Euharistijsko slavlje okupljenih misionara u krčkoj katedrali

Misionari i misionarke, te biskupijski ravnatelji PMD u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, predvođeni mons. Ivanom Štironjom, predsjednikom Vijeća za misije HBK, okupljeni na godišnjem susretu koji se od 29. lipnja do 3. srpnja odvija na području Krčke biskupije, u ponedjeljak 1. srpnja, slavili su u krčkoj katedrali misno slavlje. Na svetoj misi, kao i na cijelom susretu, sudjelovao je i biskup domaćin mons. Ivica Petanjak.

Misno slavlje predvodio je mons. Štironja, a propovijedao je vlč. Luka Pranjić, istarski svećenik, misionar u Ekvadoru.

Na početku misnog slavlja, mons. Petanjak, pozdravio je okupljene, nazvavši misionare kremom – najizvrsnijim dijelom Crkve jer je njihova služba „doslovno življenje Kristova evanđelja“, bez nagodbe i prilagođavanja. Izrazio je radost što se njihov susret odvija upravo u Krčkoj biskupiju, za koju je ovo „milosni i blagoslovljeni pohod“. Okupljenim vjernicima preporučio je da podrže misionare u njihov službi i mole za njih.

Uslijedilo je predstavljanje misionarki i misionara, a zatim je mons. Štironja započeo euharistijsko slavlje. „Sveta misa je zahvala i zato zahvalimo Gospodinu za sve misionare i misionarke, kao i za sve one kojima su poslani“. Spomenuo se i pokojnih misionara te prijatelja misija.

Oslanjajući se na pročitano Evanđelje (Mt 8, 18-22), vlč. Pranjić u propovijedi je rekao: „Isus pismoznancu koji mu pristupa i koji želi biti njegov učenik objašnjava što znači slijediti ga. Ruši njegovu ideju o tome što znači biti učenik. To ne znači biti dio Isusove škole već živjeti to što Isus živi. Kršćani nisu pozvani biti sljedbenici učenja, nauke pa ni osobe Isusa Krista, već njegovi nasljedovatelji. Živjeti kao što je on živio te biti poslužitelji. Biti poslužitelj znači nositi i pronositi nešto od samog Isusa, a to je njegovo Evanđelje.“ Vlč. Pranjić pozvao je sve da budu misionari, ne tako da napuste svoj kraj, već da izađu iz svojih zatvorenosti, komotnosti, samodostatnosti i postanu Isusovi nasljedovatelji i poslužitelji.

Nakon misnog slavlja, druženje se nastavilo u Biskupskom domu.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email