Obilježavanje obljetnica nadbiskupa Antona Tamaruta

U Novalji, rodnom mjestu blagopokojnog nadbiskupa Antona Tamaruta, u sklopu proslave dana grada Novalje – sv. Antuna Padovanskog, održan je 11. lipnja znanstveni kolokvij o životu i djelu nadbiskupa Antona Tamaruta u prigodi 90. obljetnice rođenja (1932.) i 65. obljetnice svećeničkog ređenja i Mlade mise (1957.).

Na kolokviju je kroz predavanja i pismena svjedočanstva predstavljen život i službe, brojna i različita zaduženja istaknutog čovjeka, vjernika, biskupa i pastira blagopokojnog nadbiskupa Antona Tamaruta.

U prvom i uvodnom predavanju „Povijesne, društvene i duhovne okolnosti, tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća s posebnim osvrtom na Novalju“ predavač prof. Ivo Oštarić prikazao život i stanje u Novalji i okolici, koje je prethodilo, u kojem se rodio i u kojem je rastao Anton Tamarut.

O svećeničkom putu i svećeničkom djelovanju u Krčkoj biskupiji mons. Antona Tamaruta od  1957.  do 1986. govorio je izv. prof. dr. sc. Franjo Velčić.

O pastirskoj i biskupskoj službi u Šibenskoj biskupiji u predavanju „Djelovanje šibenskog biskupa Antona Tamaruta za vrijeme upravljanja šibenskom biskupijom od 1986.-1987. govorio je svećenik Šibenske biskupije i vodički župnik don Franjo Glasnović.

Prof. dr. Anton Tamarut, nećak nadbiskupa Tamaruta i začetnik Kolokvija i proslave obljetnica, iznio je pisana svjedočanstva koja su o nadbiskupu Tamarutu  izrekli svećenici i njegovi poznavatelji i suradnici: prof. dr. prof. dr. Milan Šimunović, mr. sc. Emil Svažić, dugogodišnji nadbiskupov tajnik i fra Bernardin Škunca.

O djelovanju, službama i doprinosu nadbiskupa dr. Antona Tamaruta u Biskupskoj konferenciji Jugoslavije i kasnije u HBK-a govorio je doc. dr. sc. Daniel Patafta.

Svoje osobno svjedočanstvo o nadbiskupu Tamarutu na kraju je iznio prof. don Anton Šuljić.

 

Kolokvij je vodio i moderirao prof. Aleksij Škunca. Kolokvij je na kraju svojim završnim riječima, govoreći o svemu onome što je nadbiskup Tamarut živio i kako je djelovao kao svećenik a kasnije i kao pastir i biskup, s osobitim naglaskom na njegovoj crkvenosti i ljubavi koju je pokazivao i prema Bogu i Crkvi i svome hrvatskom narodu, zaključio prof. dr. Anton Tamarut.

Kolokvij je upriličen pod pokroviteljstvom grada Novalje, a održan je u Pastoralnom centru Župe sv. Katarine u Novalji.

U večernjim satima u kulturnom centru Gozdenica knjigu Antona Tamaruta o obiteljskim i duhovnim korijenima nadbiskupa Antona Tamaruta s naslovom Zvali su me ribaru predstavili su recenzenti knjige doc. dr. fra Daniel Patafta i izv. prof. mons. Franjo Velčić. O knjizi su također govorili predstavnici nakladnika, za Glas Koncila glavni urednik Branimir Stanić, a za Ogranak Matice hrvatske – Novalja prof. Aleksij Škunca, Na kraju se nazočnima obratio i sam autor knjige prof. dr. Anton Tamarut.

Nakon predstavljanja knjige prigodnu izložbu o životu i službama nadbiskupa Tamaruta postavljenu u atriju Kulturnog centra predstavio je don Anton Šuljić. Program su glazbeno popratili mo Josip Vidas i Damir Stošić, učenik Nadbiskupske glazbene škole u Rijeci. Voditeljica je bila Tea Vidas, stručni suradnik za društvene djelatnosti grada Novalje.

Preuzeto sa ika.hkm.hr

Print Friendly, PDF & Email