Štanjel: proslavljena 100. obljetnica rođenja za nebo Sluge Božjega

Sluga Božji, krčki biskup Antun Mahnić, kojemu ove godine slavimo 100. godišnjicu rođenja za nebo, rodom je sa Slovenskog Krasa, iz mjesta Kobdilj koje pripada župi Štanjel, danas u Koparskoj biskupiji.

Koparska biskupija izrazila je želju pridružiti se ovom svečanom obilježavanju te je stoga u nedjelju 4. listopada, proslava 100. obljetnice rođenja za nebo biskupa Mahnića. U gradiću na brijegu – Štanjelu, u župnoj crkvi sv. Daniela, od kojega i dolazi naziv mjesta: Štanjel, proslavljena je euharistija koju je predvodio koparski biskup mons. Jurij Bizjak u zajedništvu s krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, OFM Cap.

Ova proslava na razini Koparske biskupije, teritorijalno rodne Mahnićeve biskupije, održana je uz sudjelovanje predstavnika Krčke biskupije, u kojoj je Mahnić djelovao kao biskup. Naime, uz Oca biskupa Ivicu, na ovoj proslavi u Štanjelu sudjelovali su postulator kauze za proglašenje blaženim i svetim biskupa Mahnića, vlč. Saša Ilijić, generalni vikar Krčke biskupije, preč. Franjo Velčić, ekonom biskupije, vlč. Anton Depikolozvane, tajnik Krčkog biskupa, vlč. Josip Karabaić te djelatnice Ordinarijata, gđa. Ljubica Kosić i gđica. Irena Žužić. Pristigle vjernike srdačno je prihvatio i izrazio dobrodošlicu vlč. Ciril Cej, župnik u Štanjelu. Usprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19, poštujući epidemiološke mjere na slavlju su sudjelovali vjernici, od najstarijih do najmlađih. Na proslavi je bila prisutna i pranećakinja biskupa Mahnića, gđa. Dora Čehovin Jež i ostali rođaci.

Nakon misnih čitanja u homiliji su se vjernicima obratili oba biskupa na slavlju. Osvrnuvši se na biblijska čitanja, biskup Jurij kazao je: »Dok se danas spominjemo časnog i svetog prelaska iz ovoga života u nebo Sluge Božjega, dolaze mi na misao posljednje riječi iz današnjeg Evanđelja: Kamen koji odbaciše graditelji, postao je kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo, kakvo čudo u našim očima (usp.  Mt 21, 42). U mnogim pogledima možemo lako reći da smo mi Slovenci svojega zemljaka biskupa Mahnića odbacili poput kamena i prognali. A kod naših susjeda Hrvata on je postao zaglavni kamen. Na njemu su se ostvarile riječi Gospodinove: Ja sam trs a vi loze. Tko ostane u meni i ja u njemu, taj donosi obilan rod, jer bez mene ne možete učiniti ništa. Stoga se zahvaljujemo Gospodinu što nam je podario biskupa Antuna Mahnića i našoj braći Hrvatima koji su u njemu prepoznali slugu Božjega i svetoga pastira.«

Biskup Ivica osvrnuo se više na život i značaj sluge Božjega biskupa Mahnića. Objasnio je kako u Krčkoj biskupiji slavimo 100. godišnjicu smrti biskupa Mahnića pod vidom 100. obljetnice rođenja za nebo i pod geslom Više svjetla.»Zašto „Više svjetla“? Zato što su Mahnićevi suvremenici sav njegov život i njegovu pisanu riječ doživljavali kao svjetlo koje je svima njima bilo orijentir života.«, kazao je Biskup.

Spomenuo je i svjedočanstvo o. Antuna Alfirevića, DI, Mahnićeva suvremenika, o sluzi Božjemu: » Njegova je čistoća vjere bila svima nama, njegovim suvremenicima i pomagačima, prava luč, koja nam je visoko sjala protiv tame modernog poganstva i natruhe ili „kukolja zloga neprijatelja“.« te » Dr. Antun Mahnić je u svemu bio velikan i uzor svim sadašnjim i budućim pokoljenjima. O svetom Ivanu Krstitelju posvjedoči Krist: „On bijaše svjetiljka, koja je gorjela i svijetlila“ (Iv 3,35). I Mahnić je žarko svjetlo, koje je nama katolicima gorjelo i svijetlilo, a i kroz budućnost će kao luč Božje svjetlosti razgoniti tamu umova i modernog poganstva, i katoličke će vođe ne samo na čas, nego trajno i ustrajno se radovati tom svjetlu.«

Pri kraju homilije biskup Ivica je istaknuo kako je svaki ljudski život isprepleten sa životima drugih osoba, kako na daru života zahvaljujemo našim roditeljima i kako kroz cijeli život mnogi utječu na naše djelovanje te zaključio: »i mi vjerujemo da se sluga Božji biskup Antun Mahnić svojim svetim životom i dubokom kršćanskom duhovnošću i Kristovim evanđeljem, koje je bilo njegova pokretačka snaga, danas o stotoj obljetnici svoga rođenja za nebo ugrađuje u svakog od nas i nastavlja podržavati svjetlo koje je on od Isusa Krista primio i vjerno drugima prenosio.«

Na kraju svečanoga slavlja nazočnima se obratio postulator kauze, vlč. Saša Ilijić: »Ovo obilježavanje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antona Mahniča i ovo naše zajedniško slavlje danas u Štanjelu odraz je da Mahničev rad, trud i duh povezuje naše narode, a posebno naše biskupije i župe. Mahnič nam nije samo važan kao velikan kojega povijest može okarakterizirati na ovaj ili onaj način, on nam je svima važan jer se u svome životu trudio biti svet tj. trudio se živjeti Evanđelje, ljubiti Isusa i Crkvu, graditi zajedništvo na istini (ma koliko ona njega samoga koštala) i biti primjer ljubavi prema braći i sestrama, posebno onima koji su u potrebi. Neka nas  s neba zagovara i neka nam izmoli sveto srce da Evanđelje bude naše životno svijetlo, a mi da promatramo život, ljude i stvarnost oko sebe sa Više svijetla.«

Župa Štanjel ovom je prigodom darovala Postulaturi i Krčkoj biskupiji spomen ploču za grob Sluge Božjega u znak zahvale i molitve. Nakon himna Tebe Boga hvalimo, biskup Ivica darovao je biskupu Bizjaku, župniku Cirilu i Mahnićevoj pranećakinji gđi. Dori Čehovin, portrete sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, rad mlade akademske slikarice iz Čakovca, Eve Vukine.

Po završetku svete mise, svi su se zaputili u rodno selo Sluge Božjega u Kobdilj na blagoslov kapelice Gospe Žalosne koja se nalazi uz Mahnićevu kuću, a koju su za ovu visoku obljetnicu obnovili mještani Kobilja i župe Štanjel.

Saša Ilijić i Josip Karabaić
Foto: Radio Vatikan, Slovenija

Print Friendly, PDF & Email