Dio hodočasnika na Trsat slavio hodočasničku Euharistiju u krčkoj Katedrali

Ono što se je dogodilo u nedjelju, 11. listopada 2015. godine, vjerojatno nije zabilježeno dulji niz godina. Naime, svi mi s otoka Krka koji smo na hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj odlučili poći organizirano autobusima, zbog jake bure, nismo mogli proći. Na benzinskoj stanici preko mosta, morali smo se okrenuti i vratiti u Krk. Putem smo čuli lijepu vijest da će za sve nas naš biskup u miru mons. Valter Župan koji se je također bio zaputio kao hodočasni

k Majci Božjoj Trsatskoj, slaviti misno slavlje u krčkoj Katedrali. Možda se i nije tako skoro dogodilo da se katedrala napuni dva puta u dva sata, jer je neposredno prije „biskupijske“ mise u 11,00 sati u njoj bila župna misa. Pjevanje je preuzeo župni zbor iz Omišlja pod ravnanjem s. Valentine Marinović i Luke Španjića za orguljama. Uz oca Biskupa koncelebriralo je 14 svećenika otoka Krka, jer su, kako smo saznali Creski i Lošinjski autobusi preko Brestove ipak stigli na Trsat. Novalja i Rab, ove su nam se godine pridružili u duhu.

20151011_120144Iako mons. Valter Župan toga dana nije ni planirao ni napisao propovijed, njegove tople i poticajne riječi zasigurno su dirnule svako srce. Govorio nam je o važnosti obitelji u ovo naše vrijeme, jer se nikada prije nisu događale dvije biskupske sinode u Rimu na istu temu, a prošlogodišnja izvanredna, kao i ovogodišnja redovna Sinoda bave se životom današnjih obitelji. Iznio je nekoliko p

rimjera koji su upečatljivo govorili o obiteljskoj krizi. Naime u jednoj župi u kojoj je službovao bilo je pet popravnih domova u kojima su bila uglavnom djeca iz problematičnih obitelji ili djeca bez roditelja, tj. oni čija je zapuštenost stvorila brojne probleme u društvu. Spomenuo je i suvremene prilike obiteljskog života u kojima muž i žena drže svaki svoj novčanik što rječito govori o obiteljskoj krizi. Pomanjkanje vjerskog odgoja također je veliki problem. Od ove godine na otoku Krku vjerski se odgoj više ne može provoditi u predškolskim ustanovama, a mogli bismo očekivati da će se isto u dogledno vrijeme dogoditi i u školama. U takvim kriznim situacijama obitelji može priteći u pomoć nebeska Majka u čiju čast se slavi i ova sv. misa, no potrebno je da ju prizovemo u pomoć, te zaželimo i dopustimo da nam pomogne. Ispričao je primjer sv. Maksimilijana Kolbea koji je bio vrlo slabog zdravlja, pa kada ga je liječnik pitao da mu objasni kako s takvim zdravljem uspijeva u tolikim pothvatima koje je poduzeo, svetac je samo visoko podignuo svoju krunicu i uskliknuo kako je u njoj sva njegova snaga. Biskup Valter pozvao je sve prisutne da Mariju zazivamo moleći krunicu, ne samo u mjesecu listopadu, nego što češće.

Na kraju mise, okrenut prema glavnom oltaru Majke Božje u Katedrali biskup Valter je predmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj koju svake godine molimo na Trsatu, te je nadodao i molitvu sv. Ivanu Pavlu II., velikom zagovorniku obitelji kod čijeg smo se kipa na povratku s Trsata kod Omišlja trebali zaustaviti.

Mnogi su hodočasnici komentirali kako je ovo bilo vrlo lijepo i svečano slavlje i kako je Trsat bio na neki način prisutan u našoj Katedrali.

Mirjana Žužić

Print Friendly, PDF & Email