50. obljetnica sestara franjevki u Novalji

Sestre u Novalji-ikU župi sv. Katarine u Novalji 10. listopada 2015. Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika proslavile su 50. obljetnicu prisutnosti. Svečano slavlje u župnoj crkvi sv. Katarine u Novalji predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak u koncelebraciji sa velikim brojem svećenika (koji su pastoralno djelovali u Novalji i svećenicima, Novaljcima, koji su sa sestrama povezani svojim porijeklom iz Novalje.)
U svojoj propovjedi biskup je naglasio važnost i dragocjenost malih, sitnih i nezamjetnih stvari, koje su često temelj svemu što je veliko i značajno. Govoreći o dolasku sestara, i pedeset godina prisutnosti u ovom mjestu, ”Vjerujem da govorimo upravo o takvoj tihoj, ponekad i nezamjetnoj prisutnosti i djelovanju sestara koju možda i ne primijetite, ali ne daj Bože da ih izgubite, onda biste primijetili koliko fale” rekao je biskup. U tom smislu, dodao je, ”Želimo zahvaliti Gospodinu Bogu za sve ono malo što je posijano u ovoj župi i što se razraslo ili što se treba razrasti po njihovu djelovanju. Zahvaljujemo za prisutnost onih prvih sestara koje su se odvažile i došle ovdje kao i za sve sestre koje su djelovale ili djeluju nakon njih, jer po svakoj od njih Bog je na svoj način djelovao”.
Iako je ovo bio prvi posjet biskupa Ivice župi i crkvi sv. Katarine u Novalji, on je svojom jednostavnošću, koja je ostala ista i u franjevaštvu i u biskupstvu, ugodno iznenadio i obradovao sestre neslužbenim i bratskim posjetom u samostanu sv. Josipa u Novalji.

Novaljci svojim sestrama – ”svojim časnamin”
Svečanom slavlju prethodila je dvodnevna priprava koja je započela u četvrtak 8. listopada u župnoj crkvi. Župnik vlč. don Josip Kosić predvodio je večernju sv. misu u koncelebraciji sa župnim vikarom don Denisom Žuškinom koji je propovijedao. Nakon mise uslijedilo je molitveno bdijenje: ”Zahvalne, živeći radosno, s nadom gledamo u budućnost.” Bdijenje su pripremile i u zajedništvu sa svećenicima i mnoštvom vjernika molile sestre franjevke.
Sljedeće večeri, 9. listopada, večernju sv. Misu predvodio je novaljski fratar fra Tomislav Šanko iz Provincije sv. Jeronima, koji je sa sestrama povezan, kako sam reče, i po Novalji i po franjevaštvu. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika koji su se već okupljali za svečano slavlje.
Nakon sv. Mise u župnom pastoralnom centru održan je prigodni program prisjećanja pedeset godišnje prisutnosti sestara u župi sv. Katarine u Novalji.
Program je moderirao vlč. Anton Šuljić iz Novalje koji je sudjelovao i u pripremi ovog programa koji je nazvan: ”Novaljci svojim sestrama – svojim časnamin”.
Povijest Družbe sestara franjevki i njihove pedeset godišnje prisutnosti u Novalji, u kratkom izlaganju predstavila je s. Katica Dabo. Njeno izlaganje obogaćeno je kratkim video prilogom koje je pripremio gosp. Nadio Kralj. Svoje iskustvo suživota i suradnje sa sestrama, svjedočili su gosp. Milka Ricov, predsjednica Trećeg franjevačkog reda u Novalji, gosp. Aleksij Škunca, ravnatelj Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Novalji i vlč. don Anton Peranić, Novaljac, predstojnik Katehetskog ureda krčke biskupije. Ovaj večernji program svojim pjevanjem obogatile su i novaljske klape: ženska klapa ”Murtelice” i muška klapa ”Navalia”.
Sestre su, na kraju Novaljcima zahvalile franjevačkom pjesmom: ”Bratu Franji iz Asiza”.
U prigodi ove proslave svi Novaljci su iskazali svoju veliku zahvalnost i poštovanje sestrama. Zato smo i mi sestre neizmjerno zahvalne Bogu i svima što nam je dopustio da u Novalji živimo i djelujemo, stvarajući i vlastitu redovničku tradiciju zbližavajući se s ljudima, dijeleći radost i tegobe života.
Slavlje jubileja prigoda je da čovjek zastane i želi obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja. ”Radost posvećenih, radost je Božjeg izabranja”, podsjetio nas je i papa Franjo u ovoj Godini posvećenog života. Upravo zato sestre su ovo radosno slavlje željele podijeliti sa svima vama.
”Svaki čovjek, vjernik je biće slavlja i radosti, jer u njegovoj sredini neprestano prebiva Bog koji ga pohađa i obasjava njegovo lice radošću”. Zahvaljujući Bogu za proteklih pedeset godina u Novalji prisjećamo se i proročkih riječi sada već svetoga Ivana Pavla II: ”Vi nemate samo slavnu povijest koje se treba sjećati i koju treba pripovijedati, nego veliku povijest koju treba izgraditi! Gledajte u budućnost, u koju vas šalje Duh da s vama učini još velikih stvari”.
Naša nada se doista ne temelji na mudrosti ljudskoj, brojevima ili djelima, nego na ”Onome kojemu ništa nije nemoguće” (Lk 1,37), na Onome koji prebiva među nama i hoda s nama na svim našim putovima da nas dovede zauvijek k sebi. S tom nadom i povjerenjem gledamo u budućnost.
Dao Gospodin da naša nada u suživotu s vama i potpomognuta Božjom milošću i vašim molitvama, dragi Novaljci, urodi plodom novih duhovnih zvanja. 

Sestre Franjevke sa Danača

Print Friendly, PDF & Email