Pogreb mons. Andrije Depikolozvana

U srijedu 26. kolovoza 2020. u Vrhu, rodnoj župi pokojnika, održana je misa zadušnica i sprovodni obredi mons. Andrije Depikolozvana, svećenika Krčke biskupije, koji je preminuo u petak 21. kolovoza, u 86. godini života i 59 godini svećeništva.Svetu misu  u župnoj crkvi u Vrhu predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji biskupa u miru mons. Valtera Župana i preko četrdeset svećenika i redovnika.

Mons. Petanjak održao je prigodnu propovijed u kojoj je poručio:

U jednoj tvrdnji stoji: »Čovjek živi više od milosrđa nego od zraka.« To nikad nije tako očigledno kao u trenutku smrti. Čovjek ne bi mogao prijeći iz smrti u život, osim po čistom milosrđu Božjem.
Gospodin Bog u svojoj je providnosti odlučio na osobiti način povjeriti svećenicima da budu poslužitelji njegova milosrđa u svijetu. I što je neki svećenik, po Isusovu primjeru, u svome životu više gajio krepost sućutnosti prema ljudima, to je više ljudi približio i doveo k Isusu Kristu. I to će mu se, u času njegova prijelaza s ovog svijeta, stostruko vratiti, jer Isus  je rekao: »Blago milosrdnima: oni će milosrđe zadobiti!« (Mt 5,7).
Milanski kardinal Martini, malo prije svoje smrti, u jednom je intervjuu rekao kako je puno puta prekoravao Gospodina govoreći mu: »Zašto si nam ti koji si umro ostavio u baštinu da i mi moramo umrijeti? Mogao si ti umrijeti i potom  reći: „Sad je dosta. Prijeđimo svi na Zlatnom mostu prema…“ Ali, kasnije je spoznao kako tako ne bi imao prilike učiniti potpuno predanje i prepuštanje u ruke Božje. U trenutku smrti nema drugog izlaza nego potpuno prepuštanje Ocu  i vjera u Kristovo uskrsnuće. Želimo biti s Isusom i tu našu želju iskustveno doživljavamo sklopljenih očiju, poput slijepca, stavljajući se potpuno u njegove ruke. To je taj Zlatni most koji cijelog našeg života stoji pred nama, a ne privlači nas, sve do onog trenutka kad se iznenada nađemo pred njim i tad se krene, bez okretanja unatrag.
Vjerujemo da se pop Andre kao svećenik pripremao za ovaj most i gradio ga zajedno s vjernicima župa u kojima je službovao.
Ovaj naš današnji oproštaj od njega naša je zahvala za njegovo svećeničko služenje i za njega kao osobu koju je ugradio u našu biskupiju. I interijer njegove rodne crkve na čast sv. Mihovilu, svjedok je ljubavi i služenja popa Andra ljudima, posebno župe Vrh u kojoj će njegovo tijelo čekati slavni dan uskrsnuća.
Kad god se opraštamo od naših pokojnika nastojimo iz njihova života izvući neku njihovu prepoznatljivu osobinu koja ih je činila drugačijima od ostalih i po kojima su se kao takvi ugradili u opću povijest svijeta i spasenja. Pokojni pop Andre u svojoj višemjesečnoj bolesti ostavio nam je prekrasan primjer strpljivosti. Dobivao se utisak kao da se bolest ne događa njemu nego nekom drugom, kao da je sve to normalno i naravno i kao što bi rekao mudri Propovjednik: Sve ima svoje vrijeme. Vrijeme hodanja i vrijeme ležanja, vrijeme zdravlja i vrijeme bolesti, vrijeme života i vrijeme smrti. Sve je to za ljude i nijedno vrijeme nije važnije ili dramatičnije od onog drugog. Sve treba sa zahvalnošću primiti iz ruke Božje.
Nije pokazivao nervozu i nezadovoljstvo, niti je svraćao pozornost na sebe. Ništa nije tražio i sa svime je bio zadovoljan, a bolestan prikovan za krevet. To je ono što smo mi vidjeli i čemu se divimo. Je li to sve plod Božje milosti i Božjeg milosrđa ili i njegovog truda i rada na samom sebi, ostaje znano njemu i Bogu.
I mi, svećenička biskupijska obitelj popa Andra osjećamo gubitak jer je danas naš brat prešao u vječnost, ali otvoreni milosrđu Božjem nastavit ćemo poput popa Andra, svatko na svoj način, izgrađivati našu biskupiju da se jednom svi zajedno susretnemo u blaženom zagrljaju Milosrdnog Oca.

Biskup Ivica izrazio je sućut pokojnikovim sestrama i bratu, cjelokupnoj obitelji i rodbini, te svim okupljenim prijateljima.

Na kraju sv. mise vrški župnik mons. Ivan Milovčić zahvalio je na pristiglim izrazima sućuti te izdvojio i pročitao sućut kardinala Josipa Bozanića. Sućut je izrekao i mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije i prepozit Stolnog kaptola u Krku, kojem je pripadao i mons. Depikolozvane. Uime svećenika rodom iz župe Vrh sućut je izrazio mons. Mladen Mrakovčić. Izrazima sućuti pridružio se i mons. Milovčić.

Uslijedili su sprovodni obredi i pokop na vrškom groblju.

 

Print Friendly, PDF & Email