Obred muke i smrti Gospodinove u Krku

Na Veliki petak, 19. travnja, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je u Krčkoj katedrali obrede muke i smrti Gospodinove.

Nakon Službe čitanja, okupljenima se obratio homilijom.

Pod križem i na mjestu gdje je Isus bio razapet okupilo se raznovrsno mnoštvo. Tu se mogla naći rodbina osuđenika, razni znatiželjnici, narodni i vjerski poglavari. Tu su bili vojnici koji su razapinjali i koji su potom bacali kocku i dijelili haljine i ono što je ostalo od raspetih. Kad im se više nije dalo čekati, raspetima su lomili zglobove kako bi ubrzali njihovu smrt. Oko križa Isusova bilo je zaista šaroliko mnoštvo, okupljeno da bi se nečim okoristili, ili utažili svoju znatiželju, ili se tuđom mukom naslađivali.

Ali Ivan evanđelist nekoga izdvaja: »Uz križ Isusov stajaše Majka njegova« (Iv 19,25). Za razliku od drugih, Marija i nekolicina oko nje, stoje čvrsto i ponosito pod križem njezina sina  nepravedno osuđenoga. Stajati pod križem znači zaustaviti se pred njim, zagledati se u njega, uroniti u misterij križa i raspetoga. Vidjeti u tom raspetom Isusu ne samo Isusa nego tolike nedužne i pravedne kroz cijelu povijest koji svojom mukom, žrtvom i životom plaćaju za tuđe grijehe.

Tko pobjegne od boli i žalosti, tko ne želi pod križem biti, tko ne suosjeća s drugim u njegovoj boli, tko se naslađuje tuđom nevoljom, takav nikad neće moći krenuti iz početka niti se radovati životu, niti iskusiti snagu otvorena groba.

Samo onaj koji prođe sve faze boli i koji ih živi možda najprije i gnjevno, pa potom s gorčinom i razočaranjem, a onda s predanjem i na koncu s ponosom, sposoban je iskustveno doživjeti snagu života i snagu novog početka, usprkos svemu. Samo onaj tko ima snage uspravno i ponosno stajati pod križem i uroniti u misterij boli, može osjetiti životnu snagu križa, koja će treći dan otvoriti vrata groba. Tko uroni u Veliki petak, razumjet će nedjelju uskrsnuća. Tko pokuša shvatiti Veliki petak razumjet će zašto se i sve drugo što ima vrijednost plaća skupo i krvavo, a ponekad i cijelim životom.

Uslijedilo je otkrivanje križa i klanjanje križu, a zatim su se vjernici, predvođeni biskupom i svećenicima, uputili na procesiju s moćima svetog Križa ulicama starogradske jezgre Krka.

Print Friendly, PDF & Email