U Cresu otvorena izložba povijesnog crkvenog tekstila

U petak, 6. srpnja, u Creskom muzeju je otvorena Izložba „Svile iz sakristije – povijesni tekstil u crkvama Creskog dekanata“ koja po prvi put javnosti predstavlja najvrijednije tekstilne predmete koji su se nekada koristili u liturgiji. Autorica izložbe i pratećeg kataloga je dr. Silvija Banić, kustosica za tekstil (prije 1800.) u Victoria and Albert Museumu u Londonu, a izložbu su postavili djelatnici Creskog muzeja.

Dr. Banić je 2017. godine predstavila dio svojih ranijih istraživanja povijesnih tekstila iz župne crkve i franjevačkog samostana u Cresu, a potom je, na prijedlog ravnateljice Creskog muzeja Jelene Dunato, provedeno terensko istraživanje i u ostalim crkvama na području Creskog dekanata. Tom su prigodom vrijedni primjerci povijesnih tekstila pronađeni u Belom, Orlecu i Lubenicama, te u samostanu benediktinki u Cresu. Dio misnog ruha već je upisan u Registar kulturnih dobara RH, a za očekivati je da će to biti učinjeno i s ostalim tekstilima.

Na otvorenju izložbe publici su se obratili ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato i generalni vikar Krčke biskupije dr. Franjo Velčić.
„Ovdje su izloženi predmeti kojima je teško odrediti vrijednost, ali puno govori podatak da najstarija izložena misnica datira iz 16. stoljeća. Ovo je jedna od najzahtjevnijih i logistički najtežih izložbi Creskog muzeja, rekla je Dunato te se zahvalila svima koji su sudjelovali u postavljanju izložbe i pripremi kataloga. „Ove izložbe ne bi bilo bez svih župnika i sakristana koji su nam otvorili sakristije, te se svima zahvaljujem kao i Krčkoj biskupiji, konzervatorima i restauratorima koji su omogućili da izložimo ove predmete“, zaključila je ravnateljica Dunato.

Dr. Velčić u svojem je izlaganju obrazložio liturgijske boje, te naglasio da izloženo ruho više nije u redovnoj upotrebi, već je nerijetko bilo ostavljeno negdje u ladicama u neadekvatnim uvjetima. Podsjetio je da je tijekom Srednjeg vijeka u Cresu postojala manufaktura svile, dok su se benediktinke bavile čipkom.
„Predmeti su ovo koji do sada nisu bili dovoljno cijenjeni, čak ni u crkvenim redovima, pa će veliki uspjeh ove izložbe biti ako pobudi svijest kod svećenika i ljudi vezanih uz Crkvu o vrijednosti, povijesnoj i umjetničkoj, ovih predmeta. Zahvaljujući ovoj izložbi možemo novim okom gledati nešto što nam je već bilo poznato, ali je bilo skriveno, pa neka ona bude poticaj i podstrek svima za traženje i čuvanje sličnih predmeta, zaključio je dr. Velčić.
Na izložbi se može se vidjeti 17 misnica, dva humerala, te jedna dalmatika i velum za kalež, a prati je katalog u kojem su detaljno obrađena 32 predmeta. U uvodnom tekstu dr. Banić navodi da su „predmeti od povijesnih tekstila, među kojima važnošću i brojem prevladavaju oni vjerske namjene, važan doprinos bogatstvu i raznovrsnosti umjetničkog naslijeđa u Hrvatskoj“. U nastavku obrazlaže kako je većina tekstila kroz protekla stoljeća nestala, ali ističe da je „sretna okolnost da se u crkvama na području današnje Krčke biskupije uspjela očuvati znatna količina povijesnog misnog ruha i drugih liturgijskih predmeta“. Na kraju zaključuje: „Ova se izložba, kao i pripadajući katalog, priređuje ne bi li se pridonijelo sprječavanju budućeg osipanja ovog dijela creske baštine, s nadom da će pobuditi ne samo znatiželju, interes i divljenje nego i odlučno nastojanje da se povijesne svile u sakristijama na otoku nastave čuvati s pažnjom koju zaslužuju“.

Umjetnine izložene u Creskom muzeju mogu se pogledati do 15. listopada, a posudili su ih Samostan sv. Frane i Župa sv. Marije Velike iz Cresa, Župa sv. Antuna opata iz Orleca, Župa sv. Marije iz Lubenica i Župa sv. Antuna opata iz Belog.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email