Hodočašće župnog zbora iz Omišlja u Maria Trost

U subotu, 12. listopada župni pjevački zbor iz Omišlja s obiteljima hodočastio je u Štajersko marijansko svetište Maria Trost nedaleko od Graza.

Zbor iz Omišlja nastoji barem jednom godišnje organizirati zajednička druženja i hodočašća za osobni rast u vjeri. Stoga je odabir ovog jednodnevnog hodočašća u Marijinom mjesecu listopadu bio upravo njezino svetište iz 17. st., u koje su stoljećima hodočastili mnogu Hrvati i molili pred čudotvornim kipom Majke Božje od Utjehe.

U pratnji voditeljice zbora s. Valentine Marinović, 49 hodočasnika svoje je hodočašće započelo u Marijinoj bazilici svetom misom koju je predvodio domaći sin vlč. Saša Ilijić.

U prigodnoj homiliji vlč. Saša podsjetio je zboraše na njihovu važnost u župnom i liturgijskom životu župe, ali i odgovornost koju imaju dok predvode pjevanje kako bi cijela zajednica mogla aktivno sudjelovati u misteriju koji se događa u svetoj misi. Potaknut riječima Evanđelja toga dana:  »Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je« (Lk 11, 28)  naglasio je i bojazan kako kao članovi zbora ne smijemo ostati samo na divljenju koje proizlazi iz skladnog pjevanja u liturgijskom slavlju, jer može ponekad doći i do toga da zaboravimo zbog koga i za koga pjevamo. Tada se javljaju problemi i poteškoće. Isus ne želi da se divimo njegovim čudima već da potaknuti njima slušamo i živimo Evanđelje u konkretnosti svoga života. Tada će i naše pjevanje biti motivirano u svjetlu Evanđelja, što će uvelike doprinijeti liturgijskom slavlju i duhovnom sudjelovanju na svakoj svetoj misi, zaključio je vlč. Saša.

Zahvalio je zborašima na odricanju, trudu i važnosti koju pridaju liturgijskom pjevanju, a na poseban način njegovanju staroslavenskih napjeva kojih župa Omišalj ima u izobilju.

U poslijepodnevnim satima, hodočasnici su posjetili kulturne i sakralne znamenitosti Graza.

Print Friendly, PDF & Email