Projekt 72 sata bez kompromisa mnogima donio radost

Dugo najavljivani volonterski projekt za mlade 72 sata bez kompromisa održao se po drugi puta na našem zlatnom otoku. Okupio je preko 60 mladih, beskompromisnih volontera na 17 volonterskih akcija diljem otoka Krka. Mladi su samo na akcijama realizirali preko 500 volonterskih sati, a zajedno s cijelom pripremom projekta darovali su preko 1500 volonterskih sati.

Organizator projekta na otoku Krku je Caritas Biskupije Krk, a volonteri koji su radili na pripremi i provedbi projekta su: Robert Brozić (voditelj projekta), Sanja Bjelobradić (voditeljica tima za ugovaranje akcija) i Lucija Depikolzvane (voditeljica medijskog tima). Projekt se održao od 14. do 17. listopada pod sloganom zagrli srcem. Projekt promiče solidarnost, zajedništvo i kreativnost, a posebno želi mladima približiti volonterstvo kao vrednotu koja izgrađuje mlade, ali i zajednicu u kojoj žive. On ima i nacionalni karakter, tako da se ove godine održao u 16 gradova u Hrvatskoj, okupio oko 3000 mladih volontera i realizirao preko 400 akcija.

Ovogodišnji slogan Zagrli srcem volonteri su proveli u djelo i tako kroz radne, ekološke i socijalne akcije zagrlili mnoga srca, od onih najmanjih i razigranih u vrtićima, pa sve do onih srca s mnogo iskustva u domu za starije.

Projekt je započeo u četvrtak u popodnevnim satima nastupom ženske klape Vejanke u Domu za starije osobe Mali Kartec Krk u sklopu inicijative Zagrlimo starije pjesmom. Radost koja je zračila s lica umirovljenika, bila je idealna uvertira u projekt koji tek počinje, a koji će donijeti još mnogima istu radost kao plod darivanja svojega vremena i talenata za druge. Svečanu misu otvaranja projekta predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a animirali su je mladi projekta. U svojoj je propovijedi biskup potaknuo mlade na volontiranje po uzoru na Krista, i podržao njihovu dobru volju i želju da svoju vjeru i svoju ljudskost pokažu na djelu. Biskup je u propovijedi povezao ovaj projekt mladih i sa slugom Božjim biskupom Antunom Mahnićem, čiji se spomen toga dana obilježavao, a koji je za vrijeme svojega djelovanja prije više od 100 godina također bio pokretač inicijativa za mlade. Nakon svečane mise slijedila je podjela zelenih majica projekta i nestrpljivo otkrivanje volonterskih akcija beskompromisnim volonterima.

Dva dana volonterskog maratona

Drugi dan projekta, petak, započeo je radno i veselo. U bivšem atomskom skloništu čije prostore koristi Gradsko društvo Crvenog križa Krk odvila se radna akcija, volonteri su radili inventuru opreme za potrebe u slučaju kriznih situacija. Za to vrijeme druga je grupa volontera provela vrijeme u Centru za rehabilitaciju gdje se odvijala socijalna akcija. Veseli volonteri plesali su i družili se s korisnicima upoznavajući se s njihovim potrebama kroz edukativni razgovor s voditeljicom. Volontiralo se i u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk gdje su volonteri popravili zaštitnu ogradu igrališta i uredili okoliš uklanjanjem korova okolo igrališta. Unatoč vjetru bez kompromisa bili su i mladi volonteri u drugim školama. U OŠ Fran Krsto Frankopan, PŠ Vrh ocrtavao se šareni poligon, u čijoj izradi su sudjelovala i djeca iz škole, tko zna možda budući bezkompromisovci. Istovremeno u školskom vrtu PŠ Punat volonteri su izrađivali dvije velike povišene gredice za nastavu u prirodi, koje će djeca koristiti u nastavi Prirode kao klijalište i povrtnjak. Donatori materijala koji su značajno pomogli u realizaciji ovih akcija bili su GP Krk trgovina d.o.o. koja je donirala materijal potreban za izradu povišenih gredica, Ponikve d.o.o. koji su donirali humus, a za šareni poligon boje je donirao Pinel Krk d.o.o. Volonterski maraton nastavio se i do večernjih sati u Domu za starije osobe Mali Kartec Krk gdje se nastavila već započeta akcija na najavnom događaju, akcija popisivanja knjiga i uređenja biblioteke. Ovo je jedina akcija koja će se zbog svoje zahtjevnosti nastaviti provoditi i nakon projekta, jer volonteri bez kompromisa žele korisnicima doma osposobiti biblioteku za korištenje uz kompletan popis svih knjiga.

Rano u jutarnjim satima idućega dana u subotu ponovno su zazelenili otok mladi volonteri od kojih su neki došli s okolnih otoka kako bi mogli zagrliti srcem. U već spomenutome Domu Mali Kartec dio volontera nastavio je popisivati knjige u biblioteci, a drugi dio volontera imao je pravu radnu akciju, čistilo se potkrovlje od starog namještaja. Posebnu radost volonteri su donijeli i u jednu obitelj kojoj su složili drva za ogrjev i uredili okoliš te posadili sadnice lavande i raznog povrća. U jednoj od trgovina Trgovina Krk Malinska d.d. u Krku volonteri su prikupljali hranu i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete u Rijeci. U DV Katarina Frankopan u Krku volonteri su dali svoj doprinos pomogavši djelatnicama vrtića u uređivanju okoliša. Šetajući Prnibom mogli su se vidjeti volonteri u zelenim majicama u ekološkoj akciji čišćenja okoliša. Volonteri su kroz razgovor s bivšim ovisnicima o alkoholu udruge Gromača sakupili nekoliko vreća otpada i saznali s kojim su se izazovima bivši ovisnici susretali tijekom liječenja. Volontiralo se i u Puntu. U dvorištu DV Katarina Frankopan volonteri su farbali dječja igrala i drvene kućice te uređivali okoliš, a u DV Svete Male Terezije bojali su se stolci i stolice te pripremala kućica za farbanje. Na ranču udruge Moj prijatelj u Njivicama volonteri su se upoznali s terapijskim jahanjem te pomagali u njegovom provođenju s djecom s posebnim potrebama. Također su pomogli u gradnji kozarnika i čišćenju okoliša.  I zadnja u nizu radnih akcija, bila je u Sv. Vidu Miholjica gdje su volonteri uređivali i čistili prostor koji čuva vrijednu zbirku i stari toš, te su obnavljali predmete koji će postati dio etnografske zbirke.

U subotu nakon svih volonterskih akcija volonteri su se zaputili u kamp Oaza Kraljice mira, prostoru Župe Krk na zajednički ručak i druženje. Bila je to prigoda gdje su svi volonteri projekta koji su bili na različitim akcijama međusobno se upoznali i izmijenili iskustava i dogodovštine koje su doživjeli u prethodna dva dana. Uz pomoć volontera ručak je pripremao krčki župnik Anton Valković, koji je mladima tijekom više mjeseci pripreme projekta uvijek bio podrška i poticaj.

Projekt je završio nedjeljnom misom zatvaranja projekta koju je predvodio vlč Anton Valković. Povezujući Evanđelje sa projektom, župnik je istaknuo kako prvo moramo služiti drugima kako bi služili Bogu. Organizacijski tim zahvalio se župniku na podršci tijekom organizacije projekta darujući mu simbol projekta, majicu s ovogodišnjim logotipom.

Nekoliko riječi zahvale!

Organizacijski tim projekta na otoku zahvaljuje svim suradnicima projekta koji su im poklonili svoje povjerenje da se u njihovim ustanovama/udrugama održe akcije i što su omogućili mladima kvalitetno iskustvo volontiranja; svima koji su ih podržali u pripremi i organizaciji, Gradu Krku, Biskupiji Krk te Biskupijskom Caritasu na sredstvima za pokrivanje troškova organizacije projekta; donatorima i sponzorima materijala za provedbu akcija, GP Krk trgovina, Ponikve, Pinel Krk, ranč „Moj prijatelj“ na donaciji jahanja kao nagradu za online darivanje; srednjoj školi u Krku na promociji projekta u školi, vlč. Antonu Peraniću na brizi i podršci oko promocije; klapi Vejanke na uključivanju u projekt nastupom u Domu Mali Kartec; vlč. Antonu Valkoviću na ustupanju prostora, duhovnoj i moralnoj podršci, logistici, kuhanju; podršci svim predstavnicima medija koji su informirali javnost o aktivnostima projekta.

Na kraju, posebno i veliko hvala svim beskompromisnim volonterima na hrabrosti prijavljivanja u nepoznato, što su zagrlili srcem sve koji su im bili na putu te učinili naš otok još ljepšim mjestom za život. Bilo je divno upoznati vas i zagrliti srcem cijeli otok. Caritas je ponosan na svoje mlade volontere koji su predano radili na pripremi i provedbi projekta, te je zahvalan na njihovom požrtvovnom radu i trudu za boljitak zajednice.

Organizacijski tim 72 sata bez kompromisa u Krku

Print Friendly, PDF & Email