Hodočašće svećenika i redovnika Krčke biskupije

U vazmenoj osmini, u petak 21. travnja, 38 svećenika i redovnika, predvođeni krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, hodočastili su u Solkan i Štanjel (Slovenija) –  rodne župe svojih biskupa dr. Josipa Srebrnića i sluge Božjega dr. Antuna Mahnića.

Ovo studijsko hodočašće organizirano je u prigodi 120. obljetnice imenovanja  krčkim biskupom i dolaskom na prostor Krčke biskupije sluge Božjega dr. Antuna Mahnića (1897. – 2017.) i 50. obljetnice smrti biskupa dr. Josipa Srebrnića (1966. – 2016.).

Svećenici koji su krenuli s raznih mjesta kvarnerskih otoka prvo su posjetili Solkan, rodno mjesto biskupa Srebrnića. Dolaskom u Solkan obišli su njegovu rodnu kuću, a zatim pošli prema župnoj crkvi sv. Stjepana gdje su ih dočekali domaći župnik Jožko Bric i župljani. Hodočasnike je dočekao i mons. Jurij Bizjak, koparski biskup. Kratko izlaganje o životu biskupa Srebrnića održao je mons. Franjo Velčić, generalni vikar.

Prigodnom riječi, svećenicima hodočasnicima obratio se i biskup Bizjak ne skrivajući radost što se Krčka biskupija zalaže u čuvanju živog spomena na svoje biskupe, njihovih slovenskih zemljaka, te da se na taj način učvršćuje veza između Koparske i Krčke biskupije. Na poseban način, istaknuo je otvaranje postupka za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, kojem je i osobno nazočio, kao sveti i toliko potrebni proces za posvećenje obaju naroda. Predstavio je ukratko svoju Koparsku biskupiju, pastoralne izazove te neke nove pothvate za dobrobit svojih vjernika.

U prigodnoj homiliji, biskup Petanjak zadržao se na Isusovom pozivu apostolima da budu “ribari ljudi”. Kazao je: “Gospodin želi da budemo ponizni. Gospodin želi da imamo uho za slušanje, da budemo sposobni dijalog voditi, da sami svoje odluke preispitujemo, da dozvolimo drugima da nas dovedu u pitanje, da znademo i svoje mišljenje promijeniti i opozvati ga i odustati od njega ako smo preko nekoga ili nečega spoznali bolji put.” I nadodao: “Mrežu kojom želimo ljude loviti treba uvijek bacati s desne strane lađe da ona bude u povezanosti s probodenim srcem Isusovim iz kojeg za sva vremena teču krv i voda, sakramenti spasenja i milost preporođenja. Na tu će stranu uvijek biti bogati ulov jer svijet ne će prestati žeđati za pravim izvorima i pravom hranom, a mi kao Isusovi ribari moramo svoj dio odraditi.

Svećenici su župi Solkan uručili repliku portreta biskupa Josipa Srebrnića, djelo o. Vinka Fugošića (iz 1947. g.), a svoje je znanje o biskupu Srebrniću podijelio i nekadašnji župnik Solkana Vinko Paljk.

Nakon mise svećenici su se zadržali u kratkom druženju s domaćinima a onda se uputili u marijansko svetište koparske biskupije Sveta Gora koje ove godine slavi 300. obljetnicu krunjenja čudotvorne Gospe svetogorske. Čuvar svetišta i gvardijan fra Simon Peter Berlec upoznao je hodočasnike s poviješću svetišta i pobožnosti prema svetogorskoj Gospi.

U poslijepodnevnim satima hodočastilo se u Štanjel i Kobdilj, rodno mjesto i župu sluge Božjega biskupa Mahnića. Dobrodošlicu i radost zbog dolaska hodočasnicima su izrekli domaći župnik Ciril Metod Cej, te župnik u miru Anton Požar, koji se tom prigodom prisjetio svojih sjemenišnih dana u Pazinu. Ovom se prigodom susreo i sa svojim školskim prijateljima, sada krčkim svećenicima.

Uslijedila je svečana pjevana večernja i euharistijsko klanjanje. U prigodnoj riječi, biskup Petanjak govorio je svećenicima o poslušnosti istaknuvši: „Poslušnost nije urođena, nego se stječe životom, a svaki rast u savršenstvu i kreposnom životu mučan je i često sliči samoj smrti. Ako želimo odrasti, moramo umrijeti tolikim romantikama, iluzijama i očekivanjima. A sve zato da shvatimo da život ima smisla samo ako je darovan i življen za drugoga. U suprotnom je poslušnost besmislena.“ Govoreći o ljepoti darivanja, prisutnim je svećenicima poručio: „Bilo bi spasonosno da mi svećenici svaki dan kad slavimo euharistiju pa uzmemo tijelo Kristovo u ruke i kažemo: ‘Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje’, da to kažemo kao svoju odluku i naše osobno predanje: ‘Ovo je moje tijelo, ovaj moj život se predaje za Isusa Krista i za braću i sestre kojima sam poslan’. To bi bila savršena euharistija, jer sam svega sebe prinio Bogu zajedno s Isusom Kristom za sebe i za spasenje svijeta i tako dopunio ono što nedostaje patnjama Kristovim.“

Na koncu euharistijskog klanjanja vlč. Saša Ilijić, postulator u postupku za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega biskupa Antun Mahnića, uručio je na dar i uspomenu na ovo hodočašće o 120. obljetnici, kopiju originalne fotografije biskupa Mahnića iz 1918. godine. Nazočnima se obratio i zamjenik načelnika općine Komen g. Valter Ščuka.

Biskupijsko obilježavanje 120. obljetnice dolaska biskupa Mahnića na prostor Krčke biskupije bit će u nedjelju, 14. svibnja u krčkoj katedrali, s početkom u 18 sati.

Fotografije: Filip Šabalja, Avgustin Tomšič, Saša Ilijić

 

Print Friendly, PDF & Email