Vlč. Anton Budinić zaređen za svećenika

Tijekom svečanog misnog slavlja u krčkoj katedrali, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2017., polaganjem ruku i posvetnom molitvom krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, đakon Anton Budinić iz Malog Lošinja zaređen je za svećenika Krčke biskupije. U misnom slavlju koncelebrirao je i biskup u miru mons. Valter Župan te šezdeset i četvorica svećenika i redovnika.

Ređenika je predstavila s. Ida Malnar koja je, prije misnog slavlja, predvodila i molitvu Zlatne krunice.

Prvo čitanje pročitala je Ines Beg, psalam su otpjevali bogoslovi Tomislav Končurat i Michael Nikolić, drugo čitanje pročitao je bogoslov Saša Malović, a Evanđelje je navijestio mons. Mladen Mrakovčić, dekan i župnik u Rabu.

U tijek obreda svećeničkog ređenja nazočne je uputio fra Diego Deklić OFM, gvardijan samostana na Košljunu.

Biskup Ivica održao je prigodnu homiliji. Napomenuo je kako smo u svom životu često obilježeni svojim počecima koji daju ton i temelj cjelokupnom životu. I dok nam ti životni počeci bivaju određeni od naših roditelja i okoline, postoje počeci koje također nismo zaslužili i nisu plod naših promišljanja i odabira, ali jesu našeg pristanka. „Te početke zovemo milosnima i spasonosnima i ti počeci mogu popraviti i promijeniti sve one ljudske mane i pogreške, samo ako mi to želimo. Svatko dobiva mogućnost novog početka i sve one rane koliko god bile teške, duboke i krvave mogu prerasti u znakove i obilježja spasenja i proslave. Mogu postati slavne rane, spasonosne rane, ozdraviteljske rane.“

Novi početak koji im je dao sam Isus Krist, ističe krčki biskup, povezuje i apostole Petra i Pavla, inače toliko različite i nespojive. „On im daje novi početak pozivom da ga slijede i to kad su već u zreloj dobi, kad su već imali svoje planove i putove, kad nisu razmišljali ni o kakvom novom početku.“ „Poziv je početak upoznavanja samoga sebe i rasta koji neminovno prolazi kroz sve moguće vrste problema, kriza, patnji, nedoumica, pitanja… koje jednim imenom zovemo križ“, pojašnjava biskup.

Osim što ih poziva, Isus se svojim učenicima i objavljuje. Ali otajstvo osobe Isusa Krista ostaje učenicima i narodu nedohvatljivo. Oni ga promatraju kao jednog od proroka, jednog od mnogih i tu je njihova najveća pogreška. „Isus nije jedan od mnogih. Isus je jedini. Isus je Mesija, Spasitelj, Pomazanik, Krist, Sin Boga živoga, kako jedino točno reče Petar apostol. On je Predodređeni Spasitelj kojeg narod čeka, makar ga čeka i očekuje da bude Mesija na potpuno drugačiji nego što će to Isus biti. (…) Zato je vrijeme oko blagdana svetog Petra i Pavla osobito pogodno za ređenje novih svećeničkih kandidata. Redi se za svećenika onaj tko je u Isusu Kristu prepoznao jedinog Mesiju. Tko je shvatio da Isus Krist nije jedan od mnogih, nego je Jedini. Da se Isus ne može ni sa kime uspoređivati. Da mu mnogi mogu biti slični, ali ne jednaki. Da je Isus Krist onaj za kojeg se isplati i u XXI. stoljeću sve ostaviti i poći za njim“ napominje biskup. Ova svetkovina i ovo svećeničko ređenje poziv je svakom svećeniku da obnovi svoj mladomisnički žar i zanos i da Isusa ponovno stavi u središte svog života.

Mladomisniku je biskup Ivica rekao: „Dragi Antone! Stojiš na početku svoga definitivnog opredjeljenja za Isusa Krista. Samo ti znaš kako te je Isus Krist pridobio za sebe. Sad počinje put koji je samo Bogu poznat. Ako želiš na tom putu ostati i ustrajati čvrsto stisni Isusovu ruku i ne ispuštaj je što god da ti se dogodi u životu. Morat ćeš poput svih nas i poput velikih proroka i apostola proći mnoga pročišćenja i mnoge izazove, ali zapamti jedno: Isus Krist jedini daje ono što obećava. Neka ti se zauvijek u svijest i pamet usiječe te tri riječi: Isus Krist jedini. Neka ti one budu vodilja i nikada Isusa Krista ne moj pomiješati i pobrkati s onim i onima što je s njim ne spojivo. Amen.“

Nakon homilije, na đakona, prostrtog pred oltarom, zazvan je zagovor Svih svetih. Litanije su otpjevali vlč. Silvio Španjić i vlč. Božidar Volarić Uslijedilo je polaganje ruku, prvo biskupa ordinarija Ivice, zatim biskupa u miru Valtera te potom svih prisutnih svećenika, izricanje molitve ređenja, odijevanje novozaređenog svećenika u misno ruho, pomazivanje njegovih dlanova te predavanje euharistijskih darova. Potom se novozaređeni svećenik Anton pridružio biskupu i ostalim koncelebrantima u slavljenju euharistije.

Na kraju misnog slavlja biskup Ivica zahvalio se rektoru i odgojiteljima u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci te svima koji su doprinijeli ovom slavlju a zatim i čestitao vlč. Antonu i njegovim roditeljima i obitelji. Čestitke biskupu i vlč. Antonu u ime mladih izrekao je Paolo Kaštelan iz Cresa, a uručeno im je i cvijeće.

Pjevanje na misnom slavlju predodio je krčki katedralni zbor, a pjesmu mladomisniku otpjevao je i Dječji zbor iz Krka “Kapljice”.

Krčka katedrala tako je još jednom okupila vjernike sa svih naših otoka Krčke biskupije koji su  radosno dočekali i molitvom podržali svog novog svećenika.

Fotogalerija

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Gilbert Hofmann

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email