Održan susret mladih u Cresu pod geslom “Više svjetla!”

U subotu 25. siječnja u župi Cres održan je tradicionalni susret o spomendanu don Ivana Bosca. Ovaj se susret već preko pedest godina organizira u župi Cres, a ove je godine okupio više od stotinjak mladih sa kvarnerskih otoka Krčke biskupije.

Susret u organizaciji župnika Marijana Kosića, kapelana Antona Budinića i Kristijana Perovića te mladih župe Cres odvijao se pod geslom Više svjetla. Naime, župa Cresa te pastoral mladih Krčke biskupije željeli su se priključiti velikom biskupijskom obilježavanju 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića koja se odvija pod Mahnićevom sintagmom Više svjetla.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužuje koje je predvodio don Mihovil Korkut SDB, direktor izdavačke kuće Salesiana i pastoralac mladih.

U propovijedi je biskup Petanjak istaknuo: „Svaki put kad ste nekoga iščupali iz njegovog problema, vi ste mu upalili svijetlo. Nismo ni svjesni koliko bi svatko od nas mogao biti svjetlo i paliti svjetlo, uz samo malo dobre volje, bez velikoga truda. Da se npr. ne naljutiš odmah čim ti nešto nije pravo ili nije po tvome, da se onom koga susretneš samo malo nasmiješ ili uputiš koju lijepu riječ, da onoga tko je možda povučen ili snužden samo pitaš kako je. To su male stvari koje ništa ne koštaju jer i lijepa gesta, smiješak ili susret mogu biti novo svjetlo koje ste upalili u svijetu“.

„Ovogodišnji susret vas mladih ovdje u Cresu odvija se pod geslom Više svijetla, a povezan je sa stogodišnjicom rođenja za nebo sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića. Oni s kojima je živio govorili su da je njihovo svijetlo, a život mu je od svećeničkog ređenja bio povezan s odgojem bogoslova kao rektora i profesora. Potom je kao krčki biskup i pokretač Katoličke akcije u Sloveniji i u Hrvatskoj bio svjetlo svojom pisanom riječi, svojim mnogobrojnim akcijama među mladima i obiteljima. Sve to činio je kao svećenik, kao vjernik, te njegova djela proizlaze iz njegove vjere“, te zaključio: „Sveti Pavao, sveti Ivan Bosco, biskup Mahnić bili su i ostali sveti jer su unosili svijetlo ondje gdje su živjeli i u djela koja su poduzeli“.

U posljepodnevnim satim susret se nastavio u Školskom centru Frane Petrić u Cresu, gdje su uz don Mihovila susret vodili i mladi salezijanskog pastorala iz Zagreba te Marin Periš, urednik i voditelj emisije Božanstvena komedija na LaudatoTV.

Don Mihovil je za vrijeme studija teologije na poseban način studirao i upoznao se sa Hrvatskim katoličkim pokretom i začetnikom i Ocem biskupom Antunom Mahnićem.

Susret je završio radionicama u kojima su mladi mogli podjeliti svoja iskustva sa susreta te razgovarati o njihovoj ulozi u Crkvi i osobnom rastu u vjeri te na koji način mogu biti svjetlo i donositi više svjetla.

Prilika je ovo bila da se mladi još više upoznaju s likom i djelom sluge Božjega.

Foto: Dominik Buš

Print Friendly, PDF & Email