Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima

Čovjek koji prijateljuje s Bogom, prijatelj je svima

Dragi pomorci i ribari!

O blagdanu sv. Nikole, vašega zaštitnika, upućujem vam srdačne čestitke i pozdrave isprepletene s dobrim željama za vaš život i rad. Ovu vam poruku upućujem prvi put budući da su mi hrvatski biskupi povjerili pastoralnu brigu i skrb za pomorce, ribare i turiste.

Nadam se da ću u svojim budućim obraćanjima moći biti konkretniji kad se budem kroz susrete upoznao s vama, vašim životnim brigama, tjeskobama, ali i vašom radosti i nadom.

Drago mi je da je upravo blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara i putnika, prigoda da vam se obratim. Svečev blagdan okupit će po našim crkvama i zavjetnim kapelama njemu u čast živu Crkvu: obitelji pomoraca, ribara, one čiji su najmiliji na putovanjima, i sve ‘ljude od mora’. Mislima i molitvom duhovno ćemo biti povezani i sa svim našim pomorcima širom svijeta. Dapače, u svojim molitvama spomenimo se kako naših pomoraca koji su izgubili svoj život zarađujući za svoje obitelji i tražeći bolje uvjete života, tako i svih onih koji u nama bliskom Sredozemlju s istom čežnjom poduzimaju nesigurna putovanja tražeći svoj put slobode i blagostanja. Imao sam prilike čuti svjedočanstvo jednog našeg mladog pomorca čiji se brod našao u blizini slične tragedije. Taj je mladić, sa svojom posadom, hrabro i požrtvovno pritekao u pomoć spašavajući unesrećene. U takvom obliku humanosti stoji i svjedočanstvo posade našeg broda “Andrija Mohorovičić” čiji je zadatak bio traženje i pomaganje osobama koji su doživjeli slične tragedije. Zasigurno su mnogi od vas imali ovakva ili slična iskustva. Hvala vam na vašem čovjekoljublju. Ponosni smo na vas jer ste poput sv. Nikole, vašeg nebeskog zaštitnika, prepoznali čovjeka u potrebama i niste pred njima zatvorili svoje srce.

Sveti Nikola živio je davno, u ranim kršćanskim vremenima, ali njegov spomen živi i danas jer se ne mogu zaboraviti njegova dobra djela koja je učinio bilo djeci, bilo mladima, bilo pomorcima. Dobrog čovjeka svi žele imati za prijatelja.
Zato su ga i pomorci izabrali za svoga zaštitnika da ih prati. Čovjek koji prijateljuje s Bogom, prijatelj je svima.

Osobno mislim, dragi pomorci i ribari, da bi trebalo sveca zaštitnika štovati kao prijatelja. Njemu se moliti i obraćati kao prijatelju na kojega se možete osloniti. Evo jednostavnoga primjera: svaki od vas, kad kreće na put, neka se ovako obrati svecu: „Čuj, sveti Nikola, ja idem na put, a ti se pobrini da mi žena i djeca i roditelji za to vrijeme budu živi i zdravi. Mene čuvaj na putu i daj da ih uskoro mogu opet sretno zagrliti.“ To su jednostavne riječi koje bismo uputili svome prijatelju kad bismo mu nekoga svoga povjerili na brigu. Zašto ne bismo tako svece štovali?

Sveci su bili ljudi kao i mi, ali živjeli su tako da njihova vjera ne bude i ne ostane samo u formulama i vjerskim istinama. Oni su svojoj vjeri dali jasan izričaj služeći Bogu u svojoj braći i sestrama. Upravo tako i svatko od nas u svome zvanju može ostvariti goruću želju pape Franje zbog koje je odlučio započeti ovu izvanrednu Godinu milosrđa: da nasljedujući Krista, koji se proslavio u životima svetaca, činimo tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, gola zaodjenuti, stranca primiti, bolesna dvoriti, utamničena pohoditi i mrtva pokopati; te duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi i za žive i mrtve Boga moliti. Nositi riječ i gestu utjehe siromašnima, proglasiti oslobođenje onima koji su bačeni u okove novih ropstava suvremenoga društva, vratiti vid onima koji više ne vide jer su prignuti nad same sebe i gledaju samo sebe te vratiti dostojanstvo onima kojima je ono oduzeto. To je srž Isusove propovijedi i poslanja koje je svaki kršćanin svojim svjedočenjem pozvan svjedočiti.

U svetom Nikoli vidimo vjeru u djelima. Neka nama svima, a posebno vama koji se utječete njegovu zagovoru, sv. Nikola bude prijatelj i potpora da svojim svjedočkim kršćanskim životom i radom na moru proslavite Gospodina Milosrdnog Boga.

Čestitam vam ovaj dan i želim vam sretnu plovidbu te blagoslivljem svaki vaš dan i čas na morima. Želim vam još sretniji povratak u domaću luku među vaše obitelji. Neka sve vas i vaše najmilije na tome putovanju prati nebeska zaštita Trojedinoga Milosrdnoga Boga i moćni zagovor njegova miljenika sv. Nikole.

U Krku, na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga 2015.

+ Ivica Petanjak,
biskup krčki
predsjednik Odbora HBK za pomorce

Print Friendly, PDF & Email