Biskup Ivica predvodio misno slavlje povodom blagdana Gospe Lurdske u Varaždinu

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen 11. veljače u Kapucinskom samostanu u Varaždinu gdje već više desetljeća vjernici Varaždina i okolice odaju počast Gospi. U prepunoj crkvi svečanu misu u 12 sati predvodio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak OFMCap. U koncelebraciji, uz dvadesetak svećenika područnog dekanata, suslavio je i fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije.

Pozdravljajući sve okupljene častitelje Gospe Lurdske, biskup Petanjak spomenuo se prvog kapucinskog provincijala fra Bernardina Škrivanića, koji je 1902. godine, okupivši sve hrvatske biskupe, vodio prvo nacionalno hodočašće u Lurd, te čijom je zaslugom promocija štovanja Gospe Lurdske u kapucinskom redu zaživjela te živi i danas.

U svojoj propovijedi biskup ističe kako nam Marija u pojedinim vremenima posebno ukazuje važnost Isusove riječi. „Ona nam ukazuje na ono što smo ostavili po strani ili smo se jednostavno opustili u svojoj vjeri i krenuli krivim putem pa ona kao brižna i zabrinuta majka, bojeći se za naše spasenje, pronalazi načina za intervenciju i upozorenje. Stoga bi prva reakcija svakoga od nas trebalo biti bar jedno ‘hvala ti majko za tvoju zabrinutost i za ljubav koju nam neprestano svjedočiš i posreduješ na tolike načine’!“, istaknuo je biskup Petanjak.

Govoreći o Marijinom ukazanju u Lurdu, biskup je istaknuo nekoliko posebnosti. Prva je Marijino obraćanje Bernardici na njoj razumljivom dijalektu što svjedoči o činjenici da se Marija, baš kao i Gospodin Bog kroz cijelu povijest spasenja, prilagođava čovjeku. Stalo joj je da poruka čovjeku bude razumljiva te da ga tako potakne na obraćenje. 

Drugo, Bernardica je opisala Mariju kao prekrasnu mladu djevojku čija se ljepota ne može uspoređivati s bilo kojom ljepoticom koju je poznavala. Oslikava nam to  vječnost koja se razlikuje od vremenitosti, kao što se nebo razlikuje od zemlje. U nebu i u vječnosti čovjek je onakav kakav je u sebi, u svojoj nutrini. Ako je dobar, ostaje vječno mlad i lijep, jer je njegova vanjština odraz unutarnje ljepote.

Marijino ukazanje Bernardici otkriva nam i sam Marijin identitet, njezino pravo ime: Bezgrešno začeće. „Nije ti pravo ime ono koje su ti drugi dali kad si se rodio, nego ti svojim životom sebi stvaraš ime. Po ponašanju postaješ prepoznatljiv. Po tome će te povijest pamtiti“, pojašnjava biskup Petanjak. Marija se predstavlja kao Bezgrešna, jer je to karakteristika cijelog njezinog života, od začeća do uznesenja na nebo. Poziva i nas na istu bezgrešnost koju smo nezasluženo dobili u krštenju. No bezgrešnost podrazumijeva stalno obraćenje. „Nije moguće ući u novi poredak, a zadržati u glavi i u srcu stare misli, stare osjećaje, stara očekivanja, staru pobožnost. Isusov poziv na obraćenje vrijedi za sva vremena i za svakog čovjeka i za svaki dan. To je Božja i Marijina želja. Zato se ukazuje: da nas pozove na svetost i da budemo sveti“, zaključio je biskup Petanjak.

Na kraju svete mise, varaždinski gvardijan fra Mijo Šarčević, predao je biskupu Petanjku posebno izrađeni relikvijar u koji su ugrađene moći sv. Leopolda Bogdana Mandića. Za ovu prigodu dao ga je izraditi fra Željko Cestar, donedavni gvardijan a koji se je u mjesecu studenom prošle godine preselio u vječnost.

Print Friendly, PDF & Email