Aktualno: U ime obitelji

Brak, kao trajna i vjerna zajednica žene i muškarca koji se vole, je idealno mjesto za rađanje i odgoj djece. Dijete treba i majku i oca.

Brak je dobar i za same bračne drugove jer je u braku puno češća trajna i vjerna ljubav nego u bilo kojoj drugoj životnoj zajednici. Brak i obitelj ujedno predstavljaju preduvjet i temelj uspješnog i zdravog društva.
Referendumsko pitanje „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca“ kao i sama inicijativa dobili su potporu svih većih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Također su se i brojne političke stranke izjasnile da su za to da se u Ustav RH unese ova odredba, a od parlamentarnih stranaka to su HDZ, HSP- dr.AS, HSS i HDSSB, koje su i pozvale svoje članstvo da se uključe volontiranjem ili potpisivanjem zahtjeva za raspisivanje referenduma. I brojne osobe iz javnog života dale su podršku ovoj inicijativi kao npr. Blanka Vlašić i njezin otac Joško Vlašić, Slaven Bilić, Marko Perković Thompson i mnogi drugi.
Prikupljanje potpisa organizirano je od 12. do 26. svibnja 2013. godine ispred vjesrkih objekata i na javnim mjestima. Angažirano je oko 1200 koordinatora i oko 6000 volontera diljem Republike Hrvatske, koji su omogućili da se potpisi mogu sakupljati na više od 2000 mjesta na području Republike Hrvatske.
Tijekom ova dva tjedna volonteri građanske inicijative bili su izloženi vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima, knjige s potpisima bile su trgane, izazvan je požar na mjestu prikupljanja potpisa te je jedna osoba zadobila opekotine, hakirana je internetska stranica. Većina javnih medija i predstavnika vlasti nisu primjereno reagirali niti osudili ove napade i nedemokratsko ponašanje. I brojne udruge civilnog duštva koje se inače u javnosti reklamiraju kao one koje se zalažu za demokraciju i pravo na drugačije mišljenje nisu ovaj put stale u obranu demokracije i prava na slobodu mišljenja. Po tome ispada da se ima pravo na mišljenje jedino ako je ono u skladu s mišljenjem određenih lobija i skupina. A i pojedini predstavnici u vrhu vlasti RH pozivali su građane da ne daju svoj potpis ovoj inicijativi.
Pokazano je da se u Hrvatskoj može postići da se puno različitih ljudi ujedini oko pitanja koje im je važno. Građani različitih vjeroispovjesti i svjetonazora, nacionalnosti i zanimanja i različitih političkih pripadnosti koji žive u svim dijelovima naše lijepe Hrvatske povezali su se oko pitanja da je brak zajednica žene i muškarca i da takva definicija stoji te da treba stajati i u Ustavu RH.
Ciljevi referenduma su: osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca; jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka; zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova; učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu.
Građanska inicijativa „U ime obitelji“ zahvaljuje svim podupirateljima…
…udrugama, pojedincima, vjerskim zajednicama, političkim strankama i svima drugima koji su inicijativu podržali na bilo koji način. Najviše zahvaljuje više od 6000 volontera i 1200 koordinatora bez kojih sve postignuto ne bi bilo moguće. Ujedno, zahvaljuju i hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, dragovoljcima Domovinskog rata, pripadnicima Specijalne policije koji su osiguravali mjesta izjašnjavanja građana nakon napada na volontere. Zahvaljuju javnim osobama koje su i same bile napadane jer su izrazile podršku inicijativi.
Hvala građanima koji su Inicijativu prepoznali kao svoju te uvidjeli da zajedno možemo graditi demokratsko društvo u kojem narod ima pravo reći što želi i za što se zalaže te se njegovo mišljenje, sukladno Ustavu i zakonima RH treba uvažavati..
Još jednom hvala svakom od naših volontera i podupiratelja osobno! Velikodušnost i požrtvovnost svih sudionika Građanske inicijative najbolje pokazuje koliko nam je važno izjašnjavanje građana na referendumu o braku te promicanje braka i obitelji te zaštita djece.
Hvala našim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama na svesrdnoj podršci i pomoći
Hvala i organizatorima ove inicijative na čelu s dr. Željkom Markić koja je uz ostale organizatore hrabro i beskompromisno podnijela brojne napade brojnih javnih medija i vlasti RH.
Referendumom bi se osnažila zakonska zaštita braka, djece i obitelji temeljene na braku, te poslala snažna poruka političarima da je većina hrvatskog naroda spremna stati u obranu temeljnih općeljudskih vrijednosti kao što su brak i obitelj.
Ovo je velika borba oko suštinski važnih pitanja za pojedinca, obitelj, društvo i identitet hrvatskog naroda. Uvjereni smo da ovom akcijom zajednički možemo pozitivno utjecati na društvena kretanja i osigurati zakonska rješenja koja će promovirati i zaštititi djecu, brak i obitelj, te očekujemo od vlasti u Republici Hrvatskoj da će poštovati volju naroda, te da će raspisati referendum u najkraćem mogućem roku, kao i poštivati rezulatte referenduma.
Otac naše književnosti Marko Marulić davno je rekao: „Održavajte sabore, o stvarima općim se savjetujte, po redu, zakonu, po pravdi, iskreno, početno odlučujte. Nikakva strast i mržnja nek dušu vam ne mori, i nepristrano osluhujte savite, ča narod vam ih zbori.“
Šime Paparić, dr. med.

Print Friendly, PDF & Email