Biskup Ivica predvodio proslavu sv. Petra i Pavla u Osijeku

O svetkovini sv. Petra i Pavla, zaštitnika osječke konkatedrale i grada Osijeka, 29. lipnja u osječkoj konkatedrali svečano misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a koncelebrirali su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, srijemski biskup Đuro Gašparović, požeški biskup Antun Škvorčević te svećenici gradskih i prigradskih župa te redovničkih crkava grada Osijeka.

29-06_Petrovo_Os1

„Bog nas je sve u Kristu uzljubio, izabrao i posvetio. On ljubi sve nas okupljene i sve građane ovoga grada. On, naš Stvoritelj i Otac, ima povjerenja čak i u slomljene egzistencije, u one koji su griješili, zatajili i zakazali. O tome nam danas svjedoče i naši nebeski zaštitnici: sv. Petar i Pavao. Bog je obratio i apostolskom zboru pridružio nekadašnjeg progonitelja Pavla, koji je na svojoj savjesti nosio neke vjerne Isusove učenike. Unatoč njegove nepostojanosti i zatajenja, apostolskim je prvakom učinio nepromišljenog Šimuna Petra te baš njega postavio na čelo svoje svete Crkve”, rekao je nadbiskup Hranić te pozdravio predvoditelja mons. Petanjka, biskupe i svećenike, redovnice i sabrane vjernike te predstavnike lokalne Gradske četvrti Gornji grad, osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića i župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića sa suradnicima.

29-06_Petrovo_Os7

Započinjući svoju homiliju biskup Petanjak podsjetio je na riječi koje je Isus uputio Petru: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. „Svatko bi od nas mogao graditi na svojim temeljima, svoju crkvu, ali onda to više ne bi bila Isusova Crkva, nego moja crkva. Temelj na kojemu ja želim izgraditi svoj ego, svoju sebičnost, da se pokaže kako i ja mogu nešto učiniti i nešto stvoriti. Isus nije htio da svatko gradi svoju Crkvu, nego da bude jedna Crkva, sagrađena na jednom temelju. Temelj je sam Isus Krist, koji želi graditi na Petru i time što gradi na jednom čovjeku – sačuvati jedinstvo i zajedništvo, da mi različiti, budemo jedno”, pojasnio je krčki biskup. „Crkva je organizam koji služi. U velikoj smo napasti graditi svoju Crkvu jer nam smetaju drugi oko nas. Vjernik može biti takav, ali taj nije Crkva, nije kršćanin, to nije Crkva jer je želiš graditi tako da ti nitko ne dosađuje, nitko nema ništa s tobom, nitko ti nije nikakav teret, nikakav križ. Takve Crkve nema jer Isus je za svoju Crkvu išao na križ”, kazao je mons. Petanjak.

Upućujući kako su Petar i Pavao djelovali u različitosti, biskup Petanjak poručio je: „Nemojte bježati od ljudi. Ne smijete bježati jedni od drugih jer tako nećete graditi Crkvu Božju, nećete izgraditi Kraljevstvo Nebesko. Istina je da su ljudi pored mene veliki križ, ali i ja sam njima križ. Svi mi imamo svoje križeve, imamo trnje, neke svoje bičeve i ´lupamo´ jedni po drugima, ali tako se međusobno izgrađujemo, dozrijevamo da budemo bolji, svetiji.” Sv. pismo bilježi kako su se dvojica apostolskih prvaka i svađala, a mons. Petanjak je rekao: „Hvala Ti Bože da su se svađali i da je to zapisano u Sv. Pismu jer bismo mislili da se sveci ne smiju svađati. I sveci se smiju svađati. Ali sv. Pavao na jednom mjestu kaže: Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek´ ne zađe nad vašom srdžbom. Smiješ reći ono što nije dobro, ono što misliš, ali nemojmo proklinjati jedni druge, nemojmo mrziti, nemojmo se osvećivati. Treba reći svakome onome što ga ide, ali u ljubavi, da budemo bolji, da drugačije živimo. Ova dvojica apostola različiti su i svađali su se, a slavimo ih danas zajedno jer nisu gradili svoju, nego Kristovu Crkvu. To je zadatak Crkve za sva vremena.”

29-06_Petrovo_Os11

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor pod vodstvom s. Branke Čutura, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića. Domaći župnik Bernatović zahvalio je krčkom biskupu prigodnim darom, monografijom o gradu Osijeku, a mons. Petanjak misno slavlje zaključio je svečanim blagoslovom te je podsjetio na Godinu milosrđa poručujući: Budite milosrdni kao Otac.

M. Kuveždanin

(Izvor: http://www.djos.hr)

Print Friendly, PDF & Email