Proslavljen 100. rođendan fra Danijela Mihatova TOR

Svečano euharistijsko slavlje upriličeno u četvrtak, 31. ožujka, u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog u Krku kod franjevaca trećoredaca, okupilo je lijepi broj redovnika, svećenika i vjernika laika koji su, predvođeni krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom i biskupom u miru mons. Valterom Županom došli proslaviti 100. rođendan fra Danijela Mihatova.

100. rođendan fra Danijela Mihatova

Misnom slavlju predsjedao je biskup mons.  Ivica Petanjak, a propovijedao je mons.  Valter Župan. Uz slavljenika fra Danijela, koncelebrirali su i provincijal fra Niko Barun, provincijski vikar fra Zvonimir Brusač, samostanski vikar fra Vlado Rožić, tridesetak  subraće iz Provincije te više svećenika i redovnika  s područja Krčke biskupije. U slavlju su sudjelovala i fra Danijelova braća Tonko Mihatov iz Kalifornije i Šime Mihatov iz Zagreba sa suprugom Marijom.

Mons. Valter Župan u homiliji je rekao kako je nemoguće razumjeti redovnički život povezan sa zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće osim u svjetlu Isusova života. Isus se iz ljubavi prema čovjeku odrekao svega, ogolio i osiromašio je sebe do krajnjih granica te živio poslušnost Ocu do najgore i najsramotnije smrti na križu. Isus nam je  htio pokazati da je vrijednost neba  tolika da se radi nje isplati sve žrtvovati i svega se odreći, a to nam svojim životom svjedoče i redovnici.  Jer onaj tko za ovoga zemaljskoga života shvati da je Bog najveće dobro te tako i živi, u nebu uživa blaženi život zajedništva s Bogom. Redovnički život posvještava nam  i uprisutnjuje tu ljepotu i stvarnost neba. No Bog ne nagrađuje osobe posvećene njemu samo nakon smrti, već ih i za ovog života nagrađuje utjehom, mirom i radošću koja privlači. Fra Danijelu biskup Valter zahvalio je za sve što je učinio i još uvijek čini za Krk, kao duhovnik i ispovjednik te okupljajući biblijsku zajednicu i duhovno vodeći molitvenu zajednicu „Isus Uskrsli“.

Na kraju misnog slalvja biskup Ivica još je jednom čestitao slavljeniku te mu u ime Krčke biskupije darovao misnicu. Uslijedile su još mnoge čestitke.

Najprije je pročitan „apostolski blagoslov pape Franje fra Danijelu Mihatovu, franjevcu trećoredcu” u prigodi njegova 100. rođendana. U njemu ga Papa „povjerava zagovoru i zaštiti Presvete Bogorodice Marije, Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta”. Zatim je pročitana čestitka fra Nicholasa Polichnowskog, generalnog ministra franjevaca trećoredaca. U njoj mu on zahvaljuje za osamdeset i tri godine života u Trećem samostanskom redu sv. Franje i za sedamdeset i šest godina svećeničkog služenja. U nastavku čestitke poručuje: „Vi ste iskusili povijest koju smo mi mogli samo čitati i proučavati. U Djelima apostolskim (2,17) možemo pročitati: ‘Vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati’. Neka Vas Duh Sveti vodi i pomogne Vam u ostvarenju snova i u molitvi za Vašu hrvatsku Provinciju i Red”.

Provincijal fra Niko Barun je u svom govoru prikazao životni put i djelovanje fra Danijela te mu čestitao stoti rođendan uime braće, bogoslova i postulanata Provincije,  zahvalio mu za sve dobro koje je učinio za svoju Provinciju, Crkvu i svoj hrvatski narod. „Vi ste”, rekao je, „uvijeki bili skroman čovjek, fratar koji voli svoju zajednicu, svećenik dobrog srca, odgovoran, strpljiv, jednostavan, pobožan, čovjek dijaloga, rado viđen u društvu, biblijski čovjek” te nastavio: „Kao stogodišnjak vi ste još aktivni, niste se predali… Tako pokazujete mladima kako se živi, radi… kako imati mladenački duh. Svi smo ponosni na vas, na vaš život. Neka Vas prati Božji blagoslov i zagovor našega svetog oca Franje. Živjeli mi s Vama još mnogo ljeta!”

Svoju mu je poruku i čestitku uputio i fra Jure Šarčević, OFMCap, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. U njoj je podsjetio na prve svećeničke korake fra Danijela u Herceg Novom, rodnome mjestu svetog Leopolda Bogdana Mandića te zahvalio fra Danijelu za sve što je dao „svojoj Provinciji, hrvatskom redovništvu, Crkvi u Hrvata i čitavoj domovini Hrvatskoj”.

Zatim su mu čestitali predstavnici molitvene zajednice „Krist uskrsli” i biblijske skupine koje on i danas duhovno animira. Na kraju je u ime Samostana u Krku, prenesena čestitka fra Antuna Badurine, gvardijana, koji nije mogao biti nazočan zbog bolesti. Povelju Papinog apostolskog blagoslova fra Danijelu je u ime samostanske zajednice predao fra Joso Živković koji se u odsutnosti gvardijana založio za pripremu ovoga slavlja.

U riječi na kraju slavlja fra Danijel je najprije zahvalio nebeskom Ocu a zatim svim sudionicima slavlja, posebno krčkom biskupu Ivici Petanjku i mons. Valteru Županu, biskupu u miru, za njihovu pažnju i sudjelovanje na slavlju, brojnoj braći iz Provincije, svećenicima Krčke biskupije te svima koji su mu u ovom slavlju čestitali i koji su pomogli u pripremi ovog slavlja. Istaknuo je kako je važno izvršavati sve svoje obaveze ali je ipak najsvetija od svih vrijednosti posvetiti svakog dana vrijeme molitvi, provesti vrijeme s Gospodinom, Njemu povjeriti život i uvijek na Njega računati jer o Njemu i Njegovoj dobroti sve nam ovisi.

Slavlje u crkvi završilo se pjesmom „Tebe Boga hvalimo”, himnom „Lijepa naša” i svečanim vazmenim blagoslovom biskupa predsjedatelja.

Nakon euharistijskog slavlja bio je za sve nazočne domjenak u atriju samostana. Mnogobrojni vjernici htjeli su osobno čestitati fra Danijelu, stisnuti mu ruku, zatražiti blagoslov i zahvaliti Bogu za sve što preko o. Danijela čini za njih.

U samostanu je  za uzvanike pripremljen i svečani objed na kojemu se u zdravicama i zahvalnim riječima moglo još bolje približiti bogat i plodonosan život fra Danijela Mihatova. Preneseni su također čestitka i pozdravi kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa.

100. rođendan fra Danijela Mihatova

***
Fra Danijel Mihatov rođen je 31. ožujka 1916. u Poljani na otoku Ugljanu, u župi Preko (Zadarska nadbiskupija). U Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša stupio je 1927. g., a u novicijat ušao 1932. Prve je redovničke zavjete položio 1933. u Krku a svečane 1937. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1940 u zagrebačkoj prvostolnici. Dušobrižnički rad započeo je u Herceg Novom gdje je bio i vjeroučitelj u dvije osnovne škole. Bio je misionar među hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj (1969-1976). Obavljao je službu provincijala (1976-1980). Bio je gvardijan samostana u Herceg Novom, Krku, Zagrebu, Glavotoku i Ogulinu. Od 1993. do danas živi i djeluje u Samostanu sv. Franje u Krku.

Fotogalerija

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email