Proslava u samostanu sv. Andrije u Rabu

U četvrtak 30. studenog proslavljen je spomendan Sv. Andrije apostola u benediktinskom samostanu u starom gradu Rabu. U tom samostanu već stoljećima časne sestre mole i žive po pravilima Svetog Benedikta. One, poput sv. Andrije, na poziv Isusa Krista spremno napuštaju sve i koračaju putem predanja Kristu, putem molitve i ljubavi.

Svetu misu u crkvi Sv. Andrije predvodio je velečasni Saša Malović, župnik župe Sv. Petra u Supetarskoj Dragi te župni vikar Župe Rab. Evanđelje je navijestio pjevanjem velečasni Božidar Volarić, župnik Lopara. Na misnom slavlju prisutni su bili i ostali svećenici otoka Raba, među kojima je bio i rapski dekan mons. Mladen Mrakovčić. Misno slavlje uveličale su pjevanjem časne sestre benediktinke. Prije svete mise, pjevala se Večernja.

U homiliji, velečasni Malović je istaknuo kako je pokretač svega ljubav. Sv. Andrija ostavio je sve ovozemaljsko i krenuo za Isusom. Njegovo je poslanje bilo misionarsko jer ne samo da je u sebi čuvao ljubav koja potiče na djelovanje, već ju je dijelio drugima i poticao druge na nju. Primljenu radosnu vijest pozvani smo prenositi drugima, i to apostolskim žarom poput Sv. Andrije. Časne sestre redovnice pravi su primjer takve ljubavi i sebedarja, istaknuo je župnik.

Isus Krist uputio je sv. Andriji milosne riječi, “pođi za mnom” te su on i njegov brat Šimun Petar, odlučno pustili sve svoje poslove i cijeli svoj dotadašnji život i krenuli za Njim. Sv Andrija prvi je apostol  kojeg je Isus pozvao. Također, sv. Andrija je bio mučen na križu poput Isusa Krista, križu koji je na njegov zahtjev bio okrenut naopačke jer, kako je Sv. Andrija rekao, nije bio dostojan umrijeti jednako kao Krist. Neka ovaj divni svetac svima bude uzor kako nikad ne treba odustajati, ni u najvećim životnim nevoljama, već treba istinski gorjeti ljubavlju i to onom bezuvjetnom.

Tekst: Josip Badurina
Foto:  Josip Badurina

Print Friendly, PDF & Email