Izazov križa

Križ je strahotna stvarnost od koje svi bježimo glavom bez obzira, ostavljajući Isusa uvijek iznova samoga u agoniji pritisnuta grijesima cijelog čovječanstva. Križ je misterij, otajstvo, stvarnost ponad tajne, događaj i činjenica kojoj se opire cijelo naše biće, posebno oholost, ego, ponos, „ja“, u svim svojim skrivenim, natkrivenim, ogrnutim i zaogrnutim dimenzijama i platformama.

Križ raspinje uznositost, častohleplje, umišljenost, bahatost, aroganciju i nadmenost prolaznosti, želju za vladanjem nad drugima umjesto sobom, u sjeni i na svjetlu, sive eminencije, pametovanja, one koji žele vladati a da se to ne zna i ne govori na krovovima. Nevidljive ruke moći, valovi bezumlja, svi se lome o hridi križa, razjapljeno ždrijelo pakla razbija se o čvrsto podnožje Kalvarije.

Najljepše vrijeme korizme, prekrasna liturgija, probrana Božja riječ svakog dana, pobožnost križnog puta, učestali pozivi na novu ozbiljnost života. Ne namrgođenost, već dublje, razmatranje životnih staza, sve je to četrdesetnica.

Ego to dobro zna, i udaljava se od križa.

Umiruje se lažnim riječima, glumom na daskama životnog teatra, bježi od Getsemanija koji ga svodi na istinu. Oholost sluti svoju upitnost i zato se skriva od Golgotskog Svjetla.

Ipak, križ je svom snagom opet tu, kao i ponuda obraćenja, poziv i znak promjene života, stvarne, pavlovske, dubinske, trajne, korjenite, plemenite. Bogu i ljudima vidljive. Obrati se i vjeruj evanđelju – početak korizme, zov Čiste srijede, program svih Pepelnica koji mogu ostvariti ako gajim želju biti čovjek križa, ako imamo snagu i motiv biti Božji ljudi, učenici Raspetoga, nositelji propete Ljubavi koja ne ostavlja ravnodušnim ni sluge pakla koji ga žele prognati već kao simbol iz javnog prostora a ne ostavlja mirnim ni moje uzburkane intimne dubine koje uvijek iznova propituje, dovodi u pitanje sve laži, Babilone koji se propinju ka nebu, uzdižu rog svojih mahnitosti, dok im se Bog smije, mrsi im planove, dok opakost bezbošca ubija. Poziv na obraćenje odjekuje novovjekim pustinjama. Krist sa križa zove. Tko ima uši neka čuje.

Print Friendly, PDF & Email