U Rabu proslavljen zavjetni blagdan Križi

U nedjelju 30. 4. 2023. proslavljena je svetkovina Križi koja tradicionalno okuplja vjernike cijelog otoka Raba već dugi niz godina. Župljani svih mjesta na otoku Rabu uputili su se u svojim molitvama i pjesmama u stari grad Rab, podno zvonika koji neumorno stoljećima stoje, proslaviti ovu drevnu svetkovinu koja živi i danas.

Vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije okupili su se ispred crkve sv. Andrije apostola gdje časne sestre Benediktinke čuvaju i utječu se u molitvama čudotvornoj Gospi rapskoj još od 16. stoljeća, prema kojoj idu otvorenih srca svi vjernici otoka Raba u procesijama iz svojih župa zajedno sa svećenicima.

Blagdan Križi štuje se na otoku Rabu od 15. stoljeća, kada su se Rabljani utjecali Gospi i Kristu Gospodinu  zbog pojave kuge koja je u to vrijeme bila prisutna na području.

Slika čudotvorne  Gospe rapske boravi u katedrali Uznesenja Marijina čitavi mjesec svibanj kako bi se vjernici otoka Rabu mogli utjecati Gospi za pomoć te da im u srcima usadi vjeru, nadu i ufanje kao što je Gospa svojim zagovorom pomogla i u borbi protiv Kuge u 15. stoljeću.

Misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak uz koncelebraciju svećenika otoka Raba i župnika domaćina mons. Mladena Mrakovčića. Pjevanje je predvodio i animirao župni zbor crkve Uznesenja Marijina. Evanđelje po Ivanu navijestio je župnik crkve Sv. Stjepana u Barbatu vlč. Krunoslav Boras. Homiliju je okupljenim vjernicima uputio biskup krčki Ivica Petanjak.

U homiliji biskup Ivica objasnio je važnost Isusa kao pastira crkve i vjernika. Biskup je istaknuo kako se svake četvrte vazmene Nedjelje slavi Nedjelja Dobrog Pastira. Najstariji lik Isusa Krista potječe iz 3. stoljeća te prikazuje upravo lik Isusa kao dobrog Pastira koji na ramenima nosi ovcu te se taj lik nalazio na kršćanskim sarkofazima. U pismima Starog zavjeta postoji samo jedan jedini pastir a to je Bog, ističe biskup Ivica. Bog je također Kralj te samo On može vladati svojim narodom. Niti jedan čovjek na ovome svijetu nema vlast nad drugim čovjekom, kaže biskup okupljenom mnoštvu.  Isus nije apostolima nikada rekao kako će ih učiniti pastirima, već “ribarima ljudi” te će loviti ljude za spasenje, ističe biskup. Samo je jedan pastir- Isus Krist. Svi vjernici okupili su se zbog Isusa dobrog Pastira prilikom ove svetkovine, spominje biskup u svom obraćanju vjernicima. Isus Krist nikada ne postavlja ograde već lomi ograde, On hoće slobodnoga čovjeka. Želi da čovjek ide za njim, da ga slijedi na životnom putu. Svi vjernici su vratari sami sebi, svih je Bog veoma dobro stvorio i svi su stvoreni na sliku Božju, ističe biskup. Bez obzira jeli čovjek kršćanin ili nije, Bog mu daje spoznaju dobra i zla. Također, Isus nikada nije pitao nikoga kakva  mu je prošlost, nego je opraštao grijehe. Ono što je važno je danas i sutra, što je prošlo to Isus ne gleda. Svaki pomak u životu prema Kristu je novo rođenje. Neka hodočašće koje slavimo učvrsti vjeru da je Isus jedini dobri Pastir, jedini koji se treba nasljedovati, od kojega treba učiti  i  koji nikada neće prevariti, zaključuje svoju homiliju biskup Ivica.

Tekst i foto: JOSIP BADURINA

Print Friendly, PDF & Email