’? Poglavito po tome što je po njoj Riječ Božja ili Druga božanska osoba, tj. Sin Božji, uzeo tijelo čovjeka i došao na ovaj svijet kao čovjek, ne prestavši biti Bogom.

Marija je najprije otvorena prema Bogu. Nakon što je kroz ta vrata prošao Bog, ona se sada zauvijek otvaraju prema čovjeku. To su vrata između neba i zemlje, jer kroz njih Bog, po utjelovljenju svoga Sina, dolazi čovjeku. Otvaraju se vrata neba, a to je Marija. Zbog tih vrata Marija nosi najčudesniji i najčasniji naslov: Bogorodica. “

„Bog nas može nečim obdariti i bez naših zasluga, kao što je Mariju obdario Bogomaterinstvom, ali to ne priječi da i mi sa svoje strane doprinesemo da se taj Božji dar još jasnije vidi i prepoznaje i po našem aktivnom udjelu u Božjem planu spasenja. Tu je onda Marija uzor i primjer svima nama. Dar Božji prethodi našem bivstvovanju i našem djelovanju, ali ne priječi nego potiče i naš angažman u tome“, naglasio je biskup Petanjak zaključivši kako se vrhunac kršćanske objave sastoji u neraskidivom odnosu koji vlada između Boga i čovjeka, neba i zemlje, vremena i vječnosti. „Svi smo mi u isto vrijeme dio neba i dio zemlje, dio vremena i dio vječnosti, božanski i ljudski u isto vrijeme, zahvaljujući Mariji Bogorodici, Vratima  nebeskim, po kojima je k nama sišao spasitelj svijeta Krist Gospodin i obdario nas spasenjem i otkupljenjem, iskazavši nam tako neizmjerno milosrđe Božje i pozvao nas da i mi budemo milosrdni kao što je milosrdan Otac naš nebeski“.

Print Friendly, PDF & Email