Završio susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata

Domaćin ovogodišnjeg susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata bila je Krčka biskupija na čelu s biskupom lvicom Petanjkom, OFM Cap.

Na susretu je sudjelovalo 16 misionarki i misionara, povjerenici za misije iz svih biskupija Hrvatske te Bosne i Hercegovine i Crne Gore, nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela, s. Ivana Margarin u Hrvatskoj te mons. Luka Tunjić iz BIH, djelatnici misijskih središnjica, a na čelu sa mons. Ivanom Štironjom, porečkim i pulskim biskupom, predsjednikom Vijeća za misije pri HBK. Susret je održan od 29. lipnja do 3. srpnja 2024. u franjevačkom samostanu na Košljunu, mirnom otočiću izuzetne prirodne ljepote.

Susreti misionara uvijek su vrlo zanimljivi, prepuni različitih iskustava i životnih priča, ponekad vrlo potresnih. I ovaj, 34. po redu susret misionara obilovao je radošću, zajedništvom i onom osobitom povezanošću ljudi koji dijele isto poslanje.

Susret je započeo u subotu misnim slavljem u samostanskoj crkvi Navještenja Marijina koje je predvodio povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ante Šiško, u koncelebraciji s drugim pristiglim svećenicima i redovnicima.

U nedjelju su misionari obilazili župe otoka Krka, Raba i Cresa te na čak 16 župa sudjelovali u nedjeljnim misnim slavljima na kojima su svjedočenjem nastojali prenijeti dio svog misionarskog života i djelovanja.

Tijekom radnog dijela susreta misionari i misionarke međusobno su podijelili iskustva o (ne)prilikama i poteškoćama na koje u svom poslanju nailaze te projektima na kojima trenutno rade. Imali su priliku čuti raznolika iskustva te upoznati život navjestitelja Radosne vijesti na različitim kontinentima. Svugdje Gospodin čini čudesa i po ljudskim rukama iskazuje ljubav najpotrebnijima. Poslije podne su se uputili na otok Krk gdje su najprije razgledali krčku prvostolnicu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom u toj prelijepoj katedrali slavili svetu misu.

Posljednjeg dana susreta, u utorak, upriličen je hodočasničko-studijski dan tijekom kojeg su sudionici obišli Jurandvor i crkvicu sv. Lucije u kojoj se čuva replika znamenite Baščanske ploče te su upoznali glagoljašku i vjersku baštinu, osobito u nastavku obilaska prema Vrbniku, gdje je vrbnički župnik progovorio o glagoljaškim misalima i brevijarima koji se tamo čuvaju.

Put se nastavio kroz otok Cres prema Malom Lošinju uz stručno vodstvo povjesničara i  generalnog vikara mons. Franje Velčića. U popodnevnim satima uslijedilo je svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Malom Lošinju, a zatim druženje u župnoj dvorani koje je pripremio župnik Robert Zubović u zajedništvu sa župnim suradnicima.

Svi su sudionici primili i prigodni dar kao spomen na ovaj susret i otoke s njihovim posebnostima. Sudionici su imali prilike upoznati skoro sve otoke Krčke biskupije, njihovu ljepotu, povijest i baštinu, ali ujedno su i sami djelomično iskusili sve poteškoće otočnog pastorala, osobito prometne povezanosti i ovisnost o trajektima te vremenskim (ne)prilikama života na moru.

s. Mirabilis Višić
vlč. Božidar Volarić

Fotografije: PMD, I. Žužić

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email