U Cresu održan tradicionalni susret mladih povodom spomendana sv. Ivana don Bosca

Župa Cres organizirala je 27. siječnja tradicionalni susret mladih o spomendanu sv. Ivana don Bosca. Na sličan način mladi se u Cresu okupljaju već više od šest desetljeća. U početku su se na taj dan okupljali mladići s područja župe Cres, kasnije su se susretu priključile i djevojke s otoka, a u novije vrijeme to je postao susret mladih iz cijele Krčke biskupije. Ove se godine u creskoj župnoj crkvi Sv. Marije Velike okupilo gotovo 200 mladića i djevojaka s otoka Cresa, Lošinja, Krka, Paga i Raba, a tema susreta bila je „Hoćeš li se javiti?” Plakat kojim su mladi pozivani na susret prikazivao je ekran mobitela na kojem se vidi da je pozivatelj Bog i nude se dvije opcije – odgovoriti na poziv ili ga odbiti.

O odgovaranju na Božji poziv govorio je na samom početku susreta salezijanac don David Leskovar tijekom pokorničkog bogoslužja s euharistijskim klanjanjem, a potom i krčki biskup Ivica Petanjak, koji je predvodio misu zajedno s još 16 svećenika koji su dopratili mlade iz svojih župa.

„Jutros sam primio poruku WhattsApp-om sa željom ‘Neka te mladi obogate!’ Kad si s mladima uvijek stječeš novo bogatstvo jer mladi čovjek uvijek ima nove ideje i nove poglede na svijet koji se često ne uklapaju u svijet starih. Ponekad im dignete šećer ili tlak, ali stari vole biti s mladima, jer gdje su mladi uvijek se nešto događa”, rekao je biskup Petanjak, pozdravljajući na početku sve okupljene.

U propovijedi je govorio o pozivu, prije svega o duhovnom pozivu i odgovaranju na njega. „Da bi čovjek mogao čuti Božji poziv mora se obratiti, mora promijeniti svoj način života. Obraćenje je vrlo zahtjevno, to je mijenjanje mentalnog sklopa. Svi mi imamo neke običaje i navike, a obraćenjem čovjek na sve to počinje drukčije gledati, drukčije se ponašati”, rekao je na početku biskup Petanjak.

U nastavku propovijedi objasnio je poziv Samuelu u Starom zavjetu i kako je Isus pozivao svoje učenike koji su već imali svoja zvanja i zanimanja, ali su sve ostavili i pošli za Isusom. „Moraš ostaviti ono što te do tada okupiralo da bi mogao slijediti Isusa”, naglasio je biskup. Propovijed je zaključio porukom: „Htio bih da se nakon ovog susreta i nakon Godine duhovnih zvanja u našoj biskupiji Riječka bogoslovija napuni svećeničkim kandidatima, ali sam realist pa bih volio da svi vi koji ste se ovdje okupili molite za sebe i jedni za druge da vam Bog prosvijetli pamet i da odaberete onaj put po kojem ćete se posvetiti, onaj put i ono zvanje u kojem ćete moći dati najviše od sebe, gdje ćete biti sretni vi i oni s kojima budete živjeli. Kao Crkva moramo biti u različitim pozivima i različitim zvanjima obogaćenje jedni drugima.”

Na kraju mise krčki biskup blagoslovio je krunice-narukvice koje su izradili mladi Cresani, a svi sudionici susreta dobili su ih kao uspomenu na ovo druženje. Potom su se mladi u procesiji ulicama grada Cresa uputili do osnovne škole gdje je priređen zajednički ručak te je uslijedio popodnevni dio programa.

Don David Leskovar ukratko je upoznao mlade sa životom don Bosca i govorio o ljepoti svećeništva, no mladima je objasnio da Bog ne želi da svi postanu fratri ili časne sestre, ali želi da budu sveti. „Sad je prava prilika da se odlučite biti sveti, da se potrudite biti sretni. Veselite se, pjevajte i radujte jer prvi znak svetosti je biti sretan”, poručio je mladima don David.

O svom duhovnom pozivu govorile su redovnice s. Ida Malnar i s. Branka Plenča, a o obiteljskom pozivu Dario Perković iz Rijeke. Tijekom popodnevnog dijela susreta izlaganja govornika izmjenjivala su se sa zabavnim igrama, pjesmom i plesom, a mladi Cresa izveli su skeč „Creski duhovni trač” koji na duhovit način prikazuje jedan prosječan dan.

Tekst i foto: Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email