Svetkovina Svetog Kvirina 2013.

“…Živa crkva koja vjerno hoda sa Svetim Ocem…”

U jutarnjim satima, u prostorima Biskupskog dvora u Krku, održana je sjednica biskupa Riječke metropolije.

U poslijepodnevnim satima Apostolski je Nuncij u pratnji biskupa mons. Valtera Župana, biskupijskog kancelara preč. Franju Velčića i krčkog župnika vlč. Antona Valkovića razgledao Biskupski dvor, kompleks krčke katedrale, sakralnu zbirku u crkvi sv. Kvirina te Frankopanski kaštel. U 17 sati mons. Alessandro D’Errico sastao se u dvorani Biskupskog dvora sa svećenicima i redovnicima Krčke biskupije.
U 19 sati uslijedio je vrhunac proslave, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio Apostolski nuncij, a na kojem su suslavili i okupljeni biskupi i svećenici.
Kratkim pozdravnim govorom počasnim se gostima, ponajprije Apostolskom nunciju i subraći biskupima, Generalnom tajniku HBK, te svim okupljenim svećenicima i redovnicima, predstavnicima gradskih i općinskih vlasti kao i svim prisutnim vjernicima obratio biskup domaćin mons. Župan i zahvalio svima na odazivu.
Homiliju je održao gospićko – senjski biskup mons. Mile Bogović. Mons. Bogović istaknuo je važnost ispravnog shvaćanja križa i mučeništva u kršćanstvu. Mučenici se gledaju kao pobjednici a ne poraženi, a raspeti Krist na križu ne donosi poniženje ljudskosti već uzdignuće čovječanstva, jer je unatoč proživljavanju tolike muke i mržnje zadržao neizmjernu ljubav i želju da spasi čovjeka, predajući se s potpunim povjerenjem svom nebeskom Ocu. Mučenike slavimo upravo zbog njihovog vrsnog nasljedovanja Krista u trpljenju i smrti, prepoznate kao pobjednike unatoč njihovom velikom poniženju. Objasnio je zatim povijesni kontekst Kvirinova mučeništva, vrijeme progonstava za vladavine cara Dioklecijana, ali i odluku cara Konstantina da 313. proglasi Milanski edikt kojim kršćanima osigurava vjersku slobodu, a od kojeg je upravo prošlo 1700 godina. Bio je to trenutak promjene shvaćanja križa, od simbola patnje do simbola pobjede. Podsjetio je i na poziv pape Ivana Pavla II. da svaki narod savjesno popiše svoje mučenike u kojima je vidio spasenje narodâ. Prava pobjeda naroda dolazi u znaku križa, a ne tako često raširenog krivog shvaćanja slobode.
Pri kraju euharistijskog slavlja generalni vikar mons. Slavko Zec predao je Apostolskom Nunciju simboličan poklon, reljef koji prikazuje starodrevni lik sv. Kvirina.
Mons. Alessandro D’Errico zahvalio je za primljeni dar, za euharistijsko slavlje i cjelokupno gostoprimstvo. Apostolski je nuncij također rekao da mu se ovom prigodom potvrdilo ono što je otprije znao: da Krčka biskupija nije velika, ali da je živa Crkva koja vjerno hoda sa Svetim Ocem, u zajedništvu sa hrvatskim biskupima, Crkva koja hoda slušajući i gledajući znakove ovoga vremena. Istaknuo je i tolike svećenike koje Krčka biskupija daje za važne službe izvan svog teritorija. Izrazio je radost što je ovom prilikom pobliže upoznao lik sv. Kvirina, biskupa i mučenika. Na kraju je prisutnima podijelio apostolski blagoslov.
I. Ž.

Print Friendly, PDF & Email