Biskup Ivica Petanjak predvodio misu prigodom 43. hodočašća Hrvata u Altötting

Hrvati iz cijele Bavarske u nedjelju 26. lipnja 43. put hodočastili su u marijansko svetište Altötting, udaljeno stotinjak kilometara od Münchena. Tisuće vjernika iz 11 hrvatskih katoličkih zajednica sa područja Bavarske, stiglo je u marijansko svetište Gospe od Altöttinga da bi u zajedničkoj molitvi izrazili zahvalnost Majci Crkve za sve darove i milosti kojima je obdarila hrvatski narod. Skupina hrvatskih hodočasnika iz HKŽ München u Altötting je stigla hodočasteći pješice, dok je druga skupina iz Münchena u Altötting stigla biciklima.

Altotting

U prepunoj bazilici Sv. Anne euharistijsko slavlje u organizaciji HKM-a Regensburg predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a koncelebrirali su fra Boris Čarić, voditelj HKŽ München, vlč. Josip Antonac, voditelj HKM Regensburg, don Mato Križić, voditelj HKM Nürnberg, don Niko Šošić, dušobrižnik iz HKM Nürnberg, fra Vislav Krijan, voditelj HKM Traunreut i đakon Mate Kutleša iz HKŽ München. Misno slavlje počelo je procesijom u kojoj su pored svećenika i biskupa sudjelovali i folkloraši fra Andrija Kačić Miošić iz münchenske župe koji su nosili hrvatsku i bavarsku zastavu, kao i ministranti iz različitih misija i župa.

Krčki biskup u propovijedi osvrnuo se na temu “Marija-Nova žena”. Istaknuo je da Mariju možemo promatrati u odnosu prema Bogu, konkretno prema Isusu Kristu, ali je možemo promatrati i u odnosu prema nama. S prvim čovjekom, a pod tim se misli i na muškarce i žene, čovjek je sebe udaljio od Boga. Neprijateljski se postavio prema Bogu, želeći prisvojiti nešto što njemu ne pripada. Čovjek bez obzira koliko velik i svet bio, ostaje čovjek, ostaje u rangu stvorenja. I nikada ne može biti ravan stvoritelju; stvorenje nikada ne može biti u rangu stvoritelja.

U čemu je Marijina veličina i uloga? Ona je shvatila svoje mjesto u povijesti spasenja. Na Božju ponudu ona odgovara “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj”. Tu se razlikuju prva žena i druga žena, Eva i Marija. Za razliku od prve Eve, nova Eva-Marija rekla je Bogu: “Želim služiti, želim biti dionica tvojih projekata Bože, stavljam se u tvoju službu, tebi na raspolaganje”, istaknuo je mons. Petanjak.

Veliki njemački teolog Karl Rahner smatrao je da je Marijina najveća karakteristika ostvarenje nje kao savršene kršćanke ili savršenog kršćanstva. Kad bi se postavilo pitanje kako izgleda savršeni kršćanin, odgovor bi bio – kao Marija, sva u službi Božjoj. To bi bio čovjek koji prihvaća Božji poziv jer vjeruje Bogu makar ne zna unaprijed kako će se stvari odvijati. Marija isto nije mogla predvidjeti križ i patnju, ali se dala voditi u vjeri, korak po korak. I mi moramo proći sličan ili isti put poput Marije, jer nema puta mimo križa, i križ je sredstvo spasenja. Nalazimo se u Godini milosrđa, svi o milosrđu govorimo, a nitko se ne pita koliko košta milosrđe. Kolika je to cijena milosrđa, jesmo li spremni praštati kad nas drugi bičuju i progone, ili ćemo samo proklinjati? Isus nas poziva da se uspoređujemo s Bogom, praštajte kao što Bog prašta, ljubite kao što Bog ljubi. Iz ovog svetišta samo to ponesite, samo se s Bogom uspoređujte, kao što ja očekujem da Bog meni oprašta i prema meni bude milosrdan, tako se i ja trebam ponašati prema drugom. To je savršeni muškarac i savršena žena, poručio je biskup.

Altotting2

Na kraju misnog slavlja biskup je predvodio molitvu za hrvatski narod i Domovinu. Skupljani su milodari za siromašne učenike i studente Krčke biskupije. Za glazbeno oblikovanje hodočasničkog slavlja bio je zadužen zbor HKŽ München koji je prošle godine proslavio 50. obljetnicu postojanja. Tradicionalno hrvatsko hodočašće završilo je popodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

(Izvor: www.ika.hr)

Print Friendly, PDF & Email