Nacionalni duhovni kamp Vjere i Svjetla održan u Krku

Kamp ViS 2016 (3)U predivnom prostoru „Oaze Kraljice mira“ župe Krk, od 24. do 30. srpnja, održan je nacionalni duhovni kamp koji je okupio 30 članova Vjere i Svjetla iz raznih krajeva Lijepe naše. Cijeli kamp se odvijao pod geslom „U zagrljaju milosrđa“, a preko kateheza koje su nosile naziv „U školi milosrđa“, oživljavanje Evanđelja – posebno prispodoba iz Lukinog evanđelja,  te radionica i igraonica, htjeli smo približiti pojam milosrđa, osvijestiti koliko je Božje milosrđe prisutno u našim životima te pojasniti što znači poziv „Budite milosrdni kao Otac“ koji nam je papa Franjo u ovoj Godini milosrđa posebno uputio.

Svakog smo dana slavili svetu misu, živo i veselo kao što to obično biva u našim zajednicama. Navečer smo vani, pod vedrim nebom i okruženi prirodom, zajedno molili Krunicu Božjega milosrđa, prenoseći svijeću od kućice do kućice i pjevajući.

Lijepo vrijeme i prave ljetne temperature osigurale su nam svakodnevni odlazak na kupanje. U četvrtak smo pak otišli na izlet turističkom polupodmornicom koja je krenula iz krčke luke i omogućila nam da izbliza susretnemo jato riba ali i otkrijemo „skriveno blago“ našega podmorja. Bio je to izlet koji će svi dugo pamtiti!

U petak smo posjetili Svetište Majke Božje Goričke u kojem je krčki biskup Ivica Petanjak 1. siječnja 2016. otvorio SvKamp ViS 2016 (31)eta vrata milosrđa. Tamo nas je dočekao vlč. Marinko Barbiš. Nakon što smo izmolili molitve potrebne za dobivanje potpunog oprosta i prošli kroz Sveta vrata, slavili smo svetu misu i naravno, oživjeli evanđelje onako kako to samo naši prijatelji znaju.

Večeri su bile ispunjene pjesmom, plesom, radosnim druženjem. Kroz to zajedništvo ali i preko mnogih koji su se brinuli da našem malom kampu ništa ne nedostaje, osjetili smo obilje Božje dobrote, ljubavi i zagrljaj Nebeskog Oca.

Osim kuharica iz GP Krk-a koje su nam pripremale ručak te, naravno, našeg vrhunskog šefa kuhinje Robija i pomoćnu kuharicu Boženu, svojim kulinarskim specijalitetima počastili su nas i Miljenka i Anton Katunar koji su nam priredili roštilj te picajol Mario Bajčić koji nam je slasne pizze ispekao u krušnoj peći u Oazi.

Posebno smo zahvalni svećenicima: Božidaru Volariću, Ivici Kordiću, o. Dominiku Magdaleniću, o. Damjanu Šešelji, Antonu Valkoviću i Antunu Zecu koji su nas posjetili u kampu, družili se s nama i predvodili nam slavlje svete Euharistije. Posljednjeg dana posjetio nas je i pred odlazak blagoslovio biskup Ivica te tako dodatno razveselio sve prisutne.

Kamp ViS 2016 (24)Zahvalni smo i „Pekari Vrbnik“, Tutti fruttiu“ te svim vrijednim rukama domaćica i članovima krčke zajednice koji su nas posjećivali, brinuli se da imamo potreban prijevoz ali i kruh, voće, kolače, sladoled….
Njihova preobilna dobrota omogućila nam je da i sami iskažemo milosrđe i podijelimo primljeno s prijateljima koji su siromašniji ili zbog bolesti nisu mogli sudjelovati na kampu.

U petak smo navečer imali oproštajno slavlje uz otkrivanje tajnih prijatelja – onih za koje smo kroz ovih tjedan dana posebno molili ali i iskazivali im znakove ljubavi i pažnje – te podjelu diploma. Uistinu, kroz ovaj se kamp jasno vidjelo kako svatko ima posebne talente koje mu je Bog udijelio i koji donose radost cijeloj zajednici. Zato je bilo važno da svatko dobije diplomu: netko za najboljeg pjevača ili pjevačicu, netko za sviranje, netko za glumu, jedni za kulinarska umijeća, drugi za predvođenje molitve, brižnost, posluživanje ili pak pranje suđa, pravljenje frizura, najljepši osmijeh…

Kamp ViS 2016 (35)

Radosna i nasmijana lica, opipljiva sreća i zajedništvo pa i tuga zbog završetak kampa i želja za ponovim druženjem, potisnula je i nadvladala svaki osjećaj umora. Zagrljaj Oca i zagrljaj naših posebnih prijatelja – ti zagrljaji milosrđa – još mame osmjeh na naša lica i prizivaju neka sljedeća radosna okupljanja.

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Alenka Žužić

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email