300. obljetnica Župe sv. Ivana Krstitelja u Loparu

300 godina zupe Lopar (1)Povodom obilježavanja 300. obljetnice postojanja Župe sv. Ivana Krstitelja u Loparu biskup Ivica Petanjak nazočio je u subotu 3. listopada svečanoj akademiji i promociji spomen-knjige 300 godina Župe sv. Ivana Krstitelja u Loparu.

Svečana akademija otvorena je pozdravnim govorom vlč. Frana Brozića, župnika domaćina, te načelnika općine Lopar gosp. Alena Andreškića. Uslijedilo je predavanje sveučilišne profesorice Saše Potočnjak s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci koja je govorila o osnivanju i počecima Župe sv. Ivana Krstitelja, ali se osvrnula i na druge zanimljivosti iz povijesti Lopara poput glagoljaštva. Profesorica Barbara Španjol-Pandelo s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci potom je govorila o reljefu iz crkve Rođenja Marijina uz koje se veže loparsko štovanje Male Gospe. Izlaganje o kulturnoj baštini Lopara održao je Miljenko Domijan, dugogodišnji glavni konzervator Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture RH. Na kraju se prisutnima obratio i biskup Ivica Petanjak koji se osvrnuo na izlaganja te priklonio određenim interpretacijama, čime je pridobio simpatije i župljana i predavača.

U nedjelju, 4. listopada, biskup Ivica Petanjak u zajedništvu sa svećenicima predvodio je misno slavlje proslave 300. obljetnice župe. Nakon svete mise blagoslovio je kip zaštitnika župe sv. Ivana Krstitelja, kojega je izradio akademski kipar Vid Vučak. Uslijedio je kulturno-umjetnički program.

Saša Ilijić

Print Friendly, PDF & Email