Proslavljen dan župe Risika

Proslava u Risiki (2)U srijedu, 30. rujna 2015. biskup Ivica Petanjak predvodio je svečano misno slavlje u župi Risika povodom svetkovine sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika te župe. Tom su prigodom obilježena još dva važna događaja za Risiku: 75. obljetnica posvete crkve sv. Jeronima i 100. obljetnica djelovanja Riječke Majke s. Marije Krucifikse Kozulić u Risiki. Naime, službenica je Božja zbog političkih prilika svoga vremena morala napustiti matičnu kuću u Rijeci te je došla u Risiku 1915. godine i tu otvorila prvu filijalu zajednice. U Risiki je otvorila i sirotište sv. Josipa te okupila siromašnu djecu, brinula se o njima i nedjeljom im držala vjeronauk. Tadašnji krčki biskup Antun Mahnić sakupljao je hranu za odraslo stanovništvo, a Marija Krucifiksa za dječicu. Za oboje je pokrenut postupak za proglašenje svetima.

Bio je ovo i prvi posjet biskupa Ivice ovoj župi. U prigodnoj propovijedi on je, govoreći o sv. Jeronimu, istaknuo kako je riječ o svecu polemičaru koji je volio raspravljati. Svadljiv i žestoke naravi, imao je dvije velike ljubavi: monaški život i Sveto pismo. Jedna od njegovih poruka bila je da ako čovjek traži samoću, treba moliti, a molitva traži čitanje Svetoga pisma. Naglašavao je kako treba voljeti Sveto pismo – čitati ga, prodrijeti u duh Svetoga pisma i studirati ga.
Zaključujući propovijed krčki je biskup istaknuo tri majčinske kreposti koje je su resile Mariju Krucifiksu Kozulić: briga, ljubav i skrb za malene. Ukazao je, također, i na neke zajedničke karakteristike biskupa Mahnića i sv. Jeronima.

Proslava u Risiki (1)

Na misnom slavlju sudjelovalo je 13 svećenika, zatim sestre Družbe Presvetog Srca Isusova, predvođene vrhovnom glavaricom s. Nives Stubičar, i domaći župljani Risike, kao i iseljenici u posjetu svojoj rodnoj župi.
Nakon mise, biskupu se u ime župljana Risike obratila djevojčica Viktorija i uručila mu cvijeće i prigodni dar, a u ime sestara Presvetog Srca Isusova biskupu i svima prisutnima obratila se vrhovna glavarica s. Nives Stubičar i sa s. Dobroslavom Mlakić, postulatoricom kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, biskupu darovala sliku utemeljiteljice Družbe.
Biskup je zatim otkrio i blagoslovio spomen-ploču posvećenu službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić.

Otkrivanje spomen ploče

Saša Ilijić

Print Friendly, PDF & Email